Mockingjay

Okładka książki Mockingjay autora Suzanne Collins, 9781407132105
Okładka książki Mockingjay
Suzanne Collins Wydawnictwo: Scholastic Cykl: Igrzyska śmierci (tom 3) Ekranizacje: Igrzyska śmierci: Kosogłos (2014) Seria: The Hunger Games Collection fantasy, science fiction
Igrzyska śmierci (tom 3)
The Hunger Games Collection
Mockingjay
2021-01-01
2021-01-01
angielski
Ekranizacje:
Igrzyska śmierci: Kosogłos (2014)

Posłuchaj fragmentu

𝐓𝐲𝐭𝐮ł 𝐤𝐬𝐢ą𝐳𝐤𝐢: Kosogłos
𝐀𝐮𝐭𝐨𝐫: Suzanne Collins
𝐆𝐚𝐭𝐮𝐧𝐞𝐤: Dystopia
𝐎𝐜𝐞𝐧𝐚: 7/10★
𝐏𝐨𝐦𝐢𝐚𝐫 𝐫𝐨𝐦𝐚𝐧𝐬𝐮: ♥♥♥♥♥ (BO EVERLARK)

𝐎𝐠ó𝐥𝐧𝐞 𝐰𝐫𝐚ż𝐞𝐧𝐢𝐞: To była ciężka lektura. Powody? Zejście Finnicka (WHY COLLINS, WHY?!),dednięcie Prim (poświęcenie Katniss poszło na marne) i dużo $mierc!. No, ale Everlark jest, a Gale dostał to, na co założył.

𝐏𝐨𝐝𝐨𝐛𝐚ł𝐨 𝐦𝐢 𝐬𝐢ę: Zakończenie, a raczej epilog i ta scena z Peetą i Katniss razem 🥹. Zdecydowanie było takie cozy, choć na tle PTSD i nieszczęścia.

𝐃𝐥𝐚 𝐤𝐨𝐠𝐨: Dla ludzi o stalowych jaj-, znaczy, nerwach. Ale na poważnie, jak ktoś ma HSP lub nie lubi przemocy, ostatnie rozdziały naprawdę mogą striggerować. Ale jak ktoś shipuje Everlark, nie będzie zawiedziony. Ale... Nie dopuszczam do siebie tego, że Finnick nie żyje. Ja trzymam się headcanonu, że ze swoją żonką siedzą na plaży i oglądają wschód słońca. Don't change my mind.

𝐏𝐨𝐝𝐬𝐮𝐦𝐨𝐰𝐚𝐧𝐢𝐞: Wszędzie szarość i moja rozpacz po Finnicku 😩.

𝐓𝐲𝐭𝐮ł 𝐤𝐬𝐢ą𝐳𝐤𝐢: Kosogłos
𝐀𝐮𝐭𝐨𝐫: Suzanne Collins
𝐆𝐚𝐭𝐮𝐧𝐞𝐤: Dystopia
𝐎𝐜𝐞𝐧𝐚: 7/10★
𝐏𝐨𝐦𝐢𝐚𝐫 𝐫𝐨𝐦𝐚𝐧𝐬𝐮: ♥♥♥♥♥ (BO EVERLARK)

𝐏𝐨𝐝𝐨𝐛𝐚ł𝐨 𝐦𝐢 𝐬𝐢ę: Zakończenie, a raczej epilog...

Kompletnie się nie spodziewałam tak mocnej i dojrzalej pozycji. Nie wiem czemu wydawało mi się, że jest to lekka książka młodzieżowa- z walką jak u gladiatorów i wątkiem miłosnym w tle. Mogłabym mówić i mówić o niej, ale skupię się tylko na wątkach które najbardziej dały mi do myślenia.
Przede wszystkim wpływ jaki sytuacja polityczna miała na losy bohaterów. Katniss która od początku była figurą kształtowaną na cudze potrzeby- zastępca ojca, kochana Peete, walcząca na arenie, przywódczyni rebeliantów, a i wiele innych. Rozumiem zarzuty, że nie mogła się zdecydować na wybór chłopaka, ale według mnie to po raz kolejny pokazuje, że była zwykłym dzieckiem, które jest efektem wadliwego społeczeństwa- gdzie robisz wszystko aby przetrwać, a wpływ na własny los jest znikomy.
Katniss wielokrotnie zastanawia się czy gdyby nie urodziła się w takich czasach jak te, byłaby inna osobą i jej wybory byłyby JEJ wyborami.
Postać Peeta- czysta i dobra. Czy dobro w takim razie można złamać? Czy da się wrócić do tego co zostało zbrukane.
Postać mentora walczących z 12 dystryktu pokazuje reakcję unikania na zło dookoła.
Ehh, muszę przyznać, że w tej książce wątków jest więcej niż mam tutaj miejsca. Mam wrażenie, że nikt nie był przypadkowy, bardzo wiele mogę wynieść z postaci i ich zachowań.
Bardzo mi się podobała, po jej przeczytaniu odczuwam smutek, ale i lekkie przytłoczenie. Zdecydownie polecam!

56218 użytkowników ma tytuł Mockingjay na półkach głównych
20283 użytkowników ma tytuł Mockingjay na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Mockingjay

Suzanne Collins
Suzanne Collins
Suzanne Collins swoją pisarską karierę rozpoczęła w 1991 roku jako twórczyni telewizyjnych programów dla dzieci. Zanim stworzyła bestsellerową powieść "Igrzyska śmierci" będącą pierwszą częścią trylogii o mieszkańcach futurystycznego państwa Panem, napisała kilka bajek i opowiadań, a w końcu zasłynęła pięcioczęściowym cyklem kronik o podziemnym świecie i Gregorze - chłopcu, który odkrywa nieznane nikomu obszary. I ta seria, i "Igrzyska śmierci" przez wiele tygodni utrzymywała się na liście bestsellerów "The New York Times", zyskując fantastyczne recenzje zarówno krytyków, jak i czytelników. Suzanne Collins mieszka w Connecticut z rodziną i trzema dzikimi kotami. W maju 2010 roku magazyn TIME zaliczył ją do setki najbardziej wpływowych ludzi świata. (opis polskiego wydawcy)

Cytaty z książki Mockingjay