Krew elfów

Okładka książki Krew elfów autora Andrzej Sapkowski, 9788370540791
Okładka książki Krew elfów
Andrzej Sapkowski Wydawnictwo: superNOWA Cykl: Wiedźmin Geralt z Rivii (tom 3) fantasy, science fiction
Wiedźmin Geralt z Rivii (tom 3)
1994-01-01
1994-01-01

Kup Krew elfów w ulubionej księgarnii

Oceny książki Krew elfów

OPINIE i DYSKUSJE o książce Krew elfów

Fajne
Uniwersum znam z gry. Książka lepiej napisana niż opowiadania. Słuchałam audiobook i to była petarda. Na pewno dodało życia. Dobrze się zapowiada.

Fajne

Ciężko jest mi traktować tę książkę „luzem” jako pierwszy tom serii, bo jestem świeżo po opowiadaniach, więc znam postaci i ich historie. Myślę, że czytając „Krew Elfów” jako pierwszą z uniwersum byłabym lekko zagubiona, ale na pewno zainteresowana.

Mistrz Sapkowski w doskonałej formie, niestety końcowa 1/3 książki to mało wiedźmina w wiedźminie. Sporo "politycznego bajdurzenia, trochę wiedźmowego lania wody i sennych fantazji. Na szczęście forma słuchowiska i pan Gosztyła ratują sytuację. Całość ważna w kontekście rozumienia sagi i całego uniwersum.

74312 użytkowników ma tytuł Krew elfów na półkach głównych
19339 użytkowników ma tytuł Krew elfów na półkach dodatkowych

Andrzej Sapkowski
Andrzej Sapkowski
Znany przede wszystkim jako twórca postaci Wiedźmina, Andrzej Sapkowski zaliczany jest – zaraz po Stanisławie Lemie – do najczęściej tłumaczonych polskich autorów fantastyki. Jego twórczość przełożono na blisko dwadzieścia języków: angielski, niemiecki, rosyjski, hiszpański, francuski, białoruski, litewski, czeski, słowacki, ukraiński, portugalski, bułgarski, serbski, fiński, włoski, szwedzki, holenderski, estoński, chiński, węgierski. Swoją karierę literacką Andrzej Sapkowski zaczął jednak od tłumaczenia na język polski opowiadania Słowa Guru Cyryla M. Kornblutha w „Fantastyce”. Pierwszym opublikowanym przez niego opowiadaniem był Stalogłowy w „Wiadomościach Wędkarskich” w 1984. Największą popularność Andrzej Sapkowskizyskał jednak zbiorem opowiadań i pięciotomową sagą o Wiedźminie. Pierwsza odsłona tego cyklu miała miejsce w grudniu 1986 w miesięczniku „Fantastyka”. Andrzej Sapkowski zdobył wówczas III nagrodę w konkursie literackim ogłoszonym przez to czasopismo. Główny bohater, Geralt z Rivii, jest mutantem, od dzieciństwa szkolonym do walki z potworami. Jednak nawet jako najemny morderca ma swój wewnętrznego kodeks etyczny. Bohater, którego stworzył Andrzej Sapkowski, zainspirował innych artystów na tyle, że powstały: komiks (6 zeszytów w latach 1993–1995),film pełnometrażowy, serial telewizyjny i gra fabularna Wiedźmin: Gra Wyobraźni oraz gra karciana był również bazą do serii gier komputerowych, wydanej przez warszawskie studio CD Projekt RED. Andrzej Sapkowski był konsultantem kreatywnym w serialu nakręconym przez Netflix. Jego prozie nadano również formę musicalu, którego prapremiera miała miejsce w 2017 w Teatrze Muzycznym im. Danuty Baduszkowej w Gdyni. Mimo protestów czytelników ]Andrzej Sapkowski podjął decyzję o definitywnym zakończeniu sagi o Wiedźminie. Zajął się pisaniem innych pozycji literackich, pozostając jednak wierny fantastyce. Andrzej Sapkowski od urodzenia związany jest z Łodzią, a od 9 lipca 2008 roku ma honorowe obywatelstwo tego miasta. Ukończył tam również XXI Liceum Ogólnokształcącego im. Bolesława Prusa oraz Uniwersytet Łódzki. Wykształcony w zakresie handlu zagranicznego początkowo w nim pracował, sprzedając futra w firmie Skórimpex. Gdy w 2018 r. Andrzej Sapkowski obchodził swoje 70. urodziny, jeden z łódzkich skwerów otrzymał imię Wiedźmina, Geralta z Rivii. Andrzej Sapkowski jest laureatem wielu nagród literackich – polskich i zagranicznych, a w 2012 roku minister kultury i dziedzictwa narodowego Bogdan Zdrojewski odznaczył go srebrnym medalem Gloria Artis.

Okładka książki Strefa Mroku: Jedenastu Apostołów Grozy Jacek Dukaj, Damian Kucharski, Grażyna Lasoń-Kochańska, Tomasz Pacyński, Jacek Piekara, Andrzej Pilipiuk, Jerzy Rzymowski, Andrzej Sapkowski, Michał Studniarek, Andrzej Ziemiański, Rafał Ziemkiewicz

Cytaty z książki Krew elfów