Jakbyś kamień jadła

reportaż
Sulina
2008-06-24
2008-06-24

Kup Jakbyś kamień jadła w ulubionej księgarnii

Oceny książki Jakbyś kamień jadła

OPINIE i DYSKUSJE o książce Jakbyś kamień jadła

Mocna, oszczędna w słowach, wstrząsająca. Autor nie opowiada historii, autor streszcza ból, cierpienie i ludzką podłość.
Oszczędność stylu ma tutaj swoje zadanie: rozpacz, strach, gniew, nienawiść, ale też nadzieja - niewypowiedziane na kartkach książki i tak w nas uderzą.
Czy Srebrenica już się więcej nie powtórzy? Srebrenica powtarza się raz za razem i to jest przerażające!

Trudno i nigdy nie obiektywnie ocenia się takie ksiażki. Można brać przecież pod uwagę, przyjemność z czytania, ważność tematu, dostępność językową, nakład pracy włożonej w pisanie i inne części, w połączeniu tworzące świetną lekturę. Wystawiam tej ksiażce maksymalną ocenę, głównie ze względu na doniosłość tematu i jego ważność, zwłaszcza w dzisiejszym świecie, który zaczyna wkraczać na ścieżkę, mogącą i w Europie doprowadzić do tego samego miejsca.

Reportaży o wojnie w byłej Jugosławii bądź konkretnie o oblężeniu Sarajewa czytałam kilka, natomiast to, co wyróżnia książkę Wojciecha Tochmana to fakt, że nie pisze on o samym zdarzeniu, a o jego konsekwencjach. Często skupiamy się na wstrząsających konfliktach i ich przebiegu, ale już rzadziej na ich rezultacie.

Ważąc każde słowo autor przedstawia nam życie w nowej powojennej rzeczywistości z perspektywy żon, matek i sióstr, które utraciły swoich bliskich i co najgorsze, nie mogą ich ostatecznie pożegnać ze względu na brak ciał. Tochman przez lata powraca na szeroko-pojęte tereny Bośni, aby towarzyszyć tym kobietom w rozdzierających serce poszukiwaniach i ekshumacjach kolejnych masowych grobów. Jednocześnie pokazuje też trudną codzienność, z jaką przyszło im się borykać: brak perspektyw, bezrobocie, bieda, niedożywienie, lęk przed odebraniem miejsca do życia… wyobrażacie sobie, że w waszym dotychczasowym domu po rozejmie zamieszkuje prześladowca? Korzysta z waszych sztućców i otwiera wam drzwi w waszej starej sukience?

Często też myślałam o żonach tych Serbów, którzy aktywnie uczestniczyli w eksterminacji. Jak mogły po wszystkim żyć ze swoimi mężami i udawać, że nic się nie wydarzyło? Porażający jest mechanizm wyparcia w umysłach tych osób.

Bardzo dobra lektura, która mierzy się z konsekwencjami czystek etnicznych, które to konsekwencje nie zniknęły pomimo upływu ponad 20 lat. I to tu, w naszej „cywilizowanej” Europie, o czym większość zdaje się zupełnie nie pamiętać.
Nie można pogrążać się bezgranicznie w żalu, ale nie można też zupełnie zapominać, bo historia lubi się powtarzać.

Ważąc każde słowo autor przedstawia nam życie w nowej...

7743 użytkowników ma tytuł Jakbyś kamień jadła na półkach głównych
1067 użytkowników ma tytuł Jakbyś kamień jadła na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Jakbyś kamień jadła

Okładka książki Pożegnanie z Narwią Hanna Krall, Wojciech Tochman
Pożegnanie z Narwią Hanna Krall, Wojciech Tochman
Okładka książki Wierzymy w wolność Martyna Bunda, Sylwia Chutnik, Remigiusz Grzela, Inga Iwasiów, Wojciech Kuczok, Michał Olszewski, Wojciech Tochman, Ludwika Włodek
Wojciech Tochman
Wojciech Tochman
Wojciech Tochman (ur. w 1969 roku w Krakowie) jest reporterem. Debiutował jeszcze jako licealista – w 1987 roku – reportażem o szkolnej szatni na łamach młodzieżowego tygodnika „Na przełaj”. W 1990 roku do pracy w dziale reportażu „Gazety Wyborczej” przyjęła go Hanna Krall. Pierwszym tekstem Tochmana była „Bajka o dobrym księgowym”. W „Gazecie Wyborczej” pracował do 2004 roku pod kierunkiem Małgorzaty Szejnert. W "Gazecie" (głównie w dodatku "Duży Format") publikował reportaże i felietony do czerwca 2019 roku. Od 1996 do 2002 roku prowadził w TVP1 program poświęcony osobom zaginionym „Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie”. W 1999 roku założył Fundację ITAKA, poszukującą zaginionych i pomagającą ich rodzinom. Aktualnie (od 2009 roku) jako fundator, jest członkiem Rady Fundacji. Jest pomysłodawcą Klubu HEBAN i koordynatorem jego działań. W latach 2009 -2016 fundacja Klub Heban udzielała pomocy dzieciom we wsi Nyakinama w Rwandzie. Od 2018 wspiera leczenie osób cierpiących na choroby psychiczne w Kambodży. W 2009 roku założył w Warszawie wraz z Pawłem Goźlińskim i Mariuszem Szczygłem Instytut Reportażu, w którym stworzył Faktyczny Dom Kultury oraz klubo-księgarnię "Wrzenie Świata" przy ul. Gałczyńskiego w Warszawie Jest autorem koncepcji i pierwszego programu Polskiej Szkoły Reportażu działającej przy Instytucie Reportażu od 2009 roku. W latach 2009-2017 członek zarządu Fundacji Instytut Reportażu. Od 2017, jako fundator, jest członkiem Rady Fundacji. W latach 2017-2019 zasiadał w międzynarodowym jury UNESCO/Guillermo Cano World Press Freedom Prize (w 2019 jako przewodniczący). Dotychczas wydał następujące książki: Schodów się nie pali, Jakbyś kamień jadła, Córeńka i Wściekły pies; Bóg zapłać; Dzisiaj narysujemy śmierć; Eli Eli; Kontener; Krall; Pianie kogutów; Jego książki są tłumaczone m.in. na angielski, francuski, niemiecki, włoski, szwedzki, fiński, ukraiński, rosyjski, niderlandzki, bośniacki, hiszpański, portugalski, czeski, słowacki, węgierski oraz arabski.

Cytaty z książki Jakbyś kamień jadła