A Court of Frost and Starlight

- romantasy
- Dwór cierni i róż (tom 4)
- 2018-05-01
- 2018-05-01
- angielski
- 9781681196312
Narrated by Feyre and Rhysand, this story bridges the events in A Court of Wings and Ruin and the upcoming spinoff novels.
Feyre, Rhys, and their close-knit circle of friends are still busy rebuilding the Night Court and the vastly-changed world beyond. But Winter Solstice is finally near, and with it, a hard-earned reprieve. Yet even the festive atmosphere can't keep the shadows of the past from looming. As Feyre navigates her first Winter Solstice as High Lady, she finds that those dearest to her have more wounds than she anticipated—scars that will have far-reaching impact on the future of their Court.
Kup A Court of Frost and Starlight w ulubionej księgarni
Oceny książki A Court of Frost and Starlight
12697 użytkowników ma tytuł A Court of Frost and Starlight na półkach głównych- Przeczytane 9 228
- Chcę przeczytać 3 318
- Posiadam 1 973
- 2018 165
- Fantastyka 146
- 2019 132
- Fantasy 115
- 2024 103

OPINIE i DYSKUSJE o książce A Court of Frost and Starlight
To opowieść, która nie tyle porywa akcją, co otula czytelnika ciepłem i spokojem po burzliwych wydarzeniach poprzednich części.
Największą siłą tej historii jest jej atmosfera. Maas tworzy przestrzeń pełną delikatności, w której bohaterowie próbują poskładać swoje życie na nowo.
Trauma wojny wciąż w nich tkwi, lecz zamiast dramatycznych zwrotów akcji dostajemy momenty codzienności – drobne gesty, spojrzenia, rozmowy.
To właśnie w nich kryje się prawdziwa magia tej książki. Czytelnik ma szansę zobaczyć bohaterów nie jako herosów, lecz jako ludzi (i istoty),którzy uczą się na nowo czuć.
Relacje między postaciami są tu szczególnie poruszające.
Feyra i Rhysand pokazują, czym jest partnerstwo oparte na zrozumieniu i wsparciu, ale równie ważne są historie drugoplanowe – pełne napięcia, niewypowiedzianych emocji i tęsknoty za bliskością. Maas nie daje prostych odpowiedzi, zamiast tego pozwala bohaterom błądzić, co czyni ich bardziej autentycznymi.
Nie wszystkim przypadnie do gustu wolniejsze tempo narracji. Brak spektakularnych wydarzeń może rozczarować tych, którzy oczekują epickiej kontynuacji.
Jednak „Dwór szronu i blasku gwiazd” nie próbuje być kolejną bitwą – to raczej opowieść o tym, co dzieje się po niej. O leczeniu ran, o nadziei, o odbudowie.
To książka pełna melancholii, ale i ciepła. Idealna na spokojny wieczór, kiedy chce się nie tyle przeżywać przygodę, co poczuć emocjonalną bliskość z bohaterami.
Maas udowadnia, że czasem największą siłą opowieści jest cisza między słowami.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo książka bardziej intymna, refleksyjna – jak cichy oddech po długiej walce, pełna emocji, które nie krzyczą, lecz szepczą.
Uważam że trochę zbędna skoro jest dalsza kontynuacja serii. Mimo wszystko zbyt mało relacji Feyry z Rhysem po wojnie. Niby rozumieją się bez słów, kochają, a jednak trochę pusta ta ich relacja, prezenty i intymność.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzyjemne rozszerzenie serii, chociaż dalej nie cierpię Nesty za to jak traktuje swoje siostry. Oby to się poprawiło bo nie wytrzymam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPozycja “pomiędzy”. Dobre uzupełnienie. Uważam za niezbędne przed przystąpieniem do kolejnej części i po zakończeniu poprzedniej.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWarto podejść do tej książki jak do tego czym jest - bonusem, dodatkiem, który ma na celu wprowadzenia czytelnika w zmianę narracji przy przyszłych książkach. Niektórych bohaterów można było pominąć, ale ogólnie przyjemna pozycja w całej serii. Warto przeczytać zaraz po tomie 3, ładnie wtedy domyka wątek powojennego świata, otwierając się jednocześnie na tom 4.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGeneralnie nie jestem fanką tej części. Rozumiem, że miała być taką opcją "pomiędzy", żeby uspokoić fabułę i przygotować na kolejną część. Jestem jednak zawiedziona samym poprowadzeniem fabuły, mam wrażenie, że w tej książce nie dzieje się absolutnie nic. Przez większość czasu Feyra skupia się na tym jaki prezentu kupić na święta, a poza tym mamy kilka opowieści, wspomnień i dialogów - które do niczego nie prowadzą. Strasznie się męczyłam z tą książką. Właściwie gdybym ją pominęła, nie straciłabym zbyt wiele.
Generalnie nie jestem fanką tej części. Rozumiem, że miała być taką opcją "pomiędzy", żeby uspokoić fabułę i przygotować na kolejną część. Jestem jednak zawiedziona samym poprowadzeniem fabuły, mam wrażenie, że w tej książce nie dzieje się absolutnie nic. Przez większość czasu Feyra skupia się na tym jaki prezentu kupić na święta, a poza tym mamy kilka opowieści, wspomnień...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo raz kolejny otrzymałam potwierdzenie, że nie ma kompletnie sensu sięganie po tomy połówkowe. Ta część była bowiem całkowicie zbędna i o niczym. Nie wnosi kompletnie nic, ani w pogłębianie postaci bohaterów, ani w rozwój fabuły. Najzwykjlejsza w świecie zapchaj dziura i skok na kasę.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWbrew powszechnej opinii bardzo lubię tę część, choć zbierałam się do ponownego przeczytania jej z wieloma obawami. Jest spokojna, może mało w niej akcji, ale po trzech bogatych w działania poprzedniczkach, ta jest otulającym odpoczynkiem przed kolejną książką. Lubię wątek wszystkich bohaterów - odnajdującej siebie na nowo Feyry, rozważnego i rozwijającego w sobie miłość do żony Rhysa, nieśmiało wstającej z dołka Elainy i, jakżeby inaczej, Kasjana i Nesty. Dobra ilość stron i dobry, dający nadzieję i pociechę wydźwięk całej opowieści.
Wbrew powszechnej opinii bardzo lubię tę część, choć zbierałam się do ponownego przeczytania jej z wieloma obawami. Jest spokojna, może mało w niej akcji, ale po trzech bogatych w działania poprzedniczkach, ta jest otulającym odpoczynkiem przed kolejną książką. Lubię wątek wszystkich bohaterów - odnajdującej siebie na nowo Feyry, rozważnego i rozwijającego w sobie miłość do...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBeznadzieja, straszna nuda
Beznadzieja, straszna nuda
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzeciętna, do przeczytania i szybkiego zapomnienia. Nie działo tu się nic wartego większej uwagi. Mimo wszystko niezłe zakończenie historii Feyry, więc warto przeczytać przed dworem srebrnych płomieni.