Życie seksualne królów Polski

Oceny książki Życie seksualne królów Polski

OPINIE i DYSKUSJE o książce Życie seksualne królów Polski

Nie zainteresowała mnie.

Nie zainteresowała mnie.

Poprawny tytuł: „Życie seksualne królów Polski i inne smakowitości”.

Znany z dziesiątków publikacji doktor habilitowany nauk humanistycznych, antropolog kultury, etnolog i felietonista, wysoce kontrowersyjny Ludwik Stomma, prezentuje wydarzenia i postaci historyczne, bo nie tylko tytułowych królów Polski, poprzez blaski i cienie ich życia seksualnego.

Królów w książce autor opisał mniej, niż miałem nadzieję tu spotkać. Stwierdzenia, że królowie obdarzeni potężnym temperamentem, byli też wielkimi i zdolnymi władcami/politykami, podczas gdy impotenci i marzyciele wiedli kraj do zguby, spodziewałem się jak najbardziej. Że kler polski, za nadania, przywileje i inne prezenty, bo nie ze strachu o życie, gotów jest udzielać bigamicznych ślubów i wielu innych takich machinacji, z których wynika, że Dekalog miał głęboko w d… – dowiedziałem się po raz pierwszy.

Historyjki dotyczące Joanny d’Arc i jej wesołej kompanii morderców i gwałcicieli albo Napoleona – niezłe, jednak zbyt powierzchownie potraktowane. Podobnie jest z dywagacjami na temat kalendarzy.

Ostatecznie: można sobie darować.

Poprawny tytuł: „Życie seksualne królów Polski i inne smakowitości”.

Królów w książce...

Miałam nie pisać opinii na temat tej pozycji, powstało ich bowiem bardzo wiele i to zarówno dobrych, jak i ujmijmy to delikatnie, mniej dobrych. Ale po przeczytaniu całości postanowiłam dodać swoje trzy grosze.
Otóż, po przeczytaniu pierwszych kilku rozdziałów wrażenie pozostało fatalne. Nie mogłam oprzeć się wrażeniu, że autor nie bardzo wie dokąd zmierza, a napisał cokolwiek, i to też niezbyt szanując czytelnika, a nawet miejscami odniosłam wrażenie, że nawet sobie go lekceważy. Mocne słowa? Być może. Ale jak nazwać potraktowanie tematu słownictwem i kompleksami, jak to ujęła jedna z czytelniczek, " rodem z pudelka"? Nie spodobało mi się. Ani jad, ani złośliwości. Po autorze obytym ze słowem i historią, nie przeczę, spodziewałam się większej finezji i dowcipu. W pierwszej części go nie nie było ani za grosz. Szkoda bo temat nośny i chyba przez autora zmarnowany.
Drugą część, "Smakowitości", odebrałam lepiej. Napisana jest, w mojej ocenie, ładniejszym językiem, złośliwości bardziej wyszukane i nie tak ordynarne. Oczywiście nie ma tam jakiejś dokładnej analizy historycznej, ale od tego typu książce, mających na celu, jak sądzę bardziej zachęcić do sięgnięcia po dokładniejsze opracowania, nie oczekiwałam.
Ogólnie. Nie podobała mi się. Jestem zawiedziona. Szkoda. Chyba na długo nie będę miała ochoty na sięgnięcie po inne pozycje tego autora.

240 użytkowników ma tytuł Życie seksualne królów Polski na półkach głównych
39 użytkowników ma tytuł Życie seksualne królów Polski na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Życie seksualne królów Polski

Ludwik Stomma
Ludwik Stomma
Etnolog, antropolog kultury, profesor Sorbony, wykładowca uniwersytecki, publicysta. Wykładał między innymi na Uniwersytecie Jagiellońskim, Uniwersytecie Warszawskim, Uniwersytecie Mikołaja Kopernika. Członek Europejskiej Akademii Nauk. Jest autorem wielu książek historycznych i zbiorów felietonów. Ważniejsze publikacje: Królów Polski przypadki, Paryskie spacery, Dzieje smaku, A jeśli było inaczej..., Polskie złudzenia narodowe, Skandale polskie, Kultura zmienną jest. Od 1981 r. mieszkał we Francji. Zmarł 7 marca 2020 w Saint-Cloud pod Paryżem. Od 1990 był stałym felietonistą tygodnika „Polityka”. Publikował także w „Kuchni”, „Motomagazynie”, „Elle”, „Hustlerze”, „Cosmopolitan” i „Nie” (pod pseudonimem „Gall Anonim”). Jest autorem zbioru felietonów pt. Nalewka na czereśniach oraz Słownika polskich wyzwisk, inwektyw i określeń pejoratywnych. Był członkiem Collegium Invisibile. Politycznie miał poglądy lewicowe. Przez krótki okres należał do Unii Pracy. Był wolnomularzem. W 2000 został odznaczony Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski „za wybitne zasługi w pracy dziennikarskiej i publicystycznej” W 2009 jego dokonania zostały uhonorowane Złotą Sową Polonii. Był synem Stanisława Stommy. Mieszkał we Francji (w La Ferté-sous-Jouarre w departamencie Sekwana i Marna). Pochowany został 13 marca 2020 roku na cmentarzu Pere Lachaise w Paryżu.

Cytaty z książki Życie seksualne królów Polski

Ludwik Stomma Życie seksualne królów Polski Zobacz więcej