Tabu

- Wydawnictwo Poznańskie
- 1979-02-01
- 1979-02-01
- Kazimiera Manowska
- literatura fińska powieść psychologiczna powieść obyczajowa
Powieść Tabu powstała w roku 1965 i wkrótce zyskała międzynarodowy sukces. Osadzona w klimacie prozy skandynawskiej, podejmuje próbę przełamania uświęconych tradycją konwencji życia społecznego i rodzinnego.
Milka na stronach powieści obchodzi 14 urodziny, mieszka na fińskiej wsi z owdowiałą matką i opowiada nam o swoich przeżyciach, kiedy dorasta i budzi się w niej pożądanie.
Do tej pory chodziła za swoim sporo starszym sąsiadem jak pies, bawiła się z nim, a on traktował ją jak dziecko. Teraz też za nim chodzi, ale ciągle mówi mu, że go kocha, a że nie potrafi poradzić sobie z rosnącą namiętnością, wręcz lepi się do niego i żebrze o czułości jak kot.
Co on na to? Jak się zachowa, czy wykorzysta dziewczynę? Co na to matka, która ma 38 lat i też tęskni za silnym ramieniem mężczyzny, za miłością?
Świetnie przedstawiona relacja między matką i córką, wielka miłość i dzięki niej zrozumienie następujących po sobie zdarzeń. Wszystko opisane językiem, który bardzo dobrze współgra z surowym klimatem północy w początkach XX wieku.
Timo Mukka napisał tę powieść mając 21 lat. Nawet w dzisiejszych czasach może ona uchodzić za obrazoburczą, nie dziwi więc jej popularność w latach 60. Tabu jest jak drewniana kula, której nie można otworzyć, bez zniszczenia jej. Kula, skrywająca przed światem sekret, który znają tylko zainteresowani.