Tajemnice Los Angeles

Okładka książki Tajemnice Los Angeles autora James Ellroy, 9788379993871
Okładka książki Tajemnice Los Angeles
James Ellroy Wydawnictwo: Sonia Draga Cykl: L.A. Quartet (tom 3) Ekranizacje: Tajemnice Los Angeles (1997) kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
L.A. Quartet (tom 3)
L.A. Confidential
2015-11-04
1998-01-01
Wojciech Kallas
Ekranizacje:
Tajemnice Los Angeles (1997)

Kup Tajemnice Los Angeles w ulubionej księgarnii

Oceny książki Tajemnice Los Angeles

OPINIE i DYSKUSJE o książce Tajemnice Los Angeles

w sensie jest naprawde fajne, ale liczba postaci spiskow intryg i powiazan jest przytlaczajaca na tyle ze, w odroznieniu od poprzednich tomow, przestaje to sluzyc fabule, no a przynajmniej 1/3 glownego rozwiazania jest wiadoma od samego poczatku, dlatego w sumie doceniam film ze skupil sie na tym co w tej ksiazce najlepsze, polowe rzeczy wywalil a to co nie pasowalo pozmienial

Nie wciągnęła mnie.

Nie wciągnęła mnie.

MOŻLIWE DELIKATNE SPOJLERY dla niedomyślnych.

Doskonałą adaptację Curtisa Hansona widziałem, ale dawno temu. Pamiętam z niej kapitalny neonoirowy klimat i aktorski koncert, ale praktycznie nie pamiętam intrygi, więc to co najlepsze w książce to dla mnie 'świeżynka'. Książka ma kilka minusów, ale jak mawiają znawcy matematografii: chodzi o to by minusy nie przesłoniły plusów.

Miasto Upadłych Aniołów, lata 50- te XX w. Sławny gangster Mickey Cohen wypoczywa w więzieniu, trwa walka o schedę po nim. Trójka bardzo się od siebie różniących policjantów wpada na trop intrygi, która przewróci posady świata... a może i nie.

Zacznę od minusów. Primo: rozwleczona pierwsza część będąca tylko przedłużonym prologiem służącym umieszczeniu bohaterów na planszy. Nie wiem, nie sprawdzałem historii, ale to brzmi jakby Ellroy przeczytał gdzieś podobną anegdotkę i uparł się by zrobić z niej cały segment. Secundo: zbyt długie przerywniki między kolejnymi częściami. Chodzi mi o te wycinki z gazet i raporty policyjne. Samo w sobie to jest okej, ale w wersji audio trwa po 40- kilka minut razy 4 przerywniki. O połowę za długo. Dramaturgia i bohaterowie w tym czasie leżą! Tertio: pospieszna i trochę bezsensowna końcówka. Jakby się Ellroy zanadto rozpisał w środku. Jakby sam, albo po upomnieniu od wydawcy, zorientował się że trzeba pozamykać wątki. Tu szczególnie zwraca uwagę bardzo głupia scena szturmu na pociąg.

Recenzencki obowiązek spełniłem. Dalej będzie tylko lepiej. Do ciężkiego, reporterskiego, oszczędnego języka Ellroya łatwo się przyzwyczaić, przeszkadza tylko na początku. Fenomenalnie autor oddał klimat lat 50- tych. Aż się zdziwiłem jak się dowiedziałem, że książka została napisana kilka dekad później :) Fanów tolerancji i poprawności politycznej ostrzegam przed tym razem z wydawcą książki. Chodzi o wiarygodność, te wszystkie 'czarnuchy' i 'pedały' pasują do konwencji.

Najlepsza w książce jest intryga i bohaterowie. Wszystkie sceny przecinające losy Eda, Buda i Jacka są świetne, a konfrontacja w szpitalu po prostu genialna! Choć motywacje bohaterów, zwłaszcza Jacka i Buda, są podobne (jeden leczy traumę związaną z narkotykami, drugi związaną z przemocą domową),to jednak same osoby dramatu są naprawdę różne! Te ich ścieżki wyborów, te różne drogi tego samego śledztwa... Rewelacja! Aktorzy w adaptacji Hansona naprawdę mieli z czego czerpać.

Sama intryga ogólnie rzecz biorąc też znakomita. Ogólnie- bo główny złol staje się oczywisty zbyt szybko. Konkretnie to od momentu jak nasyła Buda na jednego ze świadków. I jeszcze na koniec Ellroy wątku nie domknął... Ale ile to ma zakrętów, zawijasów, pytań pobocznych, zgadywanek, niuansów, rozwikływania motywacji... Moje komórki mózgowe najpierw zaczęły skwierczeć z podniecenia, a potem doznały wielokrotnego orgazmu! Dawno nie miały tak fajnego zajęcia! :) Nawet jeśli pamiętacie ogóły z filmu to różne szczegóły i drobiazgi na które u Hansona nie było czasu też wam zadadzą bobu.

Pewną wątpliwość mam w sprawie tych dziwnych pseudodisneyowskich przeróbek: myszka Muchi, kaczor Danny, Park Marzeń, reżyser Dieterling. Trochę pewnie chodziło o uniknięcie procesów o zniesławienie. Trochę o swobodę twórczą, bo dzięki tym zmianom Ellroy nie musiał dbać o faktografię, a mógł to opowiedzieć po swojemu. Ale jednak brzmi to sztucznie, dziwacznie.

8/10. Długo się wahałem nad oceną. Pierwsza i ostatnia część, a także przerywniki między częściami zaniżają ocenę. Środek ją zawyża. Ale ogólne wrażenie zdecydowanie na plus! Mroczny, skomplikowany, satysfakcjonujący, intensywny kryminał.

Wersję audio czyta Leszek Filipowicz. Bardzo charakterystyczny głos, nie na każdy gust. Nie wiem jak to nazwać... Taki jazzowy, zmysłowy, rozwibrowany. Dla mnie lektorska czołówka.

Oczywiście znowu redakcja nie wykonuje należycie swojej pracy. Tym razem- nie pierwszy raz- zwracam uwagę na brak przełożenia anglosaskich miar i wag na polskie wartości. To nic nie daje! To tylko psuje odbiór bo zmusza czytelnika do sprawdzania wszystkiego na własną rękę. To tylko niestaranność i lenistwo. Nic więcej.

MOŻLIWE DELIKATNE SPOJLERY dla niedomyślnych.

904 użytkowników ma tytuł Tajemnice Los Angeles na półkach głównych
155 użytkowników ma tytuł Tajemnice Los Angeles na półkach dodatkowych

James Ellroy
James Ellroy
Amerykański pisarz, autor powieści kryminalnych, które stały się światowymi bestsellerami, najlepiej znany ze sfilmowanych przez Curtisa Hansona Tajemnic Los Angeles (C&T,2007),które już wkrótce zostaną wznowione przez Wydawnictwo Sonia Draga. Pisarz, którego znakiem firmowym są telegraficzny styl pisania, zagmatwana akcja i pesymistyczna wizja świata. Według jego powieści nakręcono już 6 filmów fabularnych, a w planach są kolejne ekranizacje.

Cytaty z książki Tajemnice Los Angeles