Dzienniki kołymskie
„Jadę na Kołymę, żeby zobaczyć, jak się żyje w takim miejscu, na takim cmentarzu. Najdłuższym. Można się tu kochać, śmiać, krzyczeć z radości? A jak tu się płacze, płodzi i wychowuje dzieci, zarabia, pije wódkę, umiera? O tym chcę pisać. I o tym, co tu jedzą, jak płuczą złoto, pieką chleb, modlą się, leczą, marzą, walczą, tłuką po mordach…
Gdy ląduję, w aeroporcie pod Magadanem czytam wielki napis: WITAJCIE NA KOŁYMIE – W ZŁOTYM SERCU ROSJI”.
Jacek Hugo-Bader
Posłuchaj fragmentu
00:00 /00:00
Kup Dzienniki kołymskie w ulubionej księgarni
Oceny książki Dzienniki kołymskie
8583 użytkowników ma tytuł Dzienniki kołymskie na półkach głównych- Przeczytane 5 068
- Chcę przeczytać 3 410
- 2013 45

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dzienniki kołymskie
FE-NO-ME-NA-LNY reportaż.
FE-NO-ME-NA-LNY reportaż.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHomo Sovieticus w pełnej krasie - tej wynaturzonej, quasi-człowieczej, dzikiej - jak dzika jest Kołyma.
Homo sovieticus w pełnej krasie - nie wiem czy taki był zamysł autora ale mnie ostatecznie zohydził styl życia i przesiąknięcie patologią ludu sovietów. Nie dałem rady dokończyć.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZdecydowanie najlepsza książka Hugo-Badera z tych które przeczytałem. Reportaż o miejscu, o drodze, ale przede wszystkim o ludziach i ich losach. Odniesienia historyczne i opis współczesnej Rosji bez nadmiernej dydaktyki. Świetnie się to czyta.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKołyma, Federacja Rosyjska, gdzieś kole roku 2014.
Kołyma, Federacja Rosyjska, gdzieś kole roku 2014.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietnie napisany reportaż, bez długich wywodów, ciekawe migawki z życia ludzi i ich relacji do historii tego miejsca i ZSRR. Na ile historie są prawdziwe? Pewnie na tyle na ile samych rozmówców poniosła fantazja.
Dzienniki kołymskie to wstrząsający zapis podróży przez jedno z najciemniejszych miejsc rosyjskiej pamięci. Hugo-Bader łączy reporterską czujność z osobistą obecnością, pokazując Kołymę nie tylko jako przestrzeń geograficzną, lecz także jako krajobraz traumy, milczenia i przetrwania. Surowa forma dziennika potęguje autentyczność i sprawia, że ta książka boli — ale właśnie dlatego jest tak ważna. Zdecydowanie polecam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDzienniki kołymskie
Autor: Jacek Hugo-Bader
Moja ocena: ★★★★★★★★☆☆ (8/10)
„Dzienniki kołymskie” Surowy, chłodny i bezlitośnie prawdziwy zbiór reportaży z jednego z najbardziej tajemniczych, mroźnych i brutalnych regionów świata. Jacek Hugo-Bader, znany z zamiłowania do ekstremalnych wypraw i wnikliwej obserwacji ludzkich losów, ponownie udowadnia, że potrafi zbliżyć się do bohaterów na sposób rzadko spotykany we współczesnym reportażu.
Autor przemierza Kołymę — krainę, która w zbiorowej pamięci jest symbolem cierpienia, łagrów i nieludzkiej historii ZSRR. Zderza tę przerażającą przeszłość z codziennością współczesnych mieszkańców, ukazując nie tylko ich zmagania, lecz także niezwykłą odporność, humor i umiejętność życia w miejscu, gdzie światło i nadzieja często przychodzą z opóźnieniem.
Hugo-Bader pisze językiem prostym, klarownym, a jednocześnie niezwykle sugestywnym. Potrafi stworzyć obrazy, które na długo zostają w wyobraźni — zarówno wtedy, gdy przedstawia skuty lodem krajobraz, jak i wtedy, gdy oddaje głos ludziom pamiętającym najciemniejsze karty historii. Książka trzyma w napięciu, mimo że jej konstrukcja jest oparta na reportażowych migawkach, a nie linearnym opowiadaniu.
To mocna, poruszająca lektura, która zmusza do refleksji nad granicami ludzkiej wytrzymałości i nad tym, jak miejsce ukształtowane przez ból może nadal być domem. Dobra książka — i zdecydowanie warta poznania.
📖 09:18 · 29.11.2025 · 107/2025
Dzienniki kołymskie
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutor: Jacek Hugo-Bader
Moja ocena: ★★★★★★★★☆☆ (8/10)
Absolutnie rewelacyjny reportaż. Wielka szkoda, że to konkretne wydanie nie ma dokładniejszej mapy aby móc choć palcem podróżować po Trakcie...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo fajny reportaż, który połyka się strona za stroną. Odmienność kultury ludów zamieszkujących azjatycką część Rosji,potrafi zaskoczyć. Polecam każdemu,kto jest ciekawy świata.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka, jak sugeruje tytuł, jest dziennikiem z ponad miesiecznego wyjazdu dziennikarza do dalekiej Rosji - na Kołyme. W miejscu zsyłki milionów więźniów, autor odnajduje cienie przeszłości i świadków historii Związku Radzieckiego i Federacji Rosyjskiej, od prostych ludzi których los rzucił na Kołyme, przez lokalnych bogaczy, po dzieci NKWDzistów
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPamiętam, gdy lata temu przeczytałem "Dzienniki" zaraz po Gorączce i Zielsku i podobała mi się najmniej z tych trzech. Poprzeczka po dwóch pierwszych książkach była zawieszona wysoko, a też i oskarżenia Badera o przesadę, koloryzację, wręcz zmyślenie, nie robiły dobrej atmosfery wokół Dzienników. Po latach postanowiłem sprawdzić, czy książka jako "osobny Bader" się broni, więc odwróciłem kolejność czytania i zacząłem od Dzienników, które wypadają znakomicie, szczególnie że można posłuchać także autora. Opowieść wciąga i pasjonuje. Powrót po latach odczarował Dzienniki i potwierdził ich reportersko-literacką wartość.
Pamiętam, gdy lata temu przeczytałem "Dzienniki" zaraz po Gorączce i Zielsku i podobała mi się najmniej z tych trzech. Poprzeczka po dwóch pierwszych książkach była zawieszona wysoko, a też i oskarżenia Badera o przesadę, koloryzację, wręcz zmyślenie, nie robiły dobrej atmosfery wokół Dzienników. Po latach postanowiłem sprawdzić, czy książka jako "osobny Bader" się...