Okładka książki Księga dla starych urwisów. Wszystko, czego jeszcze nie wiecie o Edmundzie Niziurskim autora Krzysztof Varga, 9788366219038
Krzysztof Varga Wydawnictwo: Czerwone i Czarne biografia, autobiografia, pamiętnik
biografia, autobiografia, pamiętnik
2019-04-03
2019-04-03
9788366219038

Kup Księga dla starych urwisów. Wszystko, czego jeszcze nie wiecie o Edmundzie Niziurskim w ulubionej księgarnii

Oceny książki Księga dla starych urwisów. Wszystko, czego jeszcze nie wiecie o Edmundzie Niziurskim

OPINIE i DYSKUSJE o książce Księga dla starych urwisów. Wszystko, czego jeszcze nie wiecie o Edmundzie Niziurskim

„Wszyscyśmy z niego, z Niziurskiego”. No może nie wszyscy, ale urodzeni jeszcze w latach 70-tych XX wieku i wcześniej – na pewno. Na wieki wieków pozostaną w mej pamięci postacie i cytaty stworzone wyobraźnią pisarza. Dla młodszych, niestety pozostanie zapewne ramotą. Nietypowa, ale ciekawa biografia, zbudowana na bazie książek Mistrza Edmunda. Cieszę się, że Pan Krzysztof podjął się tego zadania, bo pisze z sercem, widoczna jest fascynacja twórczością bohatera biografii.
To prawda, bywały w dorobku Pisarza książki słabsze, nierówne, z wyraźnymi naleciałościami minionej epoki. Smutkiem napawa uwspółcześnianie książek wznawianych w latach 90-tych – to był naprawdę zły pomysł. Ale tyle perełek wyszło spod Niziurskiej ręki, że absolutnie nie mam z tego powodu pretensji. Co ciekawe, teksty powieści bardzo ewoluowały, odcyfrowanie zachowanych maszynopisów wymaga anielskiej cierpliwości. O niektórych tytułach miałem bardzo słabe pojęcie, toteż bardzo dziękuję za przybliżenie ich fabuły.
Nie chcę się rozpisywać, lepiej sięgnąć po książkę. Na plus poczytuję testy ułożone przez Pana Krzysztofa Vargę (rozwiązanie zadania z grabarzami – extra) oraz przybliżenie zwyczajów Pisarza oraz miejsc, w których mieszkał. Natomiast zgłaszam votum separatum odnośnie niskiego poziomu „Nieziemskich przypadków Bubla i spółki”. Edycja publikowana jeszcze w odcinkach na łamach „Płomyczka” z ilustracjami Pana Butenki była ostatnią dobrą „niziurską” publikacją.

Mogło być trochę więcej z życia Pana Edmunda, a mniej opisów książek, ale wszystko, co pojawia się o Niziurskim i tak jest godne uwagi.

I znowu się nabrałam, ehhh. Kolejna kaszana po "biografii" Nienackiego pióra  niejakiego Molendy.

Wychowana na Niziurskim, wręcz uwielbiająca w dzieciństwie jego książki (i posiadająca większość po dziś dzień) wypożyczyłam toto nie sprawdzając ani recenzji, ani autora. A szkoda. Varga (myślałam, że to pseudonim, a to prawdziwe, węgierskie nazwisko) obił mi się o uszy - to jeden z tych pisarzy, którzy są nagradzani przez swoich kolegów (jest czy był dziennikarzem Wyborczej),a nieczytani przez czytelników. Także wydana 5 lat temu "Księga dla starych urwisów ", na którą teoretycznie powinni się rzucać wszyscy pięćdziesięcio- i sześćdziesięciolatkowie, przeszła bez echa.

Książka jest bardzo chaotyczna -  wspomnienia żony, córki i syna przeplatane z dziwacznymi quizami, rozwlekłymi opisami (zawartości biurka pisarza, tras jego spacerów...),całkiem zbędnymi wyliczankami postaci z książek Niziurskiego i nudnymi streszczeniami fabuł (zajmują gros treści). No i niestety typowym dla jego środowiska utyskiwaniem na "zgrzebną szarą komunę" i pluciem na innych świetnych pisarzy młodzieżowych tego okresu, którzy zdaniem Vargi a to byli "aparatczykami", a to indoktrynowali niewinną młódź (w rzeczywistości kochaliśmy wtedy i Niziurskiego, i Nienackiego, i Szklarskiego, i Bahdaja, i Minkowskiego - bo każdy był inny).

O Niziurskim jako człowieku i pisarzu prawie niczego się nie dowiedziałam (wbrew butnemu hasłu na okładce "wszystko, czego jeszcze nie wiecie o Niziurskim") poza tym, że był troskliwym tatą trójki dzieci, dużo spacerował i miał siedem maszyn do pisania. Zacytuję tu z innej recenzji, bo to trafne podsumowanie: "książka ta przypomina tanią kiełbasę: mało mięsa, dużo wypełniaczy i sztucznych barwników". Dodam, że nie wiadomo dla kogo Varga ją napisał: fanom nie trzeba rozwlekle przedstawiać Gnata i Cymeona ani streszczać książek, a osoby nieznające tworczości pana Edmunda raczej i tak po nią nie sięgną.

Biedny Niziurski. Nawet edytorsko "Księga dla starych urwisiw" jest paskudna. Tym niemniej oceniam aż na - naciągane -  2/10, z miłości do Niziurskiego. Spore fragmenty przekartkowałam, tak były nudne

230 użytkowników ma tytuł Księga dla starych urwisów. Wszystko, czego jeszcze nie wiecie o Edmundzie Niziurskim na półkach głównych
59 użytkowników ma tytuł Księga dla starych urwisów. Wszystko, czego jeszcze nie wiecie o Edmundzie Niziurskim na półkach dodatkowych

Okładka książki 3174 filmy mojego życia Juliusz Machulski, Krzysztof Varga
3174 filmy mojego życia Juliusz Machulski, Krzysztof Varga
Okładka książki Polityka i inne demony Dariusz Ćwiklak, Tomasz Sekielski, Andrzej Stankiewicz, Krzysztof Varga
Okładka książki Nadzieja Joanna Bator, Waldemar Bawołek, Grzegorz Bogdał, Katarzyna Boni, Wojciech Chmielarz, Sylwia Chutnik, Jacek Dehnel, Julia Fiedorczuk, Natalia Fiedorczuk, Joanna Gierak-Onoszko, Mikołaj Grynberg, Magdalena Grzebałkowska, Ignacy Karpowicz, Urszula Kozioł, Hanna Krall, Małgorzata Lebda, Ewa Lipska, Jarosław Mikołajewski, Andrzej Muszyński, Wiesław Myśliwski, Jacek Napiórkowski, Łukasz Orbitowski, Magdalena Parys, Grażyna Plebanek, Małgorzata Rejmer, Paweł Piotr Reszka, Agata Romaniuk, Paweł Sajewicz, Dominika Słowik, Jerzy Sosnowski, Filip Springer, Andrzej Stasiuk, Juliusz Strachota, Ziemowit Szczerek, Mariusz Szczygieł, Olga Tokarczuk, Przemysław Truściński, Grzegorz Uzdański, Krzysztof Varga, Adam Wajrak, Ilona Wiśniewska, Aleksandra Zielińska
Okładka książki Europa. Opowieści podróżne Anna Arno, Dorota Chojnowska, Piotr Jagielski, Jarosław Klejnocki, Marcin Kydryński, Robert Makłowicz, Jarosław Mikołajewski, Katarzyna Nizinkiewicz, Marek Pernal, Małgorzata Rejmer, Michał Rusinek, Andrzej Stasiuk, Witold Szabłowski, Krzysztof Varga, Adam Wajrak, Paulina Wilk

Cytaty z książki Księga dla starych urwisów. Wszystko, czego jeszcze nie wiecie o Edmundzie Niziurskim

Krzysztof Varga Księga dla starych urwisów. Wszystko, czego jeszcze nie wiecie o Edmundzie Niziurskim Zobacz więcej