Pociągi pod specjalnym nadzorem

Okładka książki Pociągi pod specjalnym nadzorem autora Bohumil Hrabal, 9788366013964
Okładka książki Pociągi pod specjalnym nadzorem
Bohumil Hrabal Wydawnictwo: Stara Szkoła literatura piękna
Ostře sledované vlaky
2023-04-17
1969-01-01
Mirosław Śmigielski

Kup Pociągi pod specjalnym nadzorem w ulubionej księgarnii

Oceny książki Pociągi pod specjalnym nadzorem

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pociągi pod specjalnym nadzorem

"Pociągi pod specjalnym nadzorem" to opowieść może i krótka, ale nie ogranicza to artystycznych zdolności Hrabala, który potrafił stworzyć prozę wystarczająco gęstą, by emanować różnymi aspektami młodego, burzliwego życia w ogarniętym wojną krajobrazie. Zdolność autora do wzbudzenia współczucia czytelników dla bohatera jest ewidentnie widoczna. Hrma, główny bohater, który jest wrażliwą osobą o czułym sercu, zdającą się spędzać swoje życie wśród drobnych igraszek i frywolności, zostaje wybrany przez samo życie, by ostatecznie osiągnąć niechcianą wielkość.
Wszechświat Hrabala to świat, który zapewnia słabym, uciśnionym odkrycie ich prawdziwej istoty, przezwyciężenie samotności istnienia poprzez poniesienie nieznośnej odpowiedzialności bycia wolnym, absolutnie wolnym; uświadomienie sobie prawdziwego, autentycznego istnienia samego siebie.

Słodko-gorzka, straszno-śmieszna, słowem: czeska. I do tego świetna.

Słodko-gorzka, straszno-śmieszna, słowem: czeska. I do tego świetna.

Hrabal sprawił mi niezwykłą przyjemność tą krótką książką. Nie wiem czy nie wepchnie mnie on w ramiona innych czeskich pisarzy. Kiedyś, czytając książki Szczygła o Czechach, ich naturze, czy przedstawicielach kultury odkryłem, że te opowieści wywołują we mnie bardzo pozytywne emocje. Hrabal też wywołał takie emocje. Mistrzowskie połączenie komedii i tragedii, gdzie na tle wojny, ludzkich dramatów, obrazów takich jak wykłucie oczu rzucającemu się na ciężarówce bykowi Autor pokazuje rzeczy komiczne takie jak pierwsze seksualne przygody Miłosza Pipki, czy erotyczne podboje dyżurnego ruchu Całuska dzielącego kobiety na dupiary i cycówy. Hrabal tragiczne sytuacje przedstawia w sposób wyjątkowy. W tej tragikomedii, jakże krótkiej, pozwala sobie także wrzucić temat postaw życiowych, czy dramatycznych wyborów ludzkich. Klimat pierwszorzędny...

4874 użytkowników ma tytuł Pociągi pod specjalnym nadzorem na półkach głównych
766 użytkowników ma tytuł Pociągi pod specjalnym nadzorem na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Pociągi pod specjalnym nadzorem

Cytaty z książki Pociągi pod specjalnym nadzorem