cytaty z książki "Nutrition and Physical Degeneration"
katalog cytatów
[+ dodaj cytat]
[...]
ulepszanie gleby, humanitarna hodowla zwierząt, nietoksyczne rolnictwo i ogrodnictwo, wolne od zanieczyszczeń domy, holistyczne terapie medyczne, nietoksyczna stomatologia, a przede wszystkim właściwy wybór żywności i techniki przygotowywania, które z pokolenia na pokolenie promują optymalne zdrowie.
- z prologu.
[...]
Podczas produkcji białej mąki zwykle usuwa się około osiemdziesięciu procent lub cztery piąte zawartości fosforu i wapnia, wraz z witaminami i minerałami zawartymi w zarodku lub zarodku.
[...]
Szeroko zakrojone badania laboratoryjne wykazały, że większość ludzi nie jest w stanie wchłonąć więcej niż połowy wapnia i fosforu ze spożywanych pokarmów. Stosowane ilości zależą bezpośrednio od obecności innych substancji, zwłaszcza witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
[...]
Weston Price zauważył, że wszystkie grupy, które badał, zapewniały specjalną żywność przyszłym rodzicom — zarówno matce, jak i ojcu przed poczęciem oraz kobietom w czasie ciąży.
- od wydawcy.
[...]
Ponieważ zgromadzili tak wiele mądrości, która im towarzyszy, wydawało się ważne, aby elementy współczesnych kontaktów, które są dla nich tak destrukcyjne, zostały odkryte i usunięte.
—przedmowa - Weston A. Price.
[...]
W programie Natury minerały są tymczasowo wypożyczane roślinom i zwierzętom, a ich powrót do gleby jest niezbędny.
[...]
Jeżeli mamy zapewnić żywienie, które będzie zawierało odpowiednią nadwyżkę jako czynnik zabezpieczający przed przeciążeniami oraz w okresach szybkiego wzrostu (dla dzieci), ciąży, laktacji i choroby, musimy zapewnić nadwyżkę w zakresie około dwukrotnie większym niż zapotrzebowanie normalnych dorosłych. (zapotrzebowanie podane w jego książce = 0,68 g wapnia, 1,32 g fosforu, 0,015 g żelaza, więc podwojenie ich oznaczałoby 1,35 g wapnia, 2,64 g fosforu, 0,03 g żelaza), na straty wapnia i fosforu ze spożywanych pokarmów. Stosowane ilości zależą bezpośrednio od obecności innych substancji, zwłaszcza witamin rozpuszczalnych w tłuszczach - ADEK.
[...]
Będzie zatem konieczne, aby odpowiednie odżywianie zawierało w przybliżeniu czterokrotność minimalnych wymagań przeciętnej osoby dorosłej, jeśli wszystkie okresy stresu mają być bezpiecznie przebyte.
[...]
Dieta rdzennych Eskimosów zawierała aż 5,4 razy więcej wapnia niż współczesna dieta, 5 razy więcej fosforu, 1,5 razy więcej żelaza, 7,9 razy więcej magnezu, 1,8 razy więcej miedzi, 49 razy więcej jodu i co najmniej dziesięć razy więcej witamin rozpuszczalnych w tłuszczach-ADEK. Diety rdzennych Amerykanów z Kanady, rdzennych Szwajcarów, Gaelików z Hebrydów Zewnętrznych, Aborygenów z Australii i rdzennych Maorysów z Nowej Zelandii były podobne.
patrz str. 275-276.
[...]
[...]
Nie znaleziono ani jednego prymitywnego gatunku rasowego żyjącego wyłącznie na pokarmach roślinnych. tj. wegetariańskich.
patrz str. 279.
[...]
Witamina D, która nie jest syntetyzowana w organizmie człowieka, nie jest dostępna w roślinach. Jest dostępny tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego, w szczególności w żółtkach jaj, maśle, śmietanie, wątrobie i rybach. Ludy prymitywne otrzymywały tę witaminę na cztery różne sposoby. Rasy szwajcarskie, arabskie i azjatyckie czerpały ją z produktów mlecznych, takich jak mleko od bydła, wielbłądów czy owiec. Rdzenni Amerykanie i plemiona andyjskie otrzymywali ją z organów zwierząt i jaj ptaków. Wyspiarze z Pacyfiku i mieszkańcy wybrzeży czerpali ją z owoców morza, a australijscy Aborygeni i plemiona afrykańskie z małych zwierząt i owadów.
patrz str. 282-3.
[...]
Dostępne dane wskazują, że krew i ślina zwykle zawierają czynniki obronne, które, jeśli są obecne, kontrolują wzrost organizmów wytwarzających kwasy (bakterie) i miejscowe reakcje na powierzchni zębów. Kiedy te czynniki obronne nie są obecne, organizmy wytwarzające kwasy namnażają się i wytwarzają kwas, który rozpuszcza strukturę zęba. Pochodzenie tego czynnika ochronnego jest zapewnione w żywieniu i jest bezpośrednio związane z zawartością składników mineralnych w żywności oraz ze znanymi i nieznanymi witaminami, zwłaszcza rozpuszczalnymi w tłuszczach.
patrz str. 301.
[...]
Chleb pełnoziarnisty z piekarni nie jest porównywalny z żywnością Natury „ze względu na czynniki, które zostały usunięte z pszenicy mechanicznie lub przez utlenianie".