Sklepy cynamonowe. Wydanie ilustrowane

Okładka książki Sklepy cynamonowe. Wydanie ilustrowane autora Bruno Schulz, 9788382411164
Okładka książki Sklepy cynamonowe. Wydanie ilustrowane

00:00 /00:00

Kup Sklepy cynamonowe. Wydanie ilustrowane w ulubionej księgarnii

Oceny książki Sklepy cynamonowe. Wydanie ilustrowane

OPINIE i DYSKUSJE o książce Sklepy cynamonowe. Wydanie ilustrowane

„Sklepy cynamonowe” Brunona Schulza to książka napisana niezwykle pięknym i bogatym językiem, choć mnie osobiście nie porwała. Kiedy przerobiłem ją przed zapoznaniem się z opracowaniem, miałem wrażenie, że to bardzo ładnie napisana książka… o niczym. Nie pomaga też to, że wspomnienia chłopca nie są ułożone chronologicznie, przez co łatwo się w tym świecie pogubić. Dopiero po wysłuchaniu opracowania łatwiej zrozumieć, że jest to w dużej mierze świat wspomnień i wyobraźni dziecka, gdzie zwykła rzeczywistość miesza się z onirycznymi, niemal baśniowymi wizjami. Ważnym motywem jest także postać ojca – jego stopniowe znikanie, dziwaczenie i różne symboliczne przemiany, które można odczytywać jako znak rozpadu świata dzieciństwa. Książka jest więc bardziej zbiorem nastrojowych obrazów i symboli niż klasyczną historią z wyraźną fabułą. Choć nie do końca trafiła w mój gust, zdecydowanie warto ją poznać ze względu na wyjątkowy styl i oryginalność.

Beznadziejna.. nie mam pojęcia jak w tamtych czasach to przeszło i o czym mądrym miało to być. Po pierwszych dwóch rozdziałach musiałam sprawdzić całą historię i motywy zanim spróbuję ją dokończyć. Opowiadanie jak 'marzenia senne' bez ładu i składu.. i sensu też :(

Archetyp "przerostu formy nad treścią". Język piękny, ale aż do przesady, zdania na tyle wielokrotnie złożone, że gubiły mi się ich początki. Może nie powinnam była słuchać tego w audiobooku. Cieszę się, że dotrwałam do końca, warto się przez to przemęczyć, ale nie było to przyjemne doświadczenie. Doceniam styl, sama pewnie nigdy bym czegoś takiego nie zmajstrowała, ale dla mnie to zakrawa już trochę o grafomanię. Może jestem chamską ignorantką, proszę mi wybaczyć, ale no nie mogłam się przekonać...

17709 użytkowników ma tytuł Sklepy cynamonowe. Wydanie ilustrowane na półkach głównych
2619 użytkowników ma tytuł Sklepy cynamonowe. Wydanie ilustrowane na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Sklepy cynamonowe. Wydanie ilustrowane

Okładka książki Opowieści niesamowite z języka polskiego Stanisław Baliński, Jan Barszczewski, Wacław Filochowski, Konstanty Górski, Stefan Grabiński, Józef Korzeniowski, Zygmunt Krasiński, Antoni Lange, Stanisław Lem, Bolesław Leśmian, Janusz Meissner, Franciszek Mirandola, Anna Olimpia Mostowska, Józef Maksymilian Ossoliński, Józef Relidzyński, Władysław Stanisław Reymont, Bruno Schulz, Mieczysław Smolarski, Jerzy Sosnkowski, Józef Tyszkiewicz, Sygurd Wiśniowski, Roman Zmorski

Cytaty z książki Sklepy cynamonowe. Wydanie ilustrowane