-
ArtykułyCzytamy w weekend. 17 maja 2024LubimyCzytać245
-
Artykuły„Nieobliczalna” – widzieliśmy film na podstawie książki Magdy Stachuli. Gwiazdy w obsadzieEwa Cieślik3
-
Artykuły„Historia sztuki bez mężczyzn”, czyli mikrokosmos świata. Katy Hessel kwestionuje kanonEwa Cieślik14
-
ArtykułyMamy dla was książki. Wygraj egzemplarz „Zaginionego sztetla” Maxa GrossaLubimyCzytać2
Cytaty z tagiem "cholesterol" [14]
[ + Dodaj cytat]I czułem, jak zapychają mi się tłuszczem tętnice. Znam dobrze to uczucie, czuję, jak tłuszcz wnika w mój układ krwionośny i osadza się na ściankach naczyń.
Na Węgrzech wpadam w manię jedzenia, w gastronomiczną kompulsję, tracę rozsądek, tłumacząc to sobie tym, że prowadzę antropologiczne badania terenowe nad węgierską kuchnią. I wtedy też czułem, jak moja krew miesza się z tłuszczem, jak gęstnieje i rozleniwiona nie chce już płynąć żyłami i tętnicami, jak z płynącej ciepłej rzeki zamienia się powoli w zatęchły staw.
Istnieją dwa główne rodzaje cholesterolu. Cholesterol egzogenny znajduje się w spożywanym przez nas jedzeniu. To składnik żywności, tak samo jak cukier, tłuszcz, białko, witaminy i minerały. Znajdziemy go wyłącznie w pokarmach pochodzenia zwierzęcego (..). Drugi rodzaj cholesterolu, cholesterol endogenny, wytwarzany jest w wątrobie.
Poziom cholesterolu we krwi jest ważnym wyznacznikiem ryzyka wystąpienia choroby. Najistotniejsze pytanie brzmi, w jaki sposób jedzenie wpływa na niego. W skrócie, pokarmy pochodzenia zwierzęcego łączy się z rosnącym poziomem cholesterolu (tab 4.4). Prawie bez wyjątku składniki odżywcze z produktów roślinnych miały związek z obniżaniem poziomu cholesterolu we krwi.
Ta sama niskotłuszczowa, uboga w białko zwierzęce dieta, która pomaga zapobiegać otyłości, pozwala osiągnąć potencjalny wzrost. Ponadto lepiej reguluje poziom cholesterolu we krwi i zmniejsza zachorowalność na choroby serca i różne nowotwory.
Przy bliższym poznaniu okazał się wcale miłą istotą, spokojną i pełną zdrowego rozsądku. Ludzi nie jadał z zasady - uznawał ich za szkodliwych dla zdrowia ze względu na zbyt wysoką zawartość alkoholu, nikotyny i cholesterolu.
Taki dajmy na to schabowy w nasiąkniętej tłuszczem panierce, jedzony
częściej niż raz na dwa tygodnie, to jest masakra dla tętnic, również tych w członku.
Tłuszcz osadza się przecież w tętnicach, powoduje mniejszy przepływ krwi.
Propaganda antycholesterolowa legła u podstaw dietetycznej mody do przechodzenia na żywienie w oparciu o posiłki niskotłuszczowe, o sporej zawartości cukru i innych węglowodanów rafinowanych, co w Ameryce Północnej i w Europie Zachodniej zaowocowało epidemią otyłości.
[...] cholesterol jest dla mięczaków [...] (Jak długo trawi lew?).
Nic tak nie wyraża trwałego przywiązania Estończyków do chłopskich wartości jak ich miłość do pożywnej strawy bogatej w cholesterol. Estończycy lubią jeść.