Zrozumieć komiks

2015-02-01
2015-02-01
2007-01-01
Michał Błażejczyk

Kup Zrozumieć komiks w ulubionej księgarnii

Oceny książki Zrozumieć komiks

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zrozumieć komiks

Bardzo dobra pozycja meta-komiksowa. Komiks o komiksie. Mnóstwo twardej wiedzy. Rzecz ciekawa nie tylko dla wielbicieli komiksów.

To jest i mądre i zabawne. Wciąż aktualny komiks o tym czym jest komiks i z czego się składa.

[Absurd recenzowania samymi słowami]

Dwa obrazki.
Jeden: ludzik w smokingu, z muszką, lewą ręką dotyka brzegu cylindra.
Dwa: ludzik w smokingu, z muszką, lewą ręką trzyma cylinder nad głową.

Patrzysz i *wiesz*, że te dwa ludziki to ta sama postać, która właśnie się z nami uprzejmie przywitała unosząc kapelusz.

Skąd to wiesz?

I właśnie o tym jest ta książka.

***

🟥 Polecam Ci ten komiks, jeśli: 🟥
⭐ już interesujesz się komiksem lub sztukami wizualnymi
⭐ ciekawi Cię historia (i teoria) sztuki, historia (i teoria) literatury; ogólnie pociągają Cię nauki humanistyczne
⭐ czujesz dreszcz na myśl o meta-lekturze komiksu, który wyjaśnia, jak działa komiks, także na własnym przykładzie

📗 Niech Was nie zwiedzie miła, kolorowa okładka - ta książka to słowno-obrazkowy wykład, wymagający wstępnej wiedzy (nie brakuje tu fachowych pojęć z dziedzin humanistycznych) i niemałego zaangażowania intelektualnego.

📘 Rozdział po rozdziale przeczytasz i obejrzysz, w jaki sposób w komiksie działają czas, ruch, dźwięk, słowo, emocje, kolory, żeby stopniowo coraz lepiej rozumieć, w jaki sposób wydarza się niewidzialna magia w pustej przestrzeni między jednym a drugim kadrem.

📙 Tyle zdołam opowiedzieć bez pokazywania. Po małą próbkę obrazu zapraszam na mój Instagram @ola_wbibliotece (rolka z 24.11.2024).

[Absurd recenzowania samymi słowami]

Dwa obrazki.
Jeden: ludzik w smokingu, z muszką, lewą ręką dotyka brzegu cylindra.
Dwa: ludzik w smokingu, z muszką, lewą ręką trzyma cylinder nad głową.

Skąd to wiesz?

I właśnie o tym jest ta książka.

***

🟥...

622 użytkowników ma tytuł Zrozumieć komiks na półkach głównych
223 użytkowników ma tytuł Zrozumieć komiks na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Zrozumieć komiks

Scott McCloud
Scott McCloud
Amerykański ilustrator i rysownik oraz teoretyk komiksu. Jest najbardziej znany jako autor książek teoretycznych o komiksie: "Zrozumieć komiks" (Understanding Comics) (1993),Reinventing Comics (2000),and Making Comics (2006).

Cytaty z książki Zrozumieć komiks

Scott McCloud Zrozumieć komiks Zobacz więcej