Zawód: Wiedźma. Część 2

- Marina Makarevskaya
- Fabryka Słów
- wiedźma wampir magia
- Профессия: ведьма
- Kroniki Belorskie (tom 1)
- fantastyka, fantasy, science fiction
- Marina Makarevskaya
- Obca Krew
- wiedźma wampir magia
Jak mówi stare przysłowie, gdzie mag nie może, tam... magiczkę pośle. Zasada ta obowiązuje także w drugim tomie opowieści o W.Rednej - nie takiej znowu wrednej – adeptce VIII roku Starmińskiej Wyższej Szkoły Magii, Wróżbiarstwa i Zielarstwa..
Jej “wiedźmowatość” ma niezwykły talent do magii, nieprzeciętną intuicję i wściekłą inteligencję. Zawsze czyta cudzą korespondencję. Wiedzy tajemnej używa z wielkim hukiem. Widywana jest wyłącznie w złym i podejrzanym towarzystwie. Ostatnio: trolla–najemnika, w bagnie z zombie, u oszalałego nekromanty, wśród szumowin–wałdaków. Typowa kobieta, ze słabością do czarusia typu “blond Bond”. Idzie za nim na koniec świata, choć wie, że to...wampir. Jak każdy facet?
Wygrała już bitwę z arcymagiem, który zabrał spokój Dogewie, krainie wampirów. Przed nią prawdziwa wojna. Nie dane jej spokojne zdobywanie dyplomu. Od momentu, gdy władca Dogewy przybywa do Starminu na turniej łuczniczy, wypadki toczą się z prędkością lawiny...
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Dyskusje
Wypożycz z biblioteki
Miecz w moim ręku jest straszną bronią. Przede wszystkim dla mnie.
Kryna skinęła pokrzepiająco i znikła w kuchni, zostawiwszy mnie sam na sam z moim mózgiem, czyli praktycznie w samotności.
Za wszystko się płaci, za głupotę też.
Opinie [427]
Lekka, dowcipna i pełna uroku opowieść. Czytanie o perypetiach nieszablonowej czarownicy to czysta przyjemność.
Pokaż mimo toUwielbiam takie książki. Czysta rozrywka z główną bohaterką, która ma charakterek, jest inteligentna i ruda. Lekki język, niewymuszony dowcip, czego można chcieć więcej w długie, jesienne wieczory?
Pokaż mimo toWśród książek o wampirach dawno nie czytałam takiej pozycji: wartka akcja tryska humorem, wspaniałe opisy przyrody, niestandardowe postacie, wyśmiane stereotypy, piękny język i wspaniały przekład. Książkę przeczytałam dwukrotnie po cichu dla siebie i na głos w formie dobranocki dla rodziny. Mieliśmy naprawdę dobrą zabawę. Słabą stroną jest opis walki i brak elementu grozy,...
więcejeee, nie bardzo...
Pokaż mimo toCzytadełko dla nastolatków, po którym nic w głowie nie zostaje. Ładnie zarysowany świat i sprawna narracja ale niestety nic nowego nie wnosi. Humor też nie taki jaki mnie bawi. Wersja ebook z masą literówek (to tylko problem u mnie). Kolejna część cyklu - na pewno nie.
Pokaż mimo toJestem zachwycona i na pewno chętnie sięgnę po kolejne tomy!
Pokaż mimo toZabawna, interesująca i świetnie napisana.
Nie spodziewałam się takiej histori i cieszę się, że miałam okazje ją poznać.
Sięga po stereotypy, troche nasmiewa sie z nich, ale tez pokazuje ich inną stronę.
Wiedźmy i wampiry, co może być nie tak z tego połączenia?
Cz. 2 - Akcja nie zwalnia, pędzi z górki jak szalona, powiększa się grono bohaterów (m.in. o przecudowną Tyśkę) a Wolsze nadal nie brak durnych pomysłów, zadziwiających rozwiązań, ciętego języka i ... swoistego uroku.
Pokaż mimo toCz. 1 - Gdy z okładki główna bohaterka pokazuje ci magicznego "faka" to wiedz, że będzie się działo. A w każdym razie na pewno będzie zadziornie, zwariowanie i z pazurem.
Pokaż mimo toWolhę łatwo polubić i chętnie się jej kibicuje w przygodach. Bardziej może nawet w wychodzeniu z tarapatów, w które sama się pakuje. Ale ot! taki urok bohaterki.
Jestem mile zaskoczona tą książką. Lubię książki pełne humoru i uroku. A ta powieść to ma. Oczywiście polecam kolejne dwie części!
Pokaż mimo toDrugi tom opowieści o wiedźmie i wampirze. Tym razem Len wpada z rewizytą do kraju Wolhy, co skutkuje przygodami jeszcze ciekawszymi niż w pierwszej części. Dziewczyna jest u siebie, więc czuje się pewniej, już nie boi się wampirów (za to widzi, jak na tę informację reagują jej koleżanki i koledzy). A wampir-telepata nigdy nie traci rezonu, więc również teraz jest spokojny...