Złodziejka książek

2007-09-08
Hanna Baltyn

Posłuchaj fragmentu
00:00 /00:00

Kup Złodziejka książek w ulubionej księgarnii

Oficjalne recenzje książki Złodziejka książeki

Opowieści śmierci

308 0 108

Oceny książki Złodziejka książek

OPINIE i DYSKUSJE o książce Złodziejka książek

Ostatnio dostałem wiadomość od osoby, której wiele lat temu pożyczyłem książkę. Napisała zwykłego SMS-a: „Wiesz, czuję się trochę jak złodziejka z tej książki. Już tyle czasu nie oddaję ci tej książki – tylko, a może aż tyle”.

I wtedy pomyślałem, że właściwie coś w tym jest. Nie chodzi przecież o to, że nie mam tej książki i że wydałem na nią pieniądze. Książki są po to, żeby je czytać, krążyć z rąk do rąk, żyć w cudzych historiach – a nie tylko stać równo na półce.

Właśnie o tym, między innymi, pisze Markus Zusak w „Złodziejce książek”. Choć książka jest trochę o wojnie – a właściwie nawet więcej niż trochę – o Holokauście i nazizmie, to przede wszystkim opowiada o sile słów. O tym, że słowa zapisane w książkach mają ogromną moc: potrafią pocieszać, budować nadzieję, ale też niszczyć. Myślę, że zgodzicie się, że słowa naprawdę ją mają.

Jednym z najbardziej niezwykłych elementów tej powieści jest narrator. Historię Liesel Meminger opowiada sama Śmierć – zmęczona ludzkimi tragediami, a jednocześnie zaskakująco uważna i pełna refleksji. Dzięki temu cała opowieść nabiera innej perspektywy i zostaje w głowie na długo.

A jak jest z waszymi księgozbiorami? Czy są tylko wasze?

Myślę, że warto poznać historię Liesel Meminger. A kto wie – może jeszcze kiedyś wkradnę się przez okno do tej znajomej i „ukradnę” tę książkę z powrotem, żeby przeczytać ją jeszcze raz.

Po lekturze "Złodziejki książek" nic już nie będzie jak dawniej.

Po lekturze "Złodziejki książek" nic już nie będzie jak dawniej.

Skończyłam tą książkę cała zapłakana , ale każda wylana łza była tego warta.
Piękna,czuła i wartościowa historia.
🤍

Skończyłam tą książkę cała zapłakana , ale każda wylana łza była tego warta.
Piękna,czuła i wartościowa historia.
🤍

60071 użytkowników ma tytuł Złodziejka książek na półkach głównych
13842 użytkowników ma tytuł Złodziejka książek na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Złodziejka książek

Okładka książki Love Hurts Malorie Blackman, Melvin Burgess, James Dawson, Susie Day, Laura Dockrill, Jenny Downham, Phil Earle, Gayle Forman, Matt Haig, Catherine Johnson, Maureen Johnson, Lauren Kate, David Levithan, E. Lockhart, Lauren Myracle, Patrick Ness, Non Pratt, Philip Pullman, Bali Rai, Marcus Sedgwick, Andrew Smith, Tabitha Suzuma, Markus Zusak

Cytaty z książki Złodziejka książek