ArtykułyCzytamy w weekend. 1 maja 2026
LubimyCzytać375
ArtykułyLiteracki fenomen z Zurychu. „Lázár” hitem roku i międzynarodowym sukcesem!
LubimyCzytać1
ArtykułyNajpierw książka, później film - nadchodzące ekranizacje (30.04)
LubimyCzytać3
ArtykułyPrzeczytaj fragment nowej powieści szpiegowskiej Roberta Michniewicza!
LubimyCzytać2
Wielkie nic

- L.A. Quartet (tom 2)
- The Big Nowhere
- 2015-09-23
- 2003-01-01
- Violetta Dobosz, Izabela Pawlak
Kup Wielkie nic w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Wielkie nic
Zacznę może nietypowo, bo od głębokiego ukłonu w stronę Violetty Dobosz i Izabeli Pawlak. To dwie tłumaczki, które wykonały przy tej książce naprawdę rewelacyjną pracę. Często nie zwraca się uwagi na nazwisko osoby/osób, które przełożyły książkę a zależy od nich naprawdę bardzo dużo. A sama powieść ? Jest rewelacyjna!!! James Ellroy dał się już poznać ze swojego charakterystycznego stylu i tutaj mamy pełnię jego możliwości. Młody detektyw bada sprawę zabójstwa najpierw jednego a potem kilku innych homoseksualistów a równocześnie toczą się przygotowania do procesu osób podejrzewanych (i słusznie) o szerzenie komunistycznej propagandy w Hollywood. Powieść jest mięsista, momentami krwawa a jednocześnie poraża swoją autentycznością. L.A. w roku 1950 to miasto, w którym dzieje się naprawdę bardzo dużo i autor rewelacyjnie to pokazuje. Czytelnik, który miał okazję być w Mieście Aniołów z łatwością będzie poruszał się po plątaninie ulic, przywoła przed oczy wspomnienia widzianych obiektów. Fantastycznie przedstawione są wszystkie główne postacie dramatu. Możemy podążać za ich myślami, motywami działania, śledzić ich tok rozumowania. Wspaniale prowadzone dialogi, soczysty język, brak tzw. poprawności politycznej, barwne opisy nawet drugoplanowych bohaterów powodują, że od powieści naprawdę nie można się oderwać. Rewelacja!!! 10/10.
Oceny książki Wielkie nic
568 użytkowników ma tytuł Wielkie nic na półkach głównych- Chcę przeczytać 360
- Kryminał 8
- Kryminały 5
- E-booki 4
- Ebooki 4
- Ebook 3
Tagi i tematy do książki Wielkie nic

Czytelnicy Wielkie nic przeczytali również
Cytaty z książki Wielkie nic
(...) jedyne kobiety, które warto mieć, to te, które potrafią cię rozgryźć.
(...) jedyne kobiety, które warto mieć, to te, które potrafią cię rozgryźć.

Opinie i dyskusje o książce Wielkie nic
Pierwsze podejście: nieudane. Przerwałem po ok 150 stronach, które czytałem koło pięciu dni.
Ogrom nazwisk i imion - choć jestem osobą dwujęzyczną, to po prostu odbiłem się od muru amerykańskich postaci i poza dwiema czy trzema praktycznie żadnej nie byłem w stanie zapamiętać i efektywnie kojarzyć. Narracja ciężka, ponura, niebiorąca jeńców - no i znowu: lubię trudne w lekturze książki, zwykle udaje mi się odnaleźć ścieżkę do ich serca, tutaj jednak się nie udało. Zmęczyłem się. Jak nigdy - bo tak nie robię! - miałem po prostu ochotę zajrzeć na ostatnie strony by zobaczyć jak to się skończy. Przyznaję się: tak właśnie zrobiłem ;-P
Brakło między nami chemii. W moich oczach nie jest to proza genialna, ale nie jest też słaba: to taki brutalny kryminał, w którym mroczne i depresyjne jest wszystko - od morderstw, poprzez charakterystykę postaci a na szkicu społecznym kończąc.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka nie jest zła. Jest w niej coś, co przyciąga, coś, co powoduje, że czuje się głód dalszej lektury. W moim przypadku głód okazał się jednak mniejszy niż zniechęcenie czy po prostu zmęczenie.
James Ellroy w wersji bardziej przystępnej dla czytelników. Proza brutalna, nie idąca na żadne kompromisy, ale zarazem wirtuozersko zaplanowana i zwieńczona nieszablonowym finałem. To nie tylko świetny kryminał noir, ale przede wszystkim mocno niepokojąca, uwierająca i zapadająca w pamięć proza. Ellroy jest mistrzem w konstruowaniu realistycznego tła historycznego w swoich powieściach, tu akurat mamy do czynienia z prawdziwym morderstwem nad Śpiącą Laguną i tzw. zamieszkami Zoot Suits. Portrety psychologiczne poszczególnych postaci, zarówno tych męskich, jak i żeńskich, to majstersztyk. Duszny klimat i złowieszcza atmosfera Los Angeles lat 50. XX wieku są nieomal namacalne podczas czytania.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZacznę może nietypowo, bo od głębokiego ukłonu w stronę Violetty Dobosz i Izabeli Pawlak.
To dwie tłumaczki, które wykonały przy tej książce naprawdę rewelacyjną pracę.
A sama powieść ?
Jest rewelacyjna!!!
Fantastycznie przedstawione są wszystkie główne postacie dramatu.
Możemy podążać za ich myślami, motywami działania, śledzić ich tok rozumowania.
Rewelacja!!!
10/10.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo dwie tłumaczki, które wykonały przy tej książce naprawdę rewelacyjną pracę.
A sama powieść ?
Jest rewelacyjna!!!
James Ellroy dał się już poznać ze swojego...
Poddałem się po ok 200 stronach, więc ocena nie dotyczy całości, może później coś się zmieni(ło),ale nie dałem rady . Wątek komuchów w Holywood-nudny i zawiły- mnie rozłożył. Nie jestem wielbicielem kryminałów-> ocena absolutnie nieobiektywna.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo udanej pierwszej części serii sięgnąłem od razu po część drugą pod tytułem "Wiekie nic". Autor ponownie zabiera nas w świat gliniarzy z Los Angeles. Akcja dzieje się w latach 50 XX wieku, kiedy to przez miasto przetacza się fala morderstw osób homoseksualnych. Jednocześnie drugi wątek tej powieści skupia się na powszechnie znanym flircie Hollywood z komunizmem. Nie jest wielką tajemnicą, że przemysł filmowy miał dość silne powiązania z czerwonymi, oraz nie jest przesadą fakt, że ówcześni rządzący Stanami Zjednoczonymi dość zdecydowanie rozprawiali się z czerwoną falą, oraz jej sympatykami.
James Ellroy bardzo udanie łączy wątki fikcyjne z tymi jak najbardziej prawdziwymi, o których wspomniałem chociażby wyżej. Postacie wymyślone przeplatają się z tymi prawdziwymi, jak chociażby legenda amerykańskiego półświatka, czyli Mickey Cohen.
To co na pewno zwróci uwagę czytelnika, to bezceremonialny, oraz mało poprawny politycznie język jakim posługują się bohaterowie powieści- czarnuchy, meksyki, pedały, cioty etc. We współczesnym, poprawnym do bólu świecie pełnym absurdów, jest to co coś co z pewnością przykuwa uwagę.
Książka sama w sobie jest bardzo dobra, sporo tutaj postaci, trzeba się skupić na czytaniu, aby nie pomieszać wątków.
Po udanej pierwszej części serii sięgnąłem od razu po część drugą pod tytułem "Wiekie nic". Autor ponownie zabiera nas w świat gliniarzy z Los Angeles. Akcja dzieje się w latach 50 XX wieku, kiedy to przez miasto przetacza się fala morderstw osób homoseksualnych. Jednocześnie drugi wątek tej powieści skupia się na powszechnie znanym flircie Hollywood z komunizmem. Nie jest...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNAJLEPSZY KRYMINAL W HISTORII??? BARDZO MOZLIWE
NAJLEPSZY KRYMINAL W HISTORII??? BARDZO MOZLIWE
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejna część Sagi o policjantach i zbrodniarzach z Los Angeles.Tym razem akcja toczy się w roku 1950.Znów morderstwa,okaleczone zwłoki,pedalskie tropy.Równolegle toczy się śledztwo o komunistycznych wpływach w Hollywood.W tle gangsterzy jak Mickey Cohen i gangster w policji Dudley Smith,z którym to już w kolejnej części będzie dużo większy wątek.Ellroy trzyma wysoki poziom.Jego styl neo-noir idealnie trafia w mój gust.Zepsute Miasto Aniołów w jego wydaniu wciąga i angażuje w kryminalne rozgrywki.Trzeba poświęcić na jego książki trochę czasu,ale warto.Została mi już tylko ostatnia część.
Kolejna część Sagi o policjantach i zbrodniarzach z Los Angeles.Tym razem akcja toczy się w roku 1950.Znów morderstwa,okaleczone zwłoki,pedalskie tropy.Równolegle toczy się śledztwo o komunistycznych wpływach w Hollywood.W tle gangsterzy jak Mickey Cohen i gangster w policji Dudley Smith,z którym to już w kolejnej części będzie dużo większy wątek.Ellroy trzyma wysoki...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Wielkie nic", kolejna, po "Czarnej Dalii" pozycja cyklu Jamesa Ellroy'a L.A. Quartet. W zamierzeniu pisarza razem z cyklem Underworld USA i tworzonym właśnie L.A. Quartet 2 ma stanowić zamknięty cykl historii Ameryki lat mniej więcej 1939/40 - 1971/72, której spoiwem mają być prawdziwe i fikcyjne postacie oraz prawdziwe i fikcyjne historie. Te trzy serie stanowić mają jedną powieściową historię.
Kryminał noir, nie znajdziecie tu bieli a nawet szarości - jest jedynie czerń i naznaczona piętnem nieszczęścia opowieść.
Akcja toczy się jakby dwutorowo - młody detektyw, zastępca szeryfa rozpoczyna śledztwo po znalezieniu zwłok zamordowanego i okaleczonego homoseksualisty w noc sylwestrową roku 1949/50 i specjalna ekipa powołana przez Prokuratora Okręgowego LA rozpoczyna dochodzenie w sprawie wpływu środowisk komunistycznych na przemysł filmowy w Holywood.
Te dwie historie wkrótce splotą się i połączą.
Skorumpowani gliniarze, zauroczone komunizmem Holywood, gangsterzy
Akcja toczy się dość leniwie, lecz w pewnym momencie nabiera rozpędu i zaczyna się prawdziwa "jazda bez trzymanki".
James Ellroy jest pisarzem nieporawnym politycznie.
Pełno u niego "czarnuchów", "pedałów", "Żydków" - odmienianych chyba we wszystkich przypadkach. Ale jest też chyba wyrzutem sumienia dla Ameryki - krzyczy, praktycznie w każdej swojej powieści - tacy byliśmy, już zapomnieliście?
Polecam.
"Wielkie nic", kolejna, po "Czarnej Dalii" pozycja cyklu Jamesa Ellroy'a L.A. Quartet. W zamierzeniu pisarza razem z cyklem Underworld USA i tworzonym właśnie L.A. Quartet 2 ma stanowić zamknięty cykl historii Ameryki lat mniej więcej 1939/40 - 1971/72, której spoiwem mają być prawdziwe i fikcyjne postacie oraz prawdziwe i fikcyjne historie. Te trzy serie stanowić mają...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka genialna, Mocny język, mroczne miasto, dużo wątków, długie opisy, czyta się długo ale warto.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to5/2020
5/2020