BLIZA - Kwartalnik Artystyczny nr 3 (20) 2014 - Kultura kuchni
- Kategoria:
- czasopisma
- Wydawnictwo:
- Centrum Kultury w Gdyni
- Data wydania:
- 2014-07-01
- Data 1. wyd. pol.:
- 2014-07-01
- Język:
- polski
- ISBN:
- 20806213
W 3 (20) 2014, numerze „Blizy” zatytułowanym „Kultura kuchni” piszemy o sztuce kulinarnej jako nośniku i znaku szerszej kultury. Kuchnia, która z jednej strony przynależy do najbardziej powszechnej sfery, ścisłego profanum naszego istnienia, z drugiej strony może w doskonały sposób opowiedzieć o ludzkiej duchowości.
Zmienność historyczna i geograficzna kuchni jest ogromna, podobnie jak jej podatność na globalizację. W każdym miejscu i czasie kultura kulinarna funkcjonuje na różnych półkach. Kuchnia pozostawia też trwały ślad w literaturze, malarstwie, filmie i innych formach sztuki. Równie dobrze, jak poprzez analizę innych dziedzin sztuki, także na podstawie kuchni możemy określić cechy narodów, społeczeństw, grup, jednostek. Nie możemy pominąć przy tej okazji także obecności tego tematu w telewizji. Jak w dobrej książce kucharskiej – przy okazji tego tematu – spróbujemy określić składniki, z których jako mieszkańcy różnych narodów i kręgów kulturowych – dziś się składamy. Na łamach okrągłej, dwudziestej, Blizy o kulinariach opowiadają m.in.: Piotr Adamczewski, Robert Makłowicz, Paweł Huelle, Adam Wiedemann, Andrzej Grzyb czy Monika Samsel-Chojnacka, nie zabraknie też „Kuchennych egzekucji Magdy Gessler”.
Paweł Huelle
-----------
KULTURA KUCHNI
Piotr Adamczewski, NA POLSKIM PÓŁMISKU
Andrzej Grzyb, KRÓTKA HISTORIA ŚLEDZIA
Andrzej Kasperek, KRÓTKI I SUBIEKTYWNY PRZEWODNIK PO TELEWIZYJNYCH PROGRAMACH KULINARNYCH
Rafał Chojnacki, KANIBALE I INNI SMAKOSZE
Jan Burnatowski, GOETHE, BIGOS, PLACKI KARTOFLANE, SARNINA ORAZ KILKA INNYCH DELICJI. O wspólnocie przy talerzu w prozie Mariana Pankowskiego
Magdalena Góralska, O JEDZENIU I TOŻSAMOŚCI W KALKUCIE. Trzy historie o apetycie
Marek Gajdziński, JAJA PO SZKOCKU
Monika Samsel-Chojnacka, SZWEDZKI STÓŁ. Co jedzą nasi północni sąsiedzi
Maciej Kraiński, O TRUDZIE ISTNIENIA. Nieznana karta z dziejów konspiracji
Michał Głuszek, BIRMAŃSKIE NOCE
Dariusz Gzyra, DIETA SYMULAKRÓW, czyli ile jest zwierzęcia w jedzeniu
Przemysław Gulda, NIEBO W GĘBIE. Śpiewając o jedzeniu
Marta Maciejewska, CZŁOWIEK OFIARĄ KONSUMPCJI. Jedzenie w filmach Jana Švankmajera
Julia Gierczak, SPÉCIALITÉ DE LA MAISON. Dwa bieguny filmowej kuchni
Jan Ciechowicz, BUFET TEATRALNY
Dagmara Zawistowska-Toczek, KUCHNIA SMACZNA I POŻYWNA, POLECAM – Witold Gombrowicz, krytyk literacki
Marta Usiekniewicz, CO NAM MÓWI GRUBE CIAŁO DETEKTYWA. Rozważania nad sylwetką Herkulesa Poirota i Nero Wolfe’a
Natalia Zawadzka, JEDZENIE A WIELOKULTUROWOŚĆ
ZAPISKI
Adam Wiedemann, UCHO W ROSOLE (20) Smakoszostwo
Marek Wittbrot, SZKICE (XI)
Piotr Sobierski, KOŃCZ, WAŚĆ, WSTYDU OSZCZĘDŹ! O IX edycji festiwalu R@port
Andrzej Mestwin Fac, SYMBOLE, SŁOWA, OBRAZY…
Henryk Grynberg, BECKETT, LIBERA I ROSJA. Wybór z pamiętnika współczesnego
ROZMOWY I DYSKUSJE
POCZUĆ RADOŚĆ I SPEŁNIENIE. Z Robertem Makłowiczem rozmawia Bartosz Filip
MEWY, FOKI, ŚLEDZIE, KUCH. O sekretach dawnej kuchni kaszubskiej z Julianem Skelnikiem rozmawia Adam Kamiński
LECZENIE GŁODU. Na marginesie Historii naturalnej jedzenia z prof. Beatą Możejko rozmawia Jakub Orzeszek
MIEDZIORYT NIE ZNOSI POŚPIECHU. O ekslibrisie, książkach i ludziach z gdyńskim miedziorytnikiem Wojciechem Jakubowskim rozmawia Anna Śliwa
KUCHENNE HIPSTERSTWO. O poszukiwaniu swojego miejsca w kuchni, modzie na dietę bezglutenową i jedzeniu pod gołym niebem z Jolą Słomą i Mirkiem Trymbulakiem rozmawia Piotr Sobierski
SCENARIUSZ
Włodzimierz Kowalewski, EXCENTRYCY (SUNNY SIDE). Fragment scenariusza filmu na podstawie własnej powieści, w reżyserii Janusza Majewskiego
POEZJA
Wioletta Grzegorzewska, OJCIEC ILUZJONISTA i inne wiersze
Jarosław Zalesiński, SZKLANA GAŁKA i inne wiersze
Dominika Kaszuba, DŁUGOŚĆ FAZY REM i inne wiersze
Leonard Mokrzycki, BEZWARUNKOWO i inne wiersze
RECENZJE
Joanna ‘frota’ Kurkowska, PÓŁKA PEŁNA POWIDEŁ (12)
OSTATNIA STRONA
Piotr Millati, KUCHENNE EGZEKUCJE MAGDY GESSLER
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 1
- 1
Cytaty
Bądź pierwszy
Dodaj cytat z książki BLIZA - Kwartalnik Artystyczny nr 3 (20) 2014 - Kultura kuchni
Dodaj cytat
OPINIE i DYSKUSJE