Opowieści niesamowite

Klasyka z Feniksem
2018-01-01
1976-01-01
Bolesław Leśmian

Kup Opowieści niesamowite w ulubionej księgarnii

Oceny książki Opowieści niesamowite

OPINIE i DYSKUSJE o książce Opowieści niesamowite

"Opowieści niesamowite" są zbiorem opowiadań, których jest dwadzieścia jeden. Widzę, że jednak ich zawartość teraz tak nie wzrusza czytelników jak to było sto, dwieście, trzysta... lat temu, kiedy często opowiadano sobie różne historie, bo nie było internetu, telewizji, radia ani tylu książek. Opowiadać mógł niepiśmienny człowiek i nadawać gawędom swojego wyrazistego stylu, jeśli miał do tego predyspozycje. Edgar Allan Poe w swoim dorobku twórczym ma różne opowiadania, jedne są lepsze, a inne gorsze. Lubi tematy związane z tajemniczością, okultyzmem, grozą, śmiercią. Są to historie raczej nienadające się do poduszki, jeśli chce się mieć spokojny sen. Jest jednym z pionierów literatury grozy. Używa ładnego języka, widać talent pisarski.

Arcydzieło w mistrzowskim tłumaczeniu Bolesława Leśmiana i Stanisława Wyrzykowskiego. Znalezione przypadkiem, podrzucone przez kogoś pod choinką w centrum handlowym. Magiczny język tłumaczenia, niesamowite opowieści. A było tak. Nudziłam się, córka się bawiła. Była listopadowa niedziela. Marzyłam o czymkolwiek do czytania, nawet podręczniku do ekonomii. A tu taka perełka, jeszcze z czaszką na okładce...Przeczytałam parę opowiadań. Książka coraz bardziej się rozpada. Ciężko znaleźć podobny egzemplarz z tymi tłumaczami. Pełno różnych wydań w różnych kombinacjach układu opowiadań i tłumaczy. Wydawnictwo CM (ciekawe miejsca) ma opowiadania tłumaczone przez Leśmiana i Wyrzykowskiego, ale rozrzucone w 4 tomach. Zdecydowałam się na lepiej oprawione w nieśmiertelny plastik i zszyte, starsze wydanie z 1976 z drugiej ręki.

Zbiór opowiadań, które ani mnie nie zachwyciły ani nie zaintrygowały. Jak dla mnie nie ma tu ani grozy, ani tajemniczości. Jedynie można zdać sobie sprawę jak bardzo z biegiem lat (100 lat) zmieniają się odczucia czytelników do napisanego tekstu. Jeśli 100 lat temu były to opowieści grozy i tajemniczości to nic z tego nie zostało.

6207 użytkowników ma tytuł Opowieści niesamowite na półkach głównych
1323 użytkowników ma tytuł Opowieści niesamowite na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Opowieści niesamowite

Cytaty z książki Opowieści niesamowite