Katedra w Barcelonie

- powieść historyczna
- Katedra w Barcelonie (tom 1)
- La catedral del mar
- 2025-07-16
- 2007-07-01
- 2007-01-01
- Magdalena Płachta
NAJSŁYNNIEJSZA, OBOK „CIENIA WIATRU”, HISZPAŃSKA POWIEŚĆ POCZĄTKU XXI WIEKU!
SAGA HISTORYCZNA W KLIMACIE „FILARÓW ZIEMI” KENA FOLLETTA. PRZYJAŹŃ I ZEMSTA, ŚMIERĆ I NADZIEJA, MIŁOŚĆ I WOJNA, ŻELAZNE SIDŁA INKWIZYCJI I WALKA O WOLNOŚĆ… POWIEŚĆ O NAMIĘTNOŚCIACH WYBUCHAJĄCYCH W MIEŚCIE PRZEŻYWAJĄCYM PEŁNIĘ ROZKWITU – CZTERNASTOWIECZNEJ BARCELONIE.
Bernat Estanyol chciał dla siebie i rodziny godnego życia. Ale godność chłopa dla średniowiecznych magnatów jest niczym… Zmuszony do ucieczki, zdany na łaskę i niełaskę losu, Bernat postanawia dotrzeć do Barcelony i zdobyć dla siebie i syna Arnaua wolność. Ale nawet tu muszą znosić upokorzenia i walczyć o przetrwanie. Arnau, żądny przygód chłopiec, który znajduje ucieczkę w zgłębianiu sekretów Barcelony, w zaułkach miasta zyskuje przybranego brata – Joaneta. I trafia do świata budowniczych wznoszących jeden z cudów ówczesnej Europy – gotycką katedrę Santa María del Mar…
Historia budowy świątyni splata się z losami Arnaua i Joaneta. A kiedy przychodzi dla nich czas największej próby człowieczeństwa, jej mury wciąż, bezlitośnie, trwają niewzruszone… Znakomicie przyjęty serial na podstawie książki jest dostępny na platformie Netflix.
Kup Katedra w Barcelonie w ulubionej księgarni
Oceny książki Katedra w Barcelonie
12162 użytkowników ma tytuł Katedra w Barcelonie na półkach głównych- Przeczytane 7 887
- Chcę przeczytać 4 119
- Posiadam 1 603
- Historyczne 59
- 2018 45
- Powieść historyczna 40

OPINIE i DYSKUSJE o książce Katedra w Barcelonie
To pierwsza moja książka z gatunku powieści historycznych. I może dlatego tak bardzo mi się podobało!
Niesprawiedliwość, przemoc, bieda, niewolnictwo. To wszystko było czymś kompletnie innym, ponieważ jest na faktach autentycznych, a nie jak w gatunku fantasy, w jakim normalnie się lubuję. Autor starał się jak najlepiej odzwierciedlić dawne czasy. To, że kobiety były przedstawione w taki a nie inny sposób nie oznacza, że autor sam tak o nich myśli. A jednak obrazuje jak daleko zaszliśmy jako społeczeństwo.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPierwszy rozdział był brutalny. Potem akcja nie była szybka ani dynamiczna, jednak w tym tkwi piękno. "Katedra w Barcelonie" wywołała u mnie coś, co już rzadko która książka potrafi. Emocje.
Co umęczy, to umęczy. Czy może umęczyć coś, co sprawne jest, szlachetne jest, co opowiada ciekawą, historyczną treść z XIV wieku? Blisko 700 stron odmóżdżenia, czytanego nie wiadomo po co. Ale i takie doświadczenie lektury jest potrzebne. Miesiąc oddałem ci, książko. Teraz czas o tobie zapomnieć. Ładne, ładne i niepotrzebne.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSą takie książki, które zamiast papierowych stron posiadają kamienne ściany i strzeliste sklepienia, stając się nie tyle lekturą, co architektonicznym doświadczeniem utkanym z najgłębszych ludzkich emocji. „Katedra w Barcelonie” Ildefonso Falconesa to monumentalna budowla wzniesiona na fundamencie historii, oddychająca surowością XIV-wiecznego świata, w którym modlitwa miesza się z krwią, a nędza z nieujarzmioną nadzieją. Czytając tę powieść, nie przeglądamy jedynie kroniki losów Arnaua Estanyola, lecz fizycznie przechodzimy przez mroczną nawę gotyckiej świątyni, słysząc echo kroków dawnych pokoleń odbijające się od chłodnych murów przeszłości. Autor otwiera przed nami panoramę dawnej Barcelony, miasta szorstkiego i tętniącego życiem, gdzie zapach dymu z placów targowych miesza się z chłodem inkwizycyjnych katowni. Choć język narracji pozostaje współczesny i przystępny, duch epoki przenika nas poprzez drobne detale, ślady codziennego trudu i obraz dziecka, które w cieniu wielkiej budowy uczy się, co to znaczy pragnąć wolności.
W centrum tego świata wyrasta Santa María del Mar – katedra budowana przez lud i dla ludu, stająca się żywym symbolem ludzkiej egzystencji. Obserwujemy, jak Arnau dojrzewa i krzepnie wraz z rosnącymi murami, uświadamiając nam, że życie każdego człowieka jest procesem nieustannego wznoszenia własnej godności wbrew niszczycielskim wichrom historii. Ta powieść przypomina średniowieczne arcydzieło pełne światłocieni, gdzie obok okrucieństwa i zdrady zawsze tli się przebaczenie i miłość, a żadna instytucja czy postać nie jest namalowana wyłącznie czarną barwą. Falcones unika łatwych werdyktów, oferując w zamian szeroki horyzont ludzkich losów, w których nawet po najstraszniejszej burzy nadchodzi chwila kojącej ciszy. „Katedra w Barcelonie” to dzieło, które zostaje w czytelniku niczym niezatarte wspomnienie, ucząc nas, że choć nadzieja bywa krucha jak szkło w witrażach, potrafi przetrwać wieki. To uniwersalna opowieść o każdej duszy, która kiedykolwiek poczuła ciężar losu i zapragnęła przekuć go w coś pięknego i trwałego.
Są takie książki, które zamiast papierowych stron posiadają kamienne ściany i strzeliste sklepienia, stając się nie tyle lekturą, co architektonicznym doświadczeniem utkanym z najgłębszych ludzkich emocji. „Katedra w Barcelonie” Ildefonso Falconesa to monumentalna budowla wzniesiona na fundamencie historii, oddychająca surowością XIV-wiecznego świata, w którym modlitwa...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie wciągnęła mnie.
Nie wciągnęła mnie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzytałem dawno, było znakomite. Pamiętam, że czytałem jednym tchem. Jedna z moich ulubionych książek
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka rozkręca się dopiero około 200. strony, wtedy fabuła staje się wciągająca. Akcja jest pełna tragedii i nagłych śmierci bohaterów, które często wydają się nielogiczne i nieuzasadnione przez wcześniejsze zachowania postaci, na przykład ojciec bohatera ginie mimo spokojnego charakteru, siostra ginie nagle, a jej mąż zostaje baronem w sposób mało realistyczny. Wątek brata, który z wspaniałego towarzysza staje się złym inkwizytorem, jest przesadnie uproszczony, podobnie jak przedstawienie bezinteresowności i wdzięczności Żydów i Maurów. Wątki erotyczne są nadmierne i nie wnoszą znacząco do rozwoju fabuły ani postaci, a kobiety w książce zostały przedstawione stereotypowo, niemal wszystkie jako negatywne. Mimo tych zastrzeżeń książka jest wartościowa pod względem historycznym, dostarcza szczegółowych informacji o średniowiecznej Barcelonie, budowie katedry i życiu codziennym ludzi w XIII wieku, ale miejscami jest przydługa i przesadzona w dramacie.
Książka rozkręca się dopiero około 200. strony, wtedy fabuła staje się wciągająca. Akcja jest pełna tragedii i nagłych śmierci bohaterów, które często wydają się nielogiczne i nieuzasadnione przez wcześniejsze zachowania postaci, na przykład ojciec bohatera ginie mimo spokojnego charakteru, siostra ginie nagle, a jej mąż zostaje baronem w sposób mało realistyczny. Wątek...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo przyjemna powieść.
Bardzo przyjemna powieść.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPiękna!
Piękna!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka wpadła mi w ręce dosłownie miesiąc po powrocie z Barcelony, więc wspomnienia tego cudownego miasta były bardzo świeże. Chociaż akcja toczy się w okrutnych czasach średniowiecza, odnalazłam opisywane miejsca w rzeczywistej Barcelonie i przeżywałam losy bohaterów wędrując z nimi w wyobraźni uliczkami miasta. Książka jest z tych "konkretnych", ale czyta się świetnie, losy bohaterów niesamowicie angażują emocjonalnie, a jednocześnie chociaż to fikcja literacka autor doskonale wplótł akcję w autentyczne wydarzenia historyczne. Naprawdę warto przeczytać.
Książka wpadła mi w ręce dosłownie miesiąc po powrocie z Barcelony, więc wspomnienia tego cudownego miasta były bardzo świeże. Chociaż akcja toczy się w okrutnych czasach średniowiecza, odnalazłam opisywane miejsca w rzeczywistej Barcelonie i przeżywałam losy bohaterów wędrując z nimi w wyobraźni uliczkami miasta. Książka jest z tych "konkretnych", ale czyta się świetnie,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMęczarnie przez połowę książki. Postacie płytkie, mało wyraziste. Po połowie książki zaczęło robić się ciekawie i przyznam, że czytałem z ogromną chęcią. Ogólnie denerwował sposób pisania lub tłumaczenia, co wg mnie wprowadzało sporo chaosu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJeśli ktoś myśli, że jest to książka na miarę Filarów Ziemi to odradzam. Do pięt nie dorasta.