Zbyt głośna samotność

Okładka książki Zbyt głośna samotność autora Bohumil Hrabal, 9788367889407
Okładka książki Zbyt głośna samotność
Bohumil Hrabal Wydawnictwo: Stara Szkoła Seria: Dzieła Wybrane Bohumila Hrabala literatura piękna
Dzieła Wybrane Bohumila Hrabala
Příliš hlučná samota
2025-10-20
1982-01-01
1993-05-27
Mirosław Śmigielski

Kup Zbyt głośna samotność w ulubionej księgarnii

Oceny książki Zbyt głośna samotność

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zbyt głośna samotność

Niektóre rozdziały petarda, inne mniej, ale po pierwsze ze względu na książkową tematykę, po drugie ze względu na nieuciszony strumień myśli i rozważań które warto odnieść do własnych przekonań.

Bardzo specyficzna, ale jakże oryginalna

Bardzo specyficzna, ale jakże oryginalna

Lubię tę książkę dlatego, że jest krótka i pozostawia niedosyt. Czasami wydaje się, że chciałoby się poczytać więcej o człowieku wbrew własnej woli wykształconym, by za chwilę uzmysłowić sobie, że jednak nie. Dobrze, że nie ma już więcej, można spokojnie wrócić do początku, żeby jeszcze raz przeczytać kilka zbyt długich zdań i się nad nimi zastanowić. Książka jest dowcipna i smutna zarazem. Opowiada historię w sposób bardzo nienachalny.

6553 użytkowników ma tytuł Zbyt głośna samotność na półkach głównych
902 użytkowników ma tytuł Zbyt głośna samotność na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Zbyt głośna samotność

Bohumil Hrabal
Bohumil Hrabal
Bohumil Hrabal (ur. 28 marca 1914 w Brnie, zm. 3 lutego 1997 w Pradze),czeski pisarz, uważany za znaczącego twórcę światowej literatury XX wieku. Jego książki zostały przetłumaczone na ponad 25 języków. Według jego opowiadań powstało kilka filmów, z których najbardziej znany to "Pociągi pod specjalnym nadzorem" Jiříego Menzla. Hrabal w swoich książkach (większość to zbiory luźno powiązanych ze sobą opowiadań) zawarł obraz Pragi, w której mieszkał przez większość swego życia, jako miejsca magicznego. Niemal wszystkie historie opowiadane są przez Hrabala z dystansem, przymrużeniem oka, mimo że często dotyczą one smutnych przeżyć – II wojna światowa i zbrodnie popełniane przez niemieckich okupantów oraz w czasach komunistycznej dyktatury w Czechosłowacji. Ten sposób opowiadania wpisuje się w tradycję praskich pábiteli – bywalców knajp opowiadających przy piwie cudowne, częściowo zmyślone historie. Większość ludzi kocha tę literaturę właśnie za atmosferę serdeczności, ciepła, senności i surrealizmu oraz słodkiej ironii, z jaką patrzy autor na świat i własne życie. Dzięki niezwykłemu językowi, w którym odbija się czeszczyzna z praskich piwiarni, autor wywarł także wpływ na język Czechów.

Cytaty z książki Zbyt głośna samotność