cytaty z książki "W kieracie ubojni"
katalog cytatów
[+ dodaj cytat]
Podsumowując, mamy zatem trzy tendencje, które mogą składać się na zmiany idące w kierunku zaprzestania wykorzystywania zwierząt: pracowniczy opór skierowany przeciwko warunkom zatrudnienia w zakładach mięsnych, protesty mieszkańców wsi wymierzone w fermy przemysłowe oraz działania środowisk proanimalistycznych, które wzywają do porzucenia konsumpcji mięsa i pokarmów pochodzenia zwierzęcego.
Wyzysk w przemyśle mięsnym trwa od 150 lat i nie widać jego końca. Większość osób sięgających po schabowego, kurze udko czy śledzia w zalewie pomidorowej nie zdaje sobie z tego sprawy.
Przemysł mięsny ciągle umyka przed krytyką i zdecydowanym napiętnowaniem ze strony opinii publicznej. Patrzymy na Chiny i Bangladesz, gdzie zmusza się kobiety do niewolniczej pracy przy produkcji odzieży dla renomowanych marek, ale to samo, a może gorsze rzeczy, dzieją się pod naszym nosem w rodzimym przemyśle mięsnym.