The Kite Runner

Okładka książki The Kite Runner autora Khaled Hosseini, 1573222453
Okładka książki The Kite Runner
Khaled Hosseini Wydawnictwo: Penguin Books Ekranizacje: Chłopiec z latawcem (2008) literatura piękna
16 str. 16 min.
16 min.
angielski
Ekranizacje:
Chłopiec z latawcem (2008)

Kup The Kite Runner w ulubionej księgarnii

Oceny książki The Kite Runner

OPINIE i DYSKUSJE o książce The Kite Runner

Wzruszająca historia.

Wzruszająca historia.

Poruszająca historia. O zdradzie, wyrzutach sumienia. O złamanych obietnicach. O dobrych ludziach, którzy nie mają przyszłości. Dzięki niej doceniam wszystko co mam. I to tysiąc razy.

O tym, żeby nie oceniać siebie zbyt surowo.
Amir, syn bogatego Afgańczyka, przyjaźni się z synem służącego - chłopcy od urodzenia są właściwie nierozłączni. Pewne dramatyczne wydarzenie sprawi, że dojdzie między nimi do ostatecznego rozłamu, za który Amir będzie się winił jeszcze ponad dwadzieścia lat później, mieszkając już na innym kontynencie. Nieoczekiwanie dostanie szansę na odkupienie swoich win.
Jednym z najciekawszych elementów tej książki jest relacja Amira z Hasanem, zdecydowanie bardziej złożona, niż można by przypuszczać na pierwszy rzut oka. Niewątpliwie mnóstwo tu szczerej sympatii i oddania, ale jest tu też stosunek podległości (Hasan mimo wszystko cały czas jest służącym Amira),rywalizacja, zawiść i ogromne poczucie winy. Największa tragedia Amira polega na tym, że nie potrafi sobie wybaczyć czegoś, za co nigdy nie oczekiwano od niego przeprosin i zadośćuczynienia, bo nikt nigdy nie obarczał go żadną winą. Z kolei Hasan jest wzorem z Sevres prawdziwego przyjaciela - to postać niemal zbyt dobra dla tego świata.
Jak zawsze u Hosseiniego mamy opowieść o ludzkich dramatach opisaną na tle historii upadku Afganistanu. Czuć tu ogromny żal i tęsknotę za za ojczystym krajem, za pięknem i beztroską lat dziecinnych, za światem, który został pogrzebany żywcem i nic już z niego nie zostało, i za tym jak mogłoby być, gdyby sprawy potoczyły się inaczej. Książka jest przejmująco smutna, choć nie pozbawiona iskierki nadziei. Hosseini pisze pięknie i czule, i przede wszystkim zdecydowanie za mało.

O tym, żeby nie oceniać siebie zbyt surowo.

26488 użytkowników ma tytuł The Kite Runner na półkach głównych
3675 użytkowników ma tytuł The Kite Runner na półkach dodatkowych

Khaled Hosseini
Khaled Hosseini
Afgański autor piszący po angielsku, syn dyplomaty i nauczycielki, od 1980 roku mieszkający w USA. Ukończył studia medyczne na University of California w San Diego i przez blisko dziesięć lat pracował jako internista. W 2003 roku zadebiutował powieścią "Chłopiec z latawcem", która przyniosła mu międzynarodową sławę. Została przełożona na 40 języków, a nakręcony na jej podstawie film – pod tym samym tytułem – odniósł ogromny sukces. Z równie entuzjastycznym przyjęciem spotkała się druga powieść Hosseiniego, "Tysiąc wspaniałych słońc", światowy bestseller z 2007 roku. Jego trzecia książka, "I góry odpowiedziały echem", została opublikowana w 2013 roku. W sierpniu 2018 roku ukazała się "Modlitwa do morza" – krótka, pięknie zilustrowana przed Dana Williamsa opowieść będąca poruszającą odpowiedzią pisarza na brutalne realia wojny w Syrii i dramat uchodźców. Pisarz jest Wysłannikiem Dobrej Woli w Biurze Wysokiego Komisarza Narodów Zjednoczonych do spraw Uchodźców (UNHCR) oraz założycielem Fundacji Khaleda Hosseiniego, która zajmuje się organizowaniem pomocy humanitarnej dla mieszkańców Afganistanu, a ostatnio również Syrii.

Cytaty z książki The Kite Runner