1945. Wojna i pokój
Nowe wydanie bestsellerowej książki Magdaleny Grzebałkowskiej nagrodzone Nike Czytelników i Nagrodą im. Teresy Torańskiej za najlepszą książkę reporterską roku.
Reporterska opowieść o najbardziej dramatycznym roku XX stulecia.
Autorka wkracza na ziemie przez chwilę niczyje albo właśnie zagarnięte przez nową władzę, by przyjrzeć się z bliska losom ostatnich żyjących świadków tamtego czasu. Ludzi, którzy gonieni strachem próbowali się przedrzeć przez skuty lodem Zalew Wiślany (było ich pół miliona),przesiedleńców, którzy w swoich nowych domach zastawali jeszcze ich poprzednich właścicieli, wychowanków otwockiego domu dziecka dla ocalonych z Holocaustu, szabrowników, dla których wyzwolone tereny stały się gigantycznym sklepem Ikei, ludziom, którzy o włos wyprzedzili własną śmierć. Oddaje głos ofiarom, chociaż i katom poświęca sporo miejsca – zwłaszcza, kiedy może dzięki temu pokazać powojenne pomieszanie ról i losów.
„1945. Wojna i pokój” to książka, dzięki której historia sprzed 70 lat znów jest na wyciągnięcie ręki.
Kup 1945. Wojna i pokój w ulubionej księgarni
Oceny książki 1945. Wojna i pokój
7103 użytkowników ma tytuł 1945. Wojna i pokój na półkach głównych- Przeczytane 3 567
- Chcę przeczytać 3 418
- Historia 98
- Reportaż 67
- 2018 47
- Literatura faktu 37

OPINIE i DYSKUSJE o książce 1945. Wojna i pokój
Audiobook.
Mimo pewnego zainteresowania tematem autorka poruszyła rzadkie tematy jak np. wysiedlenia w Prusach wschodnich, po polski obóz pracy w Łambinowicach.
Audiobook.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietny i ciekawy reportaż o roku 1945 w którym dla wielu wojna się jeszcze nie skończyła. Historie z terenów byłej i przyszłej RP od północny, południa, wschodu i zachodu.
„Beksińscy. Portret podwójny” uważam za jedną z najlepszych książek z gatunku „literatura faktu” jaką miałem okazję przeczytać. I między innymi dlatego sięgnąłem po „1945. Wojna i pokój”. Byłem ciekaw jak Magdalena Grzebałkowska poradzi sobie z innym tematem. Choć cały czas poruszamy się w tym samym gatunku.
I od razu muszę napisać, że po raz kolejny Magdalena Grzebałkowska nie zawiodła. Książka jest interesującym opisem roku, który był szczególny w historii. Jego pierwsza połowa (w pewnym uproszczeniu) to czas wojny. Druga – przynajmniej w teorii – czas pokoju. I to wszystko znajdziemy w książce.
Od razu trzeba zaznaczyć, iż autorka nie opisuje chronologiczne zdarzeń, które w tym czasie miały miejsce. Skupia się raczej na zjawiskach charakterystycznych dla tego okresu. W związku z tym znajdziemy tu rozdziały poświęcone migracji, życiu w zniszczonych miastach takich jak Warszawa czy też Wrocław lub relacjom polsko-ukraińskim. Magdalena Grzebałkowska nie boi się poruszać trudnych tematów, takich jak np. szabrownictwo.
Warto podkreślić, iż autorka starała się dotrzeć do świadków tamtych wydarzeń. Dzięki temu w wielu przypadkach otrzymaliśmy relacje „z pierwszej ręki”.
„1945. Wojna i pokój” to jeden z najciekawszych tzw. reportaży historycznych z jakim miałem do czynienia. I dlatego polecam go nie tylko miłośnikom historii.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toI od razu muszę napisać, że po raz kolejny Magdalena Grzebałkowska...
Ciekawe historie. Wojna przez pryzmat przeżyć ludzi. Wciąga i zaciekawia bardzo.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOpis ucieczki ludności przez zamarznięty Zalew Wiślany zapamiętam na zawsze.
Opis ucieczki ludności przez zamarznięty Zalew Wiślany zapamiętam na zawsze.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo ciekawy opis pierwszych miesiecy po wojnie. Każdy powinien się dowiedzieć jak horror nie kończy się wraz zakończeniem walk.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGrzebałkowska pokazuje, że pokój bywa równie trudny i pełen dramatów jak sama wojna, pozostawiając głębokie wrażenie po lekturze.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLektura obowiązkowa.
Lektura obowiązkowa.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to... ciekawie i oryginalnie...
... ciekawie i oryginalnie...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietnie napisana, przejmująca.
Świetnie napisana, przejmująca.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo było dobre, przejmujące do tego stopnia, że siedząc a tramwaju poleciała mi łza albo dwie. Historie ludzi przesiedlanych i wyjeżdżających z własnej woli na „Ziemie Odzyskane”, opowieści Niemców, którzy zostali w Polsce mocno mnie poruszyły. Ale najbardziej podobał mi się sposób w jaki ta książka jest napisana, taki momentami surowy, ujmujący.