Kalkulacja ekonomiczna w socjalizmie

Okładka książki Kalkulacja ekonomiczna w socjalizmie autora Ludwig von Mises, 9788392616078
Okładka książki Kalkulacja ekonomiczna w socjalizmie
Ludwig von Mises Wydawnictwo: Instytut Ludwiga von Misesa biznes, finanse
biznes, finanse
Die Wirtschaftsrechnung im sozialistischen Gemeinwesen
2011-01-01
2011-01-01
97883-926160-7-8
Juliusz Jabłecki

Kup Kalkulacja ekonomiczna w socjalizmie w ulubionej księgarnii

Oceny książki Kalkulacja ekonomiczna w socjalizmie

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kalkulacja ekonomiczna w socjalizmie

Świetny esej, który nie traci na aktualności. Mises świetnie ujął istotę kalkulacji oraz funkcji dynamicznie zmieniających się pieniężnych stosunków wymiany czynników produkcji w gospodarce. Do całości dorzuca krótkie, ale niesamowicie celne uwagi z zakresu teorii pieniądza oraz teorii wartości. Do eseju można i powinno się wracać wielokrotnie.

Książka porusza temat kalkulacji ekonomcznej w socjalizmie w piękny i prosty sposób.

Klasyka literatury ekonomicznej. Mises przedstawia tutaj dwa podstawowe problemy idei socjalistycznych, które powodują, że owe systemy nie są w stanie dobrze funkcjonować. Główną omawianą wadą jest brak możliwości przeprowadzenia prawidłowej kalkulacji ekonomicznej i problemy z tego wynikające. Bez wolnego rynku nie ma faktycznych cen (może zaistnieć jedynie ich imitacja),a bez prawdziwych cen pojawia się trudność przeprowadzenia dostatecznego i w pełni racjonalnego rachunku ekonomicznego, to z kolei sprawia, że centralny planista jest niejako dzieckiem we mgle kiedy decyduje o tym gdzie ulokować zasoby i jakie mają one być.
Drugim opisanym tu przez Misesa problemem jest brak prywatnej własności środków produkcji i możliwości czerpania z tego tytułu zysków. Sprawia to, że chęć do pracy i jej produktywność spada, zarówno wśród robotników jak i pracowników umysłowych oraz "dyrektorów".
Dzieło misesa przyczyniło się do rozpoczęcia znaczącej debaty ekonomicznej na temat możliwości funkcjonowania gospodarki opartej na centralnym planowaniu i zmusiło wszelkiej maści socjalistów do poważnego potraktowania wcześniej nie poruszanych wśród nich problemów ekonomicznych.
Tak w skrócie można przedstawić treść książki.

Czytało się przyjemnie, choć czasami pojawiały się trudniejsze fragmenty, ale w końcu tłumaczone z języka niemieckiego. Wydanie, które posiadam ma też świetny wstęp, który wiele wyjaśnia odnośnie samego eseju, problemu kalkulacji ekonomicznej w socjalizmie oraz debaty jaka się w tym temacie toczyła. Świetna pozycja na początek do zapoznania się z argumentami przeciwników centralnego planowania.
Polecam.

352 użytkowników ma tytuł Kalkulacja ekonomiczna w socjalizmie na półkach głównych
72 użytkowników ma tytuł Kalkulacja ekonomiczna w socjalizmie na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Kalkulacja ekonomiczna w socjalizmie

Okładka książki Wstęp do austriackiej szkoły ekonomii. Wybór tekstów Dominick T. Armentano, Jörg Guido Hülsmann, Peter Klein, Mateusz Machaj, Carl Menger, Ludwig von Mises, Robert Murphy, Llewellyn Rockwell, Murray Newton Rothbard, praca zbiorowa
Okładka książki Wstęp do libertarianizmu. Wybór tekstów Stephen P. Halbrook, Henry Hazlitt, Jesús Huerta de Soto, Jörg Guido Hülsmann, Stephan Kinsella, Ludwig von Mises, Robert Murphy, Llewellyn Rockwell, Wilhelm Röpke, Murray Newton Rothbard, James Sadowsky, praca zbiorowa
Okładka książki Marksizm. Krytyka Ludwig von Mises, Murray Newton Rothbard, Eugen von Böhm-Bawerk
Ludwig von Mises
Ludwig von Mises
Nestor austriackiej szkoły w ekonomii o skrajnie liberalnych poglądach na gospodarkę. Wybitny krytyk biurokracji i państwowego interwencjonizmu. Teoretyk metody prakseologicznej w ekonomii. Głosił, iż niemożliwe jest racjonalne funkcjonowanie gospodarki planowej.

Cytaty z książki Kalkulacja ekonomiczna w socjalizmie

Dodaj cytat z książki Kalkulacja ekonomiczna w socjalizmie