Zbyt głośna samotność

Okładka książki Zbyt głośna samotność autora Bohumil Hrabal, 9788367889407
Okładka książki Zbyt głośna samotność
Bohumil Hrabal Wydawnictwo: Stara Szkoła Seria: Dzieła Wybrane Bohumila Hrabala literatura piękna
Dzieła Wybrane Bohumila Hrabala
Příliš hlučná samota
2025-10-20
1982-01-01
1993-05-27
Mirosław Śmigielski

Kup Zbyt głośna samotność w ulubionej księgarnii

Oceny książki Zbyt głośna samotność

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zbyt głośna samotność

Wyszukana proza Hrabala nie należy do łatwej lektury, ale warto się nad nią pochylić.

Naturalistyczna wizja pozornie prostego obrazu przywołała podobne odczucia jak podczas czytania 'Głodu' Hamsuna czy 'Malowanego ptaka' Kosińskiego.

Praga, czasy komunizmu, Hanta przed 35 lat pracuje przy prasie papieru w czeluściach piwnicy, w ciężkich warunkach. Ma dużo czasu na rozważania, którym oddaje się z namiętnością. Podobną miłością darzy książki. W swoich rozważaniach zawiera mnóstwo odniesień do klasyków literatury, filozofii czy religii (Jesus a Lao Tse Tung) co nadaje dziełu wielowymiarowości i pozostawia czytelnika z głową pełną refleksji.

"Dwie rzeczy napełniają umysł coraz to nowym i wzmagającym się podziwem... niebo gwiaździste nade mną i prawo moralne we mnie..."

Samotność, miłość do książek, życie na przemiał.

Samotność, miłość do książek, życie na przemiał.

Na półkach: , , , , , , , , , , , ,

Lektura dobra jak szklanica starego, wytwornego koniaku wypita w zakurzonym antykwariacie. Spośród tych wszystkich wspaniałych hrabalowskich tematów, jeden szczególnie utkwił mi w głowie: obserwacja Haňtiego o praskich szczurach, które dzielą się na dwa obozy tylko po to, by się nawzajem eksterminować; genialna historia zbiorowej autodestrukcji. Niewielu tak jak Hrabal potrafiło pokazać, że konflikt nie jest błędem systemu tylko nim samym. Nawet gdy zapanowuje absolutny pokój i zostaje tylko jedna, zwycięska grupa szczurów, to instynkt zmusza je do znalezienia wroga wewnętrznego i dzielenia się na kolejne wrogie frakcje. To taki naparek z myśli Schopenhauera (którego Haňťa, narrator, przecież czyta): wola życia jest ślepa, wiecznie nienasycona i ostatecznie pożera samą siebie. Jakby było mało cierpienia biednym gryzoniom, to miażdży i wyciska z nich soki również prasa hydrauliczna, ta sama która mieli Erazma, Nietzschego i Husserla.

Najbardziej uderza i piorunuje banalność tej przemocy. Na górze: filozofia, Hegel, marzenia o duchowym postępie ludzkości, na dole kanalarski świat walk, darwinizm i miażdżarki prasy. A Haňťa patrzy na to z takim fatalistycznym spokojem. Przyzwyczajony, że świat jest rzeźnią, że cenne rzeczy kończą jako przemysłowy odpad.

W tej powieści jest też jeden z najbardziej wzruszających kadrów w historii literatury: kiedy mysz, której rodzina została zmiażdżona przez prasę atakuje nogę Hantiego, a ten stara się ją odegnać i mówi wówczas: „Widziałem, że w tych mysich oczach było wtedy coś więcej niż niebo gwiaździste nade mną i prawo moralne we mnie”. To oczywiście cytat za Kantem, który został tutaj przez Hrabala wypatroszony i ogołocony z racji.

6505 użytkowników ma tytuł Zbyt głośna samotność na półkach głównych
900 użytkowników ma tytuł Zbyt głośna samotność na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Zbyt głośna samotność

Cytaty z książki Zbyt głośna samotność