Ofiara w środku zimy
Wydawnictwo: Rebis Cykl: Komisarz Malin Fors (tom 1) kryminał, sensacja, thriller
- Komisarz Malin Fors (tom 1)
- Midvinterblod
- Rebis
- 2010-01-01
- 2010-01-01
- 978-83-7510-451-6
- Bratumiła Pawłowska-Pettersson
- literatura szwedzka Malin Fors
Jest luty. Najzimniejszy do lat. Pewnej szczególnie mroźnej nocy wśród jałowych, chłostanych wiatrem równin Östergötland zostaje znalezione potwornie okaleczone ciało mężczyzny. Śledztwo prowadzi komisarz Malin Fors z policji w Linköping, samotna matka po przejściach, która pije za dużo tequili i uprawia za dużo ostrego seksu ze swoim kochankiem, dziennikarzem z miejscowej gazety. Śledztwo ma dać odpowiedź na pytanie, kto zabił i dlaczego zrobił to w tak okrutny sposób. Malin rusza tropem mordercy, a polowanie to prowadzi ją do najmroczniejszych zakątków ludzkiego serca...
- 1 564
- 1 023
Początki serii kryminalnych zawsze charakteryzują się pewnymi niedociągnięciami. Jednak w przypadku "Ofiary w środku zimy" tych wad było całkiem sporo. Jako rasowa fanka kryminałów uwielbiam, gdy jest bardzo dużo akcji, nagle zwroty akcji i mocne poszukiwanie mordercy. Tutaj śledztwo drepcze w miejscu, duża ilość przesłuchać rozciąga zupełnie niepotrzebnie fabułę, a emocji w szukaniu zbrodniarza jest niewiele.
A szkoda, bo potencjał był wielki. Potwornie okaleczone ciało mężczyzny zostaje znalezione wiszące na drzewie. Komisarz Malin Fors ma za zadanie znaleźć zabójcę. Sama postać komisarz też nie do końca przypadła mi do gustu - to kobieta mało wyrazista, momentami irytująca i choć to doskonała śledcza, blado wypada w porównaniu do wielkich skandynawskich komisarzy (Harry Hole, Kurt Wallander itd.)
Nie była to jednak całkowicie taka zła książka. Podobała mi się opowieść samej ofiary, zaznaczona kursywą. Jej perspektywa to melancholijny obraz smutnego życia, które skończyło się bardzo brutalnie...
Seria kryminalna z Malin Fors to ponad tuzin powieści i jest szansa na to, że kiedyś sięgnę po inną część, żeby sprawdzić, czy moja opinia była słuszna.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWyzwanie LC 2024 na styczeń: Przeczytam książkę, której akcja dzieje się zimą.
Mało się w niej działo, nie było tego dreszczyku emocji. Dialogi i relacje między np. Malin a córką takie sobie.
Nieraz nie wiadomo czy był to dialog czy myśli bohatera.
Wyzwanie LC 2024 na styczeń: Przeczytam książkę, której akcja dzieje się zimą.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak dla mnie za dużo postaci, często można się pogubić. Specyficzny styl autora. Ciężko się chwilami czytało, np. przez jedno słowo które miało być zdaniem.
Nieraz nie wiadomo czy...
Intryga jest oryginalna, a akcja jest ciekawa, choć dość rozwlekła. Minusem są wtręty chaotycznych, nic niewnoszących, przydługich monologów "zza grobu".
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNarracja ze strony ofiary jest dziwna, wydaje się, że nie wnosi nic do prowadzonego śledztwa, jednak buduje atmosferę niespotykaną nawet jak na skandynawski kryminał.
Daję szansę następnemu tomowi. Ocenę trochę zawyżyłam w mojej osobistej punktacji, ale uznałam, że zasługuje.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSama intryga kryminalna jest dobra, trochę przerysowana, jak to bywa w tym gatunku i można ocenić jako poprawną. Cała wartość tej książki to atmosfera, gęsta, ciemna, która wypływa z głębi ludzkich dusz....
A właściwie porzucona po pięćdziesięciu stronach... Nie dla mnie ten styl opowieści, z każdą stroną męczyłam się coraz bardziej. Niby miało być chłodno i strasznie, a ja czułam tylko irytację i zmęczenie. Jeśli kogoś zachwyca taki styl narracji, to chylę czoła.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie podołałam, fabuła zapowiadała się ciekawie, ale ten styl narracji...
Nie podołałam, fabuła zapowiadała się ciekawie, ale ten styl narracji...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPierwsze zetknięcie z tym autorem i tą serią, no i nie rozumiem, skąd tyle zachwytu nad tym stylem i serią? Wszystko jest w klimatach schematycznie zwanych skandynawskimi, dreszcze emocji krążyły wokół, ale o zmysł czytelniczy - mój - się nie otarły. Ot, takie sobie poprawnie sklecone czytadło.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPodobno "nigdy nie mów nigdy", ale jakoś nie przypominam sobie książki, w której autor tak misternie zadbał o nastrój. Setki, tysiące słów pogrupowane gdzieś w treści, by stworzyć i podtrzymywać atmosferę. Właśnie jaką? Nawet nie potrafię sprecyzować - na pewno niejednoznaczna i zawiła. Gdybym sobie zapodała jeszcze jakiś dodatkowy impuls np "White Rabbit" Jefferson Airplane, to chyba mój umysł nie byłby w stanie przeżyć takiej psychodelii. Oczywiście tę sumienną pracę autora można docenić czytając "ciągiem", nie wolno rozdrabniać się na rozdziały. Gdyby autor skierował do mnie słowa "będzie pani zadowolona" uśmiechnęłabym się pod nosem. Ale jestem.
Podobno "nigdy nie mów nigdy", ale jakoś nie przypominam sobie książki, w której autor tak misternie zadbał o nastrój. Setki, tysiące słów pogrupowane gdzieś w treści, by stworzyć i podtrzymywać atmosferę. Właśnie jaką? Nawet nie potrafię sprecyzować - na pewno niejednoznaczna i zawiła. Gdybym sobie zapodała jeszcze jakiś dodatkowy impuls np "White Rabbit" Jefferson...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toInteresująca fabuła - mógłby to być bardzo dobry kryminał. Ale nie jest ze względu na styl, jakim jest napisany. Nie cierpię takiej narracji: równoważniki zdań, brak spójności jeśli chodzi o zachowanie czasu, jeden wielki chaos! Sprawia to, że książkę czyta się ciężko i wolno. Pewnie sięgnę po kolejną książkę z tego cyklu, ale muszę najpierw odpocząć od tego galimatiasu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzyta się strasznie ciężko choć sam pomysł na książkę dobry.
Nie mogłem przebrnąć przez niektóre rozdziały, ale dotarłem do końca książki.
Ze skandynawską literaturą nie do końca mi chyba po drodze.
Czyta się strasznie ciężko choć sam pomysł na książkę dobry.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie mogłem przebrnąć przez niektóre rozdziały, ale dotarłem do końca książki.
Ze skandynawską literaturą nie do końca mi chyba po drodze.