A Court of Frost and Starlight

Okładka książki A Court of Frost and Starlight autora Sarah J. Maas, 9781681196312
Okładka książki A Court of Frost and Starlight
Sarah J. Maas Wydawnictwo: Bloomsbury Children's Books Cykl: Dwór cierni i róż (tom 4) romantasy
romantasy
Dwór cierni i róż (tom 4)
2018-05-01
2018-05-01
angielski
9781681196312

Kup A Court of Frost and Starlight w ulubionej księgarnii

Oceny książki A Court of Frost and Starlight

OPINIE i DYSKUSJE o książce A Court of Frost and Starlight

To opowieść, która nie tyle porywa akcją, co otula czytelnika ciepłem i spokojem po burzliwych wydarzeniach poprzednich części.
To książka bardziej intymna, refleksyjna – jak cichy oddech po długiej walce, pełna emocji, które nie krzyczą, lecz szepczą.

Największą siłą tej historii jest jej atmosfera. Maas tworzy przestrzeń pełną delikatności, w której bohaterowie próbują poskładać swoje życie na nowo.

Trauma wojny wciąż w nich tkwi, lecz zamiast dramatycznych zwrotów akcji dostajemy momenty codzienności – drobne gesty, spojrzenia, rozmowy.

To właśnie w nich kryje się prawdziwa magia tej książki. Czytelnik ma szansę zobaczyć bohaterów nie jako herosów, lecz jako ludzi (i istoty),którzy uczą się na nowo czuć.

Relacje między postaciami są tu szczególnie poruszające.

Feyra i Rhysand pokazują, czym jest partnerstwo oparte na zrozumieniu i wsparciu, ale równie ważne są historie drugoplanowe – pełne napięcia, niewypowiedzianych emocji i tęsknoty za bliskością. Maas nie daje prostych odpowiedzi, zamiast tego pozwala bohaterom błądzić, co czyni ich bardziej autentycznymi.

Nie wszystkim przypadnie do gustu wolniejsze tempo narracji. Brak spektakularnych wydarzeń może rozczarować tych, którzy oczekują epickiej kontynuacji.

Jednak „Dwór szronu i blasku gwiazd” nie próbuje być kolejną bitwą – to raczej opowieść o tym, co dzieje się po niej. O leczeniu ran, o nadziei, o odbudowie.

To książka pełna melancholii, ale i ciepła. Idealna na spokojny wieczór, kiedy chce się nie tyle przeżywać przygodę, co poczuć emocjonalną bliskość z bohaterami.

Maas udowadnia, że czasem największą siłą opowieści jest cisza między słowami.

Uważam że trochę zbędna skoro jest dalsza kontynuacja serii. Mimo wszystko zbyt mało relacji Feyry z Rhysem po wojnie. Niby rozumieją się bez słów, kochają, a jednak trochę pusta ta ich relacja, prezenty i intymność.

Przyjemne rozszerzenie serii, chociaż dalej nie cierpię Nesty za to jak traktuje swoje siostry. Oby to się poprawiło bo nie wytrzymam.

12697 użytkowników ma tytuł A Court of Frost and Starlight na półkach głównych
2939 użytkowników ma tytuł A Court of Frost and Starlight na półkach dodatkowych

Cytaty z książki A Court of Frost and Starlight