Babel. W dwadzieścia języków dookoła świata
- językoznawstwo, nauka o literaturze
- Babel: Around the World in Twenty Languages
- Karakter
- 2019-08-14
- 2019-08-14
- Anna Sak
- językoznawstwo lingwistyka
Szalona, naszpikowana niesłychanymi opowieściami i pełna autoironicznego humoru książka o dwudziestu najbardziej rozpowszechnionych językach świata – od wietnamskiego po angielski, poprzez koreański, tamilski, turecki, jawajski, perski, pendżabski, japoński, suahili, niemiecki, francuski, malajski, rosyjski, portugalski, bengalski, arabski, hindi-urdu, hiszpański, mandaryński.
Gaston Dorren, lingwista i poliglota, przedstawia specyficzne cechy każdego z tych języków, a przy okazji opowiada o wszystkim, co z językiem się wiąże – historii, kulturze, różnych sposobach myślenia i postrzegania rzeczywistości. Jak najskuteczniej nauczyć się wietnamskiego? Dlaczego niemiecki to największy dziwoląg wśród języków? Dlaczego jedne języki okazały się bardziej ekspansywne niż inne? Jak porozumiewają się mieszkańcy Indonezji (dwieście sześćdziesiąt pięć milionów obywateli zamieszkujący niemal tysiąc wysp, mówiący siedmiuset językami)? Książka Gastona Dorrena przynosi odpowiedź na te i dziesiątki podobnych mniej lub dziwnych pytań, odkrywając przed nami językowy archipelag pełen wspaniałych wynalazków ludzkości.
- 1 654
Świetna pozycja dla osób szukających prostej, popularno naukowej książki w tematyce językoznawstwa. Przeczytamy tutaj o 20 największych językach świata, a dzięki zróżnicowanemu podejściu autora do każdego z nich do lektury nie wkrada się monotonia. Powoduje to jednak również nierówny poziom, niektóre rozdziały napisane są świetnie, jak ten o języku wietnamskim, przez inne zaś ciężko się przedrzeć, jak w przypadku arabskiego. Mimo to zdecydowanie polecam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to20 rozdziałów (z grubsza),każdy omawia jeden z 20 najpopularniejszych języków świata, a przy okazji - jakieś zagadnienie z nim związane. A to pismo, a to historię, a to wymowę, a to jeszcze coś innego. Wywód klarowny, styl lekkostrawny.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka popularnonaukowa, która opowiada o 20 językachw spsoób ciekawostkowy. Zaskoczyła mnie, myślałem, ze będzie dużo teorii na temat samego języka (gramatyka, fonetyka itd.),tak jednak nie było. Nie chce zostać źle zrozumiany, było to częścią książki. Większą częścią był aspekt społeczny języków, ich historia oraz okoliczności powstawaniia, ciekawostki, systemy w których się te języki poruszają itd. Dla mnie to był duży plus, ale dla osób chcących teorii o językach, myślę, że będzie to za mało.
Książka popularnonaukowa, która opowiada o 20 językachw spsoób ciekawostkowy. Zaskoczyła mnie, myślałem, ze będzie dużo teorii na temat samego języka (gramatyka, fonetyka itd.),tak jednak nie było. Nie chce zostać źle zrozumiany, było to częścią książki. Większą częścią był aspekt społeczny języków, ich historia oraz okoliczności powstawaniia, ciekawostki, systemy w...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJestem językowym świrem, więc wszelkiego rodzaju publikacje o językach (tym bardziej z okładkami w tak jaskrawym kolorze) od razu do mnie przemawiają. Ta książka przybliża różnice i podobieństwa między 20 najczęściej używanymi językami na świecie. Rozdziały nie są do siebie zbytnio podobne, autor ma do każdego języka osobne podejście.
Wydaje mi się być to przyjemną pozycją dla osób zainteresowanych językami i chcących dowiedzieć się czegoś więcej o sekrecie ich popularności.
///06.09.2023///
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWydaje mi się być to przyjemną pozycją...
Dla mnie osobiście trochę zbyt pobieżna. Wolałabym dowiedzieć się więcej o 5 językach niż po łebkach przejść po 20. Ale też nie jestem tutaj totalnie obiektywna, ponieważ z wykształcenia jestem lingwistką, więc siłą rzeczy chciałabym dowiedzieć więcej ;)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toz jednej strony naprawdę mi się podobała, a z drugiej momentami miałam wrażenie, że autor za bardzo skupia się na innych językach niż na tym, któremu był poświęcony konkretny rozdział.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDobre do pobieżnego zapoznania się z topką najpopularniejszych języków świata, ale zawiedzie się każdy, kto oczekiwałby tutaj czegoś więcej.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzeciekawa pozycja dla każdego interesujacego się choć trochę językoznawstwem. Poszczególne języki są opisane w fascynujący sposób, pokazujący ich różnorodność, a także podobieństwa. Gorąco polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrochę nie podoba mi się pomysł na to, żeby książka była o tylu rzeczach na raz, bo żadnej z nich konkretnie nie rozwija. Ciekawa, ale konwencja pozostawia dużo niedopowiedzeń.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawa, chociaż niezbyt szczegółowa publikacja, która pokrótce opisuje podwaliny i niektóre elementy dwudziestu najczęściej używanych języków świata. Poczynając od wietnamskiego i na angielskim kończąc.
Jest to książka dla osób mających chęć zapoznania się pobieżnie z tymi najczęściej używanymi systemami językowymi. Nie radzę jednak liczyć na zbyt szczegółowe informacje, gdyż autor skupia się przede wszystkim na historii języków, omawiając kwestie gramatyki oraz fleksji jedynie pobieżnie.
Polecam osobom, które interesują zagadnienia językoznawcze, które nie chcą jednak poświęcać zbyt wiele czasu na przekopywanie się przez liczne zbiory publikacji skupiających się na tym jakże obszernym temacie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJest to książka dla osób mających chęć zapoznania się pobieżnie z tymi najczęściej używanymi systemami językowymi. Nie radzę jednak liczyć na zbyt szczegółowe informacje,...