Tam ci będzie lepiej

- Antoni Fischer (tom 1)
- 2015-10-21
- 2015-10-21
Książka nominowana w Plebiscycie Książka Roku 2015 lubimyczytać.pl w kategorii Kryminał sensacja Thriller.
Poznań, początek 1924 roku. Mieszkańcami miasta wstrząsa fala brutalnych morderstw. Z rąk nieznanego sprawcy giną prostytutki. Śledztwo prowadzą komisarz Antoni Fischer oraz jego zastępca Albin Siewierski. Ten pierwszy to dystyngowany i elokwentny oficer najpierw pruskiej, a potem polskiej armii, przystojny trzydziestokilkulatek, znany ze swojego roztropnego i przemyślanego działania, ponad wszystko ceniący sobie poznański sznyt. Ten drugi to pochodzący z Kongresówki jegomość, dla którego najważniejsze są szybkie efekty pracy, blichtr i brylantyna. I choć reprezentują zupełnie inne wartości, muszą połączyć siły, żeby złapać bezwzględnego zabójcę.
W międzywojennym Poznaniu, gdzie niemal w każdej bocznej uliczce czają się drobni złodziejaszkowie, a także zwyrodniali mordercy, trudno utrzymać mores i ład. W mieście, które mimo wszystko szczyci się tradycją pruskiego porządku i mieszczańskiej stabilizacji, dochodzi do serii bestialskich morderstw. A jakby tego było mało – śledztwo utrudniają bolszewiccy szpiedzy. Czy zatem uda się powstrzymać mordercę?
"Tam ci będzie lepiej" to początek nowej, fascynującej serii książek autora znanego dotychczas z powieści neomilicyjnych, która odsłoni zupełnie inne, mroczniejsze oblicze Poznania.
Kup Tam ci będzie lepiej w ulubionej księgarni
Oceny książki Tam ci będzie lepiej
2747 użytkowników ma tytuł Tam ci będzie lepiej na półkach głównych- Przeczytane 1 448
- Chcę przeczytać 1 262
- Kryminał 22
- 2022 16
- 2019 16
- Audiobooki 15

OPINIE i DYSKUSJE o książce Tam ci będzie lepiej
Rok 1924. W Poznaniu dochodzi do brutalnych morderstw prostytutek, które wstrząsają całym miastem. Sprawę prowadzi komisarz Antoni Fischer wraz ze swoim impulsywnym zastępcą, Albinem Małeckim. Dwaj skrajnie różni śledczy próbują wspólnie ustalić, kto stoi za serią zbrodni.
Uwielbiam książki Ryszarda Ćwirleja i tę również czytałam z zapartym tchem. Kryminał retro ma w sobie coś magicznego – klimat dawnych czasów, inny rytm życia, inne słownictwo. Przyznaję, że na początku musiałam się przestawić na język epoki, ale bardzo szybko weszłam w ten świat. Akcja toczy się dynamicznie, a sposób, w jaki śledczy i złodzieje przemieszczają się po mieście i jego okolicach, świetnie oddaje atmosferę tamtych lat.
„Tam ci będzie lepiej” to pierwszy tom przygód Antoniego Fischera i na pewno sięgnę po kolejne. Jestem bardzo ciekawa, jak potoczą się jego dalsze losy i co autor dla niego przygotował. Bohaterowie są wyraziści, interesujący i pełni charakteru – dzięki temu historia nabiera życia, a relacje między protagonistami są jednym z największych atutów tej powieści.
Zakończenie pozytywnie mnie zaskoczyło, a całość czyta się znakomicie. Polecam wszystkim miłośnikom kryminałów, zwłaszcza tych retro. Jeśli lubicie klimat międzywojennego Poznania i dobrą, solidnie poprowadzoną intrygę – ta książka zdecydowanie jest dla Was.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUwielbiam książki Ryszarda Ćwirleja i tę również czytałam z zapartym tchem. Kryminał retro ma w sobie...
Bardzo sprawnie napisana powieść kryminalna w stylu retro, której bohaterowie balansują na krawędzi dwóch państw. W grze oprócz intrygi typowo kryminalnej, rysuje się rozgrywka wywiadów. Sprawnie poprowadzona intryga wciągająca akcja i bohater, któremu chce się kibicować.
Chociaż nie brakło brutalnych scen, powieść przeczytałem z przyjemnością, kolejny udany początek serii retro, tym razem od Autora, który wcześniej osadzał akcje swych powieści w Poznaniu lat 80-tych XX wieku, co oznacza, iż zagadki kryminalne w jego książkach rozwiązywali... a jakże, milicjanci. Pan Ćwirlej w udany sposób przenosi nas w czasie w ślad za jego bohaterami, którzy wplątani są w niebanalne sytuacje.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toChociaż nie brakło brutalnych scen, powieść przeczytałem z przyjemnością, kolejny udany początek serii...
Bardzo zręcznie napisana historia, której akcja toczy się w połowie lat 20. XX w. Antoni Fischer ma za sobą wojskowa przeszłość, o której nie się zapomnieć, nawet jeśli jest obecnie policjantem w Poznaniu. Sporo wątków, które się wzajemnie przeplatają- zabójstwa prostytutek, szpiegostwo, ciągłe zagrożenie ze strony bolszewików, ale i niemieckie. Autor bardzo zgrabnie połaczył je w całość. Postać głównego bohatera bardzo mi odpowiada, dodatkowo dobrze odtworzone realia i język. Tom drugi już czeka na czytanie
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZachęcony niezłą serią milicyjną sięgnął po tę książkę - dno i wodorosty. Omijać szerokim łukiem.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrochę kryminał, trochę książka szpiegowska, trochę romans, trochę monografia przedwojennego Poznania i w każdym gatunku umiarkowanie wciągająca.
Książka ogólnie jest ofiarą klęski urodzaju - oprócz mnogości gatunków jest też mnogość wątków i bohaterów. Fabuła jest niepotrzebnie przekombinowana i miejscami nielogiczna. Wprowadzanie retrospekcji z I wojny światowej nie jest złe same w sobie, ale w ostatecznym rozrachunku za bardzo niczemu nie służy, za to wybija z czytania, bo bohaterowie odpływają we wspomnienia nagle, a czytelnik musi na nowo odnaleźć się w narracyjnej rzeczywistości.
Dodatkowym utrudnieniem bywa użycie gwary poznańskiej, którą autor wkłada w usta wielu bohaterom. Choć zabieg ten dodaje im autentyczności i pomaga odróżnić społeczne pozycje postaci, dla czytelnika nieosłuchanego z gwarą może być na dłuższą metę męczący.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka ogólnie jest ofiarą klęski urodzaju - oprócz mnogości gatunków jest też mnogość wątków i bohaterów. Fabuła jest niepotrzebnie przekombinowana i miejscami nielogiczna. Wprowadzanie retrospekcji z I wojny światowej nie...
"Tam ci będzie lepiej" to poruszająca i wyjątkowo realistyczna powieść o życiu kobiet w czasach powojennych. Ryszard Ćwirlej znany z kryminałów, tym razem pokazuje zupełnie inne, bardziej dramatyczne oblicze swojej twórczości. Bohaterki są silne, autentyczne i zmuszone do trudnych decyzji w świecie pełnym przemocy i niesprawiedliwości. Narracja wciąga, a opowieść długo nie daje o sobie zapomnieć. To historia o godności, nadziei i walce o własne miejsce w świecie – warto przeczytać.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZ przyjemnością dałem się prowadzić autorowi ulicami przedwojennego Poznania. Kryminalno-szpiegowska intryga nawiązuje do krystalizowania się II RP i walki o swoją tożsamość. A śledztwo wykracza poza granice kraju, wiodąc na tereny Niemiec. Miło też spotkać protoplastów bohaterów innej serii o milicjantach z Poznania.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJako kryminał - ok. Za używanie poznańskiej gwary i odtworzenie urbanistyki i ducha Poznania w międzywojniu - serdeczne dzięki i gratulacje dla Autora!
P.S. Trochę za dużo chlania i brutalności.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toP.S. Trochę za dużo chlania i brutalności.
Niestety, nie wciągnęła mnie. Szkoda. Zbyt dużo szczegółów, opisów, męczących dialogów.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoznań 1924 , praca policji , zwyczaje panujące w różnych środowiskach , dużo gwary co czyni książkę ciekawszą.