Zgubione, znalezione

2014-06-01
2014-06-01
2011-01-01
Jacek Drewnowski

Kup Zgubione, znalezione w ulubionej księgarnii

Oficjalne recenzje książki Zgubione, znalezionei

Dzisiaj to jutro obiecane ci wczoraj

Konto usunięte
Konto usunięte

Oceny książki Zgubione, znalezione

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zgubione, znalezione

Ciekawa książka z równie ciekawymi i mrocznymi obrazkami dla dzieci. Dla niektórych dzieci dzieci może być za mroczna i za straszna, ale niektórym może się spodobać.
Polecam. Warto obejrzeć.

Polecam. Warto obejrzeć.

Shaun Tan to twórca, któremu nie mogę się oprzeć w żadnej postaci. Dawkuję sobie jego kolejne dzieła od czasu, kiedy natrafiłam na „Opowieści z najdalszych przedmieść” i zakochałam się w nieoczywistych opowiadaniach przeplatanych przepięknymi ilustracjami. „Zgubione, znalezione”, picturebook zawierający trzy różne utwory o zmiennej, choć w każdym przypadku dość smutnej tematyce, zostawiłam sobie na sam koniec.

Obrazy nakreślone przez autora są niesamowicie sugestywne. Zawierają szczegóły, które odkrywa się od razu lub po pewnym czasie. Są przebogate w znaczenia, przemyślane od pierwszej do ostatniej kreski. W pierwszym utworze autor mierzy się z wizją depresji, w drugim z wyobcowaniem i utratą dziecięcej niewinności, a w trzecim, moim zdaniem najtrudniejszym do czytania, z konsekwencjami kolonializmu. Czyta się je szybko, ale niezmiennie chce się do nich wracać i zanurzać w tej narracji na nowo.

Zawsze i wszędzie będę polecać tego autora. Proszę, czytajcie i odkrywajcie!

Znaczenia tych metafor i abstrakcji nie są trudne do odczytania, więc zawarte na końcu informacje o inspiracjach dla historii są moim zdaniem zbędne. Siła w tym przypadku polega oczywiście na sposobie przedstawienia. Po względem ilustracji jest to po prostu wspaniałe

248 użytkowników ma tytuł Zgubione, znalezione na półkach głównych
58 użytkowników ma tytuł Zgubione, znalezione na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Zgubione, znalezione

Okładka książki Wstrząs James Barclay, Terry Dowling, Justin Randall, Shaun Tan, Tom Taylor, Ben Templesmith, Colin Wilson (ur. 1949)
Okładka książki Other Worlds Tom Angleberger, Ray Bradbury, Shannon Hale, D.J. MacHale, Eric S. Nylund, Kenneth Oppel, Rick Riordan, Jon Scieszka, Neal Shusterman, Shaun Tan

Cytaty z książki Zgubione, znalezione

Dodaj cytat z książki Zgubione, znalezione