Pastor

Okładka książki Pastor autora Hanne Ørstavik, 8374536829
Okładka książki Pastor
Hanne Ørstavik Wydawnictwo: słowo/obraz terytoria Seria: Terytoria Skandynawii literatura piękna
Terytoria Skandynawii
Presten
2006-01-01
2006-01-01
Maria Sibińska

Kup Pastor w ulubionej księgarnii

Oceny książki Pastor

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pastor

Straszne gówno! Chyba najgorsza rzecz jaką czytałem.

Straszne gówno! Chyba najgorsza rzecz jaką czytałem.

Brak wyraźnie zarysowanej akcji. Historia kluczy, błądzi, rwie się po drodze i gubi wątki. Całość jest chaotyczna i w zasadzie kończy się w niedopowiedziany sposób, jak gdyby w przypadkowym momencie.

Sorry,ale nie dałem rady przebrnąć przez tą pozycję.W pewnym momencie uznałem,że szkoda czasu na przebrnięcie przez kilku płaszczyznową fabułę,która nie trzyma się kupy,na senne monologi tytułowej bohaterki ,na treść,która mnie zupełnie nie tylko nie poruszyła,ale po prostu straszliwie nudziła. Któreś to moje spotkanie ze skandynawską literaturą i każde było nieudane.Nie wiem,być może mroczność duszy Skandynawów przechodzi do literatury,która jest jak tamten klimat: mroczna,smętna i mglista. Na koniec drobna uwaga:Nie wiem dlaczego utarło się,że imię Liv musi pochodzić od anielskiego live czy living. Liv to nordyckie imię żeńskie wywodzące się od staronordyckiego „hlíf”, co oznacza „schronienie” lub „ochronę”. W mitologii nordyckiej, Líf i Lífþrasir byli dwojgiem ludzi, którym przepowiedziano, że przeżyją Ragnarök /okres ciemności i końca świata po walce bogów/ i ponownie zaludnią świat.

131 użytkowników ma tytuł Pastor na półkach głównych
30 użytkowników ma tytuł Pastor na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Pastor

Hanne Ørstavik
Hanne Ørstavik
Norweska pisarka wychowana na dalekiej północy, od szesnastego roku życia mieszkająca i pisząca w Oslo. Ukończyła psychologię, socjologię i romanistykę na Uniwersytecie w Oslo oraz studia pisarskie w szkole w Bø.Zadebiutowała powieściami "Hakk" i "Entropi" charakteryzującymi się minimalizmem i zwracaniem uwagi na proces obserwacji. Następnie w powieściach "Kjærlighet" ("Miłość" - Smak Słowa 2009),"Like sant som jeg er virkelig" i "Tiden det tar" podjęła tematykę relacji w rodzinie.

Cytaty z książki Pastor

Dodaj cytat z książki Pastor