Lady Audley's Secret

Okładka książki Lady Audley's Secret autora Mary Elizabeth Braddon, 9781853267260
Okładka książki Lady Audley's Secret
Mary Elizabeth Braddon Wydawnictwo: Wordsworth Editions Seria: Wordsworth Classics klasyka
klasyka
Wordsworth Classics
1997-09-25
1997-09-25
angielski

Kup Lady Audley's Secret w ulubionej księgarnii

Oceny książki Lady Audley's Secret

OPINIE i DYSKUSJE o książce Lady Audley's Secret

Wspaniała! Arcydzieło! Fenomenalnie napisana i wbrew pozorom miejscami bardzo zaskakująca.
Powieść w znacznej mierze detektywistyczna, trochę psychologiczna.

Jestem zachwycona!

Powieść w znacznej mierze detektywistyczna, trochę psychologiczna.

Jestem zachwycona!

Od początku, gdy tylko sięgnęłam po tę książkę, pomyślałam, że to coś dla mnie. Nie zawiodłam się.
Powieść wiktoriańska, do tego powieść sensacyjna, dość obszerna, ale czyta się szybko. Wciągnęła mnie od pierwszej strony i trzymała w napięciu do końca. Trzeba przyznać, że autorka umiała prowadzić akcję i operowała literackim, przystępnym językiem. Długie dygresje wcale nie były męczące, ale zawsze umieszczone w odpowiednim momencie, doskonale wplatały się w fabułę.
Bardzo ciekawym problemem poruszonym w tej książce jest szaleństwo, dokładniej studium szaleństwa i pytanie o to, gdzie przebiega granica między normalnością a obłędem.
Polecam.

Przy lekturze tej książki towarzyszyło mi odczucie, że to powieść mocno zainspirowana twórczością Wilkiego Collinsa; po dobrnięciu do końca stwierdzam, że koło Collinsa to nawet nie stało. Fabularnie jest dość ciekawie, chociaż intryga nie jest specjalnie skomplikowana, ale zdarzenia ewidentnie wyczerpują się po 200 stronach; pozostałe 300+ to nudne męczenie buły, kiedy dokładnie wiadomo, co się stało, jak się stało i dlaczego się stało; a nawet możemy się domyślić, jaki będzie finał zdarzeń. Trudno powiedzieć, czemu służy to rozwlekłe zmierzanie do końca, bo nawet dylematy bohatera nie są zbyt odkrywcze; ani absorbujące, skoro niespecjalnie się on waha w kwestii tego, jak należy postąpić. Właściwie tym, co najbardziej mnie intrygowało, to niesamowity upór, z jakim narracja nazywa przyjaźnią relację głównego bohatera z obiektem jego najgorętszych uczuć. Na plus również język, bo co by nie mówić, to rzecz napisana literacko. Ale książka zyskałaby wiele, gdyby ją o połowę skrócić.

442 użytkowników ma tytuł Lady Audley's Secret na półkach głównych
61 użytkowników ma tytuł Lady Audley's Secret na półkach dodatkowych

Okładka książki Queens of the Abyss: Lost Stories from the Women of the Weird Mike Ashley, Marie Belloc Lowndes, Marjorie Bowen, Mary Elizabeth Braddon, Frances Hodgson Burnett, Leonora Carrington, Marie Corelli, Mary Elizabeth Counselman, Jessie Douglas Kerruish, Greye La Spina, Edith Nesbit, G. G. Pendarves, Alicia Ramsey, May Sinclair, Eleanor Smith, Margaret St. Clair, Sophie Wenzel Ellis
Okładka książki Classic Ghost Stories Edward Frederick Benson, Mary Elizabeth Braddon, Francis Marion Crawford, Charles Dickens, Arthur Conan Doyle, Elizabeth Gaskell, Lafcadio Hearn, O. Henry, Henry James, Montague Rhodes James, Rudyard Kipling, Perceval Landon, Joseph Sheridan Le Fanu, Edith Nesbit, Margaret Oliphant, Arthur Quiller-Couch, Catherine Wells, Herbert George Wells, Edith Wharton
Mary Elizabeth Braddon
Mary Elizabeth Braddon
Angielska pisarka. Najbardziej znaną z jej powieści jest Tajemnica pani Audley (ang. Lady Audley’s Secret) z 1862. Urodziła się 4 października 1837 roku w Londynie. Kiedy miała 4 lata, jej rodzice się rozeszli (z powodu niewierności ojca). Wychowaniem dzieci zajęła się matka, Fanny, która uczyła Mary Elizabeth w domu. Pisarka wspomagała rodzinę, pracując jako nauczycielka i (od 1856 roku) pisząc do prasy. W latach 1857–1860 zajmowała się aktorstwem (występowała pod pseudonimem „Mary Seyton”). W 1860 roku poznała wydawcę Johna Maxwella i związała się z nim. Od 1860 roku publikowała opowiadania w wydawanym przez Maxwella czasopiśmie. W latach 60. zaczęła też publikować powieści. W 1862 wydała swoją najbardziej znaną powieść – Tajemnicę pani Audley. Zyskała ona błyskawicznie popularność – w ciągu 10 dni wyprzedano trzy wydania. W sumie wydała ok. 60–80 powieści. Stała się bardzo popularną autorką powieści sensacyjnych i melodramatów. Pisywała także wiersze i sztuki teatralne. W 1874 roku wzięła ślub z Johnem Maxwellem. Wcześniej żyli w konkubinacie, ponieważ Maxwell nie mógł uzyskać rozwodu od swojej żony, Mary Ann, przebywającej w zakładzie dla umysłowo chorych. Dopiero po jej śmierci mógł ożenić się z Elizabeth Braddon. Para żyła razem aż do śmierci Maxwella w 1895 roku, miała szóstkę dzieci. W 1907 roku przebyła udar; od tego czasu jej zdrowie ulegało pogorszeniu. Zmarła po kolejnym udarze 4 lutego 1915 roku w swoim domu w Richmond. Była autorką melodramatycznych powieści z wątkami sensacyjnymi (morderstwa, szaleństwo itp.) czy śmiałymi obyczajowo (np. bigamia),jedną z wiodących autorek (i pionierek) tego typu twórczości. Była też autorką powieści detektywistycznych. Jej debiut powieściowy (Three Times Dead, wydany też jako The Trail of the Serpent) jest niekiedy określany jako pierwsza brytyjska powieść detektywistyczna. Może też być pierwszą powieścią, w której pojawia się detektyw z niepełnosprawnością – jej bohater jest niemową, posługującym się wyłącznie językiem migowym. Z kolei bohaterka jej powieści Eleanor’s Victory (1863) jest jedną z pierwszych kobiet-detektywów w literaturze. Kontrowersje budziły jej postacie kobiece – piękne bohaterki były zdolne do okrucieństwa, zbrodni i innych niemoralnych czynów, co nie zgadzało się ze stereotypowym w tamtym czasie postrzeganiem kobiecości.

Cytaty z książki Lady Audley's Secret

Dodaj cytat z książki Lady Audley's Secret