Holenderska dziewczyna

De Nederlandse maagd
2020-06-01
2020-06-01
Ryszard Turczyn

Kup Holenderska dziewczyna w ulubionej księgarnii

Oceny książki Holenderska dziewczyna

OPINIE i DYSKUSJE o książce Holenderska dziewczyna

Gdyby ta książka skończyła się po pierwszym akcie, byłaby 8/10. Fabuła nie dowozi, to co krzyczy do człowieka z okładki, czyli szermierka, od aktu drugiego schodzi na trzeci plan. Ja się spodziewałem, że pod koniec Janna chociaż będzie się pojedynkować z jakimś nazistą czy coś w tym stylu, a ostatecznie nie dostałem niczego w tym rodzaju. Nie uważam, żeby romans w tej książce był jakimś wielkim problemem sam w sobie, raczej w ten sposób, że strąca z podium to co zdawało się być w pierwszym akcie najważniejsze, czyli szermierkę i klimat zmian politycznych po dojściu Hitlera do władzy. Ten aspekt książki właśnie został tu bardzo ciekawie przedstawiony, z perspektywy spokojnej wsi i zwyczajnych ludzi, którzy dopiero wyrabiają sobie swoje opinie. To, plus faktycznie dobra proza i wiele zapadających w pamięć metafor, sprawia, że daję tej książce 6/10 a nie 4/10.

Nuda straszna

Nuda straszna

To głównie powieść formacyjna, o dorośnięciu młodej dziewczyny w dość krótkim czasie w 1936 roku.
Holenderska dziewczyna Janna, przyjeżdża na nauki do Niemca Egona, dawnego podopiecznego/przyjaciela? jej ojca. W drugiej warstwie to powieść o tym, czy wojenne rany mogą się zabliźnić. Egon został ciężko ranny na początku I wojny światowej. Rany fizyczne to jedno, ale czy psychikę można uratować? W tle mamy oczywiście także coraz bardziej podnoszący łeb nazizm, ale na razie jeszcze tylko trochę zarysowany, jeszcze w miarę daleki.
Polecam!

300 użytkowników ma tytuł Holenderska dziewczyna na półkach głównych