Bar Świat

Okładka książki Bar Świat autora Bohumil Hrabal, 8320711339
Okładka książki Bar Świat
Bohumil Hrabal Wydawnictwo: Wydawnictwo Iskry literatura piękna
wybór z: Automat svĕt oraz Inzerát na dům, ve kterém už nechci bydlet
1989-01-01
1989-01-01
83-207-1133-9
Helena Gruszczyńska-Dębska, Andrzej Czcibor-Piotrowski, Emilia Witwicka, Cecylia Dmochowska, Edward Madany

Kup Bar Świat w ulubionej księgarnii

Oceny książki Bar Świat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Bar Świat

Do Hrabala wracam regularnie, to jeden z moich ulubionych autorów. Zbiór opowiadań "Bar świat" z całą pewnością też już czytałam, ale w żaden sposób mi to nie przeszkadzało. Znalazłam w nim te same ulubione motywy pisarza i całą galerię postaci, które znam z innych tekstów. Kto zna jego biografię, doszuka się też wielu nawiązań do jego życia - miejsc, w których pracował i ludzi, których spotykał.
Ten zbiór jest mocno przekrojowy i dobrze oddaje sposób widzenia świata przez Hrabala. Zamiłowanie do groteski i surrealizmu, umiejętność wyłuskiwania z codziennych sytuacji esencji i bardzo poetycki odbiór rzeczywistości. Ten tomik może być świetnym wstępem do tego, by zacząć Hrabala czytać, do czego gorąco zachęcam.

W opowiadaniach Bohumila Hrabala jest coś takiego,że ma się chęć sięgać po następne i następne... To druga książka tego autora przeczytana przeze mnie , jeszcze lepsza od poprzedniej. W tym zbiorze jest kilka rewelacyjnych opowiadań , uwielbiam specyficzny humor Hrabala , cudaczny, surrealistyczny , po prostu czeski :)
Polecam.

Polecam.

Zbiór opowiadań mistrza Hrabala, z których w pamięci – niestety – zostanie niewiele. Jakoś nie pochłonęły mnie, nie zaczarowały. Owszem, kilka z nich jest godnych wzmianki – począwszy od pierwszego, biograficznego pt. „Wieczorna lekcja jazdy”, przez surrealistyczne „Baron Munchausen”, którego akcja dzieje się w skupie makulatury, a poziom groteski sięga zenitu, „Bawidułki”, w których odwiedzamy cementownię i położoną nieopodal niej mieścinę, której mieszkańcy chwalą sobie… świeże powietrze, zaś pokrywający wszystkich i wszystko pył nie robi na nikim żadnego wrażenia, po tytułowe opowiadanie „Bar świat”, pełne przeciekawych indywiduów, zasiadających przy kuflach piwa i perorujących o świecie, kobietach i życiu. Ale im dalej, tym – przynajmniej dla mnie – robiło się jakoś niewyróżniająco.
O jakości opowiadań świadczy chyba to, że po kilku tygodniach od ich przeczytania, kojarzę tylko te początkowe, reszta, najmocniej za to przepraszam, wyleciała z mej świadomości. I tak jedyną zaletą nabytej przeze mnie w antykwariacie książeczki zostało to, że wydana była w… 1968 roku.

430 użytkowników ma tytuł Bar Świat na półkach głównych
68 użytkowników ma tytuł Bar Świat na półkach dodatkowych