Grzech śmiertelny

- fantasy, science fiction
- Saga o Ludziach Lodu (tom 5)
- Saga o Ludziach Lodu
- Dödssynden
- 2015-06-16
- 2015-06-16
- Iwona Zimnicka
W Europie trwa Wojna Trzydziestoletnia, w której tryby dostali się też młodzi synowie Ludzi Lodu. Cecylia Meiden, wnuczka Tengela, przeżywa tymczasem poważne osobiste problemy. Spodziewa się dziecka, którego ojcem jest mężczyzna żonaty, a przy tym pastor. Przyjaciel Cecylii, Aleksander Paladin, także stanął w obliczu katastrofy. Rozeszły się pogłoski, że Aleksander popełnił ciężki grzech i że grozi mu kara śmierci...
Kup Grzech śmiertelny w ulubionej księgarni
Oceny książki Grzech śmiertelny
7063 użytkowników ma tytuł Grzech śmiertelny na półkach głównych- Przeczytane 6 379
- Posiadam 1 154
- Saga o Ludziach Lodu 276
- Fantastyka 79
- Margit Sandemo 47
- Fantasy 43

OPINIE i DYSKUSJE o książce Grzech śmiertelny
Saga o Ludziach Lodu to fantasy z elementami romansu i historii. Momentami wplatają sie elementy horroru. Opowiada o losach skandynawskiego rodu obciążonego klątwą za umowę ze złem. Z pokolenia na pokolenie walczą o odkupienie i przezwyciężenie zła.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCałość przeczytana z uśmiechem na ustach, często wzruszająca, czasami zabawna. Czyta się bardzo szybko
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBylem tak sceptycznie nastawiony do tej serii, jednak niespodzianka z jaka sie spotkalem juz po pierwszym tomie to jedna z najlepszych literackich niespodzianek w mojej bibliotece domowej w tym roku!
‘Saga o Ludziach Lodu’ kojarzy mi sie nieco z rodem Targaryen’ów ze swiata ‘Gry o tron’. Najbardziej chyba przez tak szybko rozwijajace sie drzewo genealogiczne i tajemnice, ktorymi owiany jest tytulowy ród.
Zwykle jestem przeciwnikiem romansow i milosnych elementow w ksiazkach fantasy, ale Sandemo usalo sie mnie przekonac na tyle, ze nawet potrafie sie delektowac owymi, zwykle nielubianymi przeze mnie, watkami.
Ksiazki sa naprawde krotkie, ale az trudno uwierzyc ile ciekawych i momentami szokujacych rzeczy, wydarzylo sie od mojego pierwszego spotkania z Silje i Tengelem Dobrym. Kazda ksiazka skupia sie glownie na innym bohaterze, przedstawiajac pozostalych jako dwuplanowe postacie, i przyznaje, ze to dziala.
‘Grzech śmiertelny’ skupia sie tym razem na Cecylii, corce Daga i Liv z Ludzi Lodu. Juz w poprzedniej ksiazce dalo sie zauwazyc, ze jej postac zasluguje na swoja historie. Przyznam, ze podobienstwo do Sol, ktore momentami bylo tak widoczne, zdecydowanie dodalo jej charakteru. Jej zwiazek z Alexandrem Paladinem od samego poczatku byl jednym wielkim balaganem, ale chyba dlatego tak bardzo im kibicowalem, bo ich przyjazn jest w duzym stopniu inspirujaca - nie chce tu wiecej na ten temat spojlerowac.
Musze przyznac, ze ubolewam nad tak krotkim watkiem Tronda z Ludzi Lodu. Bez spojlerow - zdecydowanie najlepszy moment do tej pory w calej serii, jednak tak szybko zostal przerwany. Ten element z postacia Tronda byl rowniez duzym zaskoczeniem, dlatego liczylem, ze rozwinie sie w jakis ciekawy sposob. Pozytywem w jego szokujacej scenie bylo to, ze w koncu czytelnicy mieli okazje zobaczyc prawdziwe szalenstwo i zło dziedzictwa Tengela Zlego. Idealny dowod na to, ze moze faktycznie legends o nim ma sobie kilka ziarn prawdy.
Zakochalem sie w serii o Ludziach Lodu. I w samych Ludziach Lodu rowniez. Ród sie powieksza, kazdy z bohaterow ma inne chatakterystyczne cechy, ktore z duzym zainteresowaniem odkrywam. A jeszcze tak wiele przede mna. Przynaje, ze zrobilem sobie niesamowita niespodzianke siegajac po pierwszy tom, bo teraz trudno sie oderwac.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to‘Saga o Ludziach Lodu’ kojarzy mi sie nieco z rodem Targaryen’ów ze swiata ‘Gry o tron’. Najbardziej chyba przez tak szybko rozwijajace sie drzewo genealogiczne i tajemnice,...
Uwielbiam!
Uwielbiam!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo todobra tam, bycie gejem jest spoko, ale na szczęście główny bohater juz nie musi nim byc xD pamiętam jednak ze to książka z 1982 roku więc i tak ma bardzo szerokie horyzonty. No i buja, nie ma co udawać xD
Update kogo nie lubi Margit Sandemo
1. Grubych ludzi, a szczególnie kobiet (to mówiłam wcześniej).
2. Ładnych kobiet, które nie są z Ludzi Lodu.
3. Gejów, którzy są "zniewieściali" (czyli znów - Margit Sandemo nie lubi kobiet.
Patrząc na serię, która usiłuje mieć dość mocno feministyczny sznyt jestem ciekawa, gdzie nas to dalej zaprowadzi.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUpdate kogo nie lubi Margit Sandemo
1. Grubych ludzi, a szczególnie kobiet (to mówiłam wcześniej).
2. Ładnych kobiet, które nie są z Ludzi Lodu.
3. Gejów, którzy są...
Jakże naiwna i naciągana ta opowieść, sztuczne dialogi, fatalny styl... Ubolewam, że autorka, mając naprawdę świetny pomysł na sagę, psuje ją tym kiczowatym stylem. W licznych momentach, gdzie "powinnam" się wzruszyć, odczuwam znużenie. Podobało mi się, jak autorka zwodziła czytelnika w kwestii, które z sześciorga wnuków jest tym żółtookim naznaczonym, ale i to można było rozegrać znacznie lepiej, wprowadzić więcej zmyłek. Irytowała mnie Cornelia, łudzę się nadzieją, że Tarjei nie postanowi kiedyś jej poślubić.
Narzekam, narzekam, a jednak czytam dalej... A nawet martwię się o losy kilku postaci.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoprzedni tom bardzo mocno mnie zaniepokoił stwierdzeniem, że Ludzie Lodu zostają rozproszeni po całej Europie. Ja wolałabym ich w tym jednym skupisku w Norwegii. Na szczęście wędrują tylko po to, by znaleźć swoją miłość. I wrócić.
Cecylia i Tarjei to obecnie moi ulubieni członkowie rodziny. Co prawda, na reszcie tego pokolenia aż tak się nie skupialiśmy, ale taki Tarald na przykład to strasznie wkurzajacy był.
Relacja Cecylii z Aleksandrem była cudowna. Choć widać tutaj jeszcze myślenie z wieku dwudziestego, jako że homoseksulanizm to wynaturzenie, to jednak podoba mi się, że autorka probuje przemycić myśl, że być może to coś normalnego.
I kiedy myślałam, że zrobię sobie przerwę, to zaś autorka serwuje ostatnie linijki tekstu, które wręcz zmuszają do zaczęcia kolejnego tomu. Dobrze, że mam zapas.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCecylia i Tarjei to obecnie moi ulubieni członkowie rodziny. Co prawda, na reszcie tego pokolenia aż tak się nie skupialiśmy, ale taki Tarald...
To zupełnie inny tom od wcześniejszych. Prawie cały tom, to poruszenie tematu homoseksualizmu w tamtych czasach, ale też ukazany jest tu problem skąd się to bierze u wielu osób, jak najbliżsi mogą wykrzywić psychikę małego dziecka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCYKL: "SAGA O LUDZIACH LODU" (TOM 5)
Fabuła piątego tomu książek z cyklu o Ludziach Lodu, skupia się w głównej mierze na losach Cecylii i jej przyjaciela Aleksandra Paladyna w Gabrielshus, a także na krótko, na a polu bitwy, gdyż właśnie trwa wojna trzydziestoletnia. Autorka zapewniła czytelnikowi intrygujące wydarzenia, wprowadziła kilka nowych postaci - jak na przykład niejaką rezolutną Cornelię. czy też Matyldę.
Jak potoczą się losy kolejnego pokolenia rodu Ludzi Lodu? Jak będzie się żyło wnukom Tengela i Silje? Jakie niespodzianki Autorka przyszykowała czytelnikom? Czy Zło całkiem wymarło w rodzinie, czy przetrwało? Jak wojna wpłynie na mieszkańców Lipowej Alei oraz Gråstensholm? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań znajdziemy w książce.
Piąty tom jest ciekawy, choć w dużej mierze poświęcony Aleksandrowi i jego... przypadłości oraz wynikających z tego rozterek Cecylii. Nie da się ukryć, iż drugim dużym tematem tego tomu jest wciąż trwająca wojna trzydziestoletnia, która zaczyna się rozkręcać coraz bardziej i zbierać spore żniwo pośród walczących.
Jest to dobrze napisana część, interesująca, z kilkoma zaskakującymi zwrotami akcji i jak zwykle interesującym zakończeniem, wywołującym u czytelnika chęć sięgnięcia po następny tom.
Opinia opublikowana na moim blogu:
CYKL: "SAGA O LUDZIACH LODU" (TOM 5)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFabuła piątego tomu książek z cyklu o Ludziach Lodu, skupia się w głównej mierze na losach Cecylii i jej przyjaciela Aleksandra Paladyna w Gabrielshus, a także na krótko, na a polu bitwy, gdyż właśnie trwa wojna trzydziestoletnia. Autorka zapewniła czytelnikowi intrygujące wydarzenia, wprowadziła kilka nowych postaci - jak na przykład...
,,Grzech śmiertelny" rozpoczyna się dokładnie w tym samym momencie, gdzie zakończyła się ,,Tęsknota". Cecylia Meiden wraca do Danii po wizycie w domu rodzinnym. Zdaje sobie sprawę, że to co zrobiła było błędem ale jeszcze nie wie jakie wywoła to konsekwencje. Szybko orientuje się, że jest w ciąży co może grozić całkowitą kompromitacją. Jednak w znacznie gorszej sytuacji jest jej przyjaciel, Alexander Paladin. Dlatego postanawiają pomóc sobie nawzajem i zawrzeć małżeństwo. Nikogo to zbytnio też nie dziwi pośpiech bo wojna trzydziestoletnia puka do bram. I to właśnie wojna wyzwoli coś, co Tengel Dobry tylko podejrzewał.
Historia Cecylii i Alexandra ma w sobie dużo uroku. Dwoje bardzo dobrych przyjaciół, których okoliczności zmusiły do małżeństwa i którzy powoli odkrywają, że jednak łączy ich coś więcej. Ale to nie tylko opowieść o miłości ale także o zagrożeniu jakim był w XVII wieku homoseksualizm. Alexander mimo, że był dobrym, mądrym i wrażliwym człowiekiem oraz zdolnym żołnierzem jako homoseksualista mógłby ponieść najsurowszą karę. Jego wątek, trochę dziwny ze współczesnej perspektywy, jest mimo wszystko bardzo pozytywny. Alexander to jest postacią, którą czytelnik może polubić i ją wspierać. Razem z Cecylią muszą pokonać wiele przeszkód, czasem nawet uciec się do kłamstw, by finalnie móc osiągnąć szczęście.
Oprócz wątku Cecylii i Alexandra, którzy dominują w tym tomie, na scenie pojawiają się synowie Arego. To ich oczami obserwujemy przerażającą rzeczywistość żołnierską. Tarjei jako utalentowany medyk będzie miał ważną rolę do odegrania, również Trond i Brand przekonają się, jak walka i zabijanie mogą zmienić człowieka.
,,Grzech śmiertelny" można pochłonąć na raz. To historia wciągająca i zaskakująca. Może mniej w niej fantastyki a więcej prawdziwej historii i obserwacji społecznych, jednak nadal mocno czuć klimat sagi.