Za kurtyną: Perygeum

2022-09-28

Kup Za kurtyną: Perygeum w ulubionej księgarnii

Oceny książki Za kurtyną: Perygeum

OPINIE i DYSKUSJE o książce Za kurtyną: Perygeum

„Za kurtyną: Perygeum” to druga część trylogii autorstwa Laury Savaes, która odkrywa przed nami dalsze losy Leny - zwłaszcza po intrygującym finale, poprzedniego tomu, który jeszcze bardziej zachęcił do przeczytania kolejnej części 🌙

Kiedy już by się wydawało, że Lena odnalazła się w nowej rzeczywistości i zaczęła godzić się, że jej poprzednie życie nie wróci, odnajduje ją Dominik. Chłopak nie poddał się i cały czas wierzył, że jego siostra żyje - nawet jeżeli znalezienie Leny wydawało się niemożliwe 💥

Chociaż misja ratunkowa powiodła się, powrót do dawnego życia nie będzie taki łatwy ⏱️ Wojna i chaos całkowicie pogrążyły królestwo, ucinając drogę ucieczki 💨 A najgorsze jest w tym wszystkim to, że to Lena przyczyniła się do wybuchu konfliktu 💣

Spytacie, jak to się stało 🤔?
Odpowiedź jest tylko jedna … MIŁOŚĆ ❤️‍🔥
To właśnie przez to uczucie, zaostrzył się spór między dwoma kuzynami Cedrikiem i Eavanem - którzy i tak wcześniej nie pałali do siebie sympatią ✨

Jak ten konflikt potoczy się dalej ⚔️? Czy Lena będzie w końcu wiedziała, czego chce i kogo kocha 💔? Jaką rolę odegra razem z Dominikiem, w tym politycznym przedstawieniu 🏰 i czy dane im będzie jeszcze kiedyś wrócić do domu 🏠?

Chociaż od premiery minęło już trochę czasu, to uważam, że i tak warto wrócić do tej książki i przypomnieć sobie o jej istnieniu 🔥 Przeczytałam ją niemal natychmiast po premierze i od razu zapragnęłam więcej! 🌔Czekam z niecierpliwością na trzeci tom i tylko mogę się domyślić, jak dalej potoczy się ta historia - bo jak na razie zatrzymała się w bardzo interesującym momencie 🤭

Książkę bardzo fajnie się czytało, duże zwroty akcji.
Trójkąt miłosny mnie wykończył. Rozumiem każdą że stron, ale razem to mieszanka wybuchowa.

Książkę bardzo fajnie się czytało, duże zwroty akcji.

Na półkach: , , , ,

Mając u siebie już drugi tom, nie sposób było mi się powstrzymać, przed sprawdzeniem, czy autorka poprawiła, chociaż część swoich wcześniejszych błędów.
Cóż, bardzo się przeliczyłam…
Proponuję nie pokładać, wobec tego cyklu żadnych oczekiwań, ponieważ tylko sprawi wam zawód.

Moja ciekawość, a zarazem cierpliwość, wystarczyły jedynie na 54 strony. Resztę przekartkowałam i jestem niezmiernie zadowolona, że nie zmarnowałam więcej czasu. Przypomniało mi się wszystko to, czego nie mogłam znieść w pierwszym tomie. Nie nastąpiła tutaj żadna poprawa. Powieść nieodparcie nadal brnie w irracjonalność, a także niewiedza autorki na temat antropologii historycznej jest wręcz bolesna.
Fabuła nadal jest ograniczona do minimum, aby niepotrzebnie rozwlekać romanse bohaterki. Rzekoma wojna rozgrywa się poza naszym zasięgiem, ponieważ nie dowiadujemy się, jaki jest jej przebieg. Nie ma tu zupełnie nic konkretnego. Pozostaje nam wyłącznie snucie domysłów. Chęć bohaterki powrotu do swojej rzeczywistości niemal całkowicie zniknęła. Wszystkie 434 strony poświęcone są bezsensownemu szarpaniu się uczuć Leny względem dwóch mężczyzn, z którymi i tak nic nie wyszło. Dopiero pod koniec, w ostatnim rozdziale, mamy próbę podjęcia jakiegokolwiek działania powrotu do współczesności.
Szkoda tylko, że niekoniecznie udanej…

Główna bohaterka wciąż nie potrafi się odpowiednio zachować i spoważnieć. Najgorsze jest to, że Lena, mimo świadomości, że pośrednio wywołała wojnę, nadal nie próbuje wziąć na siebie odpowiedzialności ani złagodzić konfliktu. Zamiast tego, z perswazją fanatyka, usiłuje zaspokajać swoje cielesne potrzeby. Wciąż nie widzę tu miłości, a jedynie potrzebę troski i zwrócenia na siebie uwagi, ponieważ według niej to ona jest szczególnie poszkodowana.
Zapatrzona w siebie, nie przejmuje się niczym, co nie dotyczy jej osoby. Dodatkowo Lena bezustannie rzuca słowa na wiatr, a następnie zachowuje się zupełnie inaczej. Nie sposób zaufać tej postaci, a tym bardziej powierzyć jej swoje serce, jak uczynił Cedrik, bowiem zdrada przychodzi bohaterce zbyt łatwo. Choć tego już się nie dowiem, chciałabym, aby słowa Cedrika z pierwszego tomu były prawdziwe.
Mam na myśli:
– Nie rób mi tego więcej. Nie wątp we mnie i nie kwestionuj nas. Bo łamiesz mi tym serce. A jeśli mi je kiedykolwiek złamiesz, to już go nie poskładasz.
Lena w odpowiedzi zgodziła się z tym, więc teraz oczekuję, że zbierze swoje żniwo…
Swoją drogą, bardzo urzekły mnie te słowa, stąd je zapamiętałam, jednak w obliczu obecnego rozczarowania szanse na ich spełnienie są znikome.

Główni bohaterowie niezależnie od sytuacji wciąż pozwalali się wodzić za nos Lenie. Miałam wręcz wrażenie, że jest dla nich boginią, która utknęła w ich świecie. W całej powieści obecna jest ciągła konfrontacja między zaborczością, żalem a złością. Żaden z nich nie był w stanie powiedzieć dość.

Generalnie przerażająca jest świadomość, że podczas pracy nad tą serią autorkę nadzorowały jeszcze cztery osoby – redaktorzy. Pięć głów, a mimo to wciąż pojawiają się rażące błędy. Wstyd, moi drodzy, wstyd.

Jeśli bzdura ciągnie bzdurę, to jest już świadoma decyzja i nic tej książki nie zmieni. O ile wcześniej nie byłam przekonana, by porzucić ten cykl, tak teraz jestem tego pewna. Absolutnie nie polecam – jedyne, co tu znajdziesz, to rozczarowanie i zszargane nerwy.

Cóż, bardzo się przeliczyłam…

264 użytkowników ma tytuł Za kurtyną: Perygeum na półkach głównych
64 użytkowników ma tytuł Za kurtyną: Perygeum na półkach dodatkowych