Oddechy (Tom 1). Powód by oddychać

Okładka książki Oddechy (Tom 1). Powód by oddychać autora Rebecca Donovan, 9788372294852
Okładka książki Oddechy (Tom 1). Powód by oddychać
Rebecca Donovan Wydawnictwo: Wydawnictwo JK Cykl: Oddechy (tom 1) literatura młodzieżowa
literatura młodzieżowa
e-book
Oddechy (tom 1)
2015-04-14
2015-04-14

Kup Oddechy (Tom 1). Powód by oddychać w ulubionej księgarnii

Oceny książki Oddechy (Tom 1). Powód by oddychać

OPINIE i DYSKUSJE o książce Oddechy (Tom 1). Powód by oddychać

Dawno nie zdarzyło mi się, żeby tak mnie serce bolało podczas czytania książki. Sposób w jaki ukazane jest cierpienie i ból bohaterki naprawdę porusza.

Na początku wszystko zapowiadało się naprawdę dobrze. To romans młodzieżowy napisany w lekki, przyjemny sposób — podczas czytania często łapałam się na tym, że po prostu się uśmiecham. Bohaterowie mierzą się z trudnym, nastoletnim życiem, a ich relacja jest dla nich odskocznią od problemów i sposobem na odnalezienie siebie nawzajem.
Szybko jednak okazało się, że mimo młodzieżowego charakteru książka porusza bardzo ciężkie tematy. Historie rodzinne bohaterów są trudne i momentami przytłaczające, co samo w sobie mogłoby być wartościowe, gdyby zostało odpowiednio poprowadzone. Niestety dla mnie granica została mocno przekroczona przez sposób przedstawienia przemocy.
Przemoc w tej książce jest zbyt dosadna, a co gorsza — zupełnie niewytłumaczona. Brakuje kontekstu, sensownego uzasadnienia czy pogłębienia psychologicznego postaci. Jest po prostu brutalna, bezpodstawna i bardzo nieprzyjemna w odbiorze. Dla mnie to kompletnie nierealne i trudne do zaakceptowania, zwłaszcza w książce kierowanej do młodszych czytelników.
Jestem osobą wrażliwą na takie tematy i nie potrafię czytać o przemocy opisanej w tak bezpośredni sposób, bez refleksji czy wyjaśnienia. W pewnym momencie dotarło do mnie, że chyba nie jestem już grupą docelową tej książki — i że dalsze czytanie nie ma sensu.
Ostatecznie musiałam odpuścić. Bezpodstawna, brutalna przemoc pokazana w tak dosadny sposób okazała się dla mnie nie do zniesienia. Szkoda, bo potencjał był naprawdę duży, ale ta forma przekazu całkowicie mnie odrzuciła.

Szybko jednak okazało się, że mimo...

Wróciłam do tej książki po paru latach w ramach reread. I tak jak za pierwszym razem gdy po nią sięgnęłam uderzyła mnie ponownie falą emocji i współczucia dla głównej bohaterki. Książka opisuje przemoc oraz realia życia osoby która doświadcza takich wydarzeń. Dla mnie jako zwykłego czytelnika temat który wydaje się odległy choć zdaję sobie sprawę że niestety „codzienny” i „powszechny” dla wielu osób. Zawsze będę polecać tę książkę jako „okienko” na świat takiej osoby

9119 użytkowników ma tytuł Oddechy (Tom 1). Powód by oddychać na półkach głównych
1997 użytkowników ma tytuł Oddechy (Tom 1). Powód by oddychać na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Oddechy (Tom 1). Powód by oddychać