Papierowa księżniczka

- 2018-03-14
- 2018-03-14
- 2016-04-03
- Maria Smulewska-Dziadosz
Życie Elli Harper nie przypomina bajki – dziewczyna nie ma ojca, często przeprowadza się z miasta do miasta, ciężko pracuje i codziennie walczy, by związać koniec z końcem. Jedynie marzenia o lepszym jutrze podtrzymują ją na duchu. Czy jest szansa, aby się spełniły?
Nagle za sprawą członków rodziny Royal Ella trafia do świata bogactwa i luksusu. Nie wie jednak, że ta piękna otoczka skrywa niewyobrażalne zepsucie. Reed, jeden z pięciu braci, jest „perłą w koronie” rodu Royalów. Dziewczyna nie potrafi się oprzeć jego urokowi, lecz chłopak za wszelką cenę chce zniszczyć jej fascynację.
Stopniowo na jaw wychodzą rodzinne tajemnice, a Ella uświadamia sobie, że jest w stanie przetrwać wszystko – oprócz życia w pałacu Royalów.
Bestsellerowa Seria królewska teraz w Polsce! Uzależniająca, emocjonująca, zaskakująca... Wciąga w świat tajemnic, intryg i obsesji. Sprawia, że czytelnicy niecierpliwie czekają na kolejne tomy.
Kup Papierowa księżniczka w ulubionej księgarni
Oficjalne recenzje książki Papierowa księżniczka
Miłość z kolcami
Żeby wyrobić sobie opinię o jakiejś książce, najpierw należy ją przeczytać. A przynajmniej powinno się, bo przecież nie jest niczym nowym moda polegająca na wyrażaniu swojego zdania o pozycji, której się nie zna. Nie czytałeś powieści, ale to nie powstrzyma cię przed zabraniem głosu w dyskusji na jej temat.
O „Papierowej księżniczce” było głośno – jedni twierdzili, że to ciekawa pozycja, inni, że uwłacza kobietom i jest po prostu niezdrowa. A prawda, jak to często bywa, leży gdzieś pośrodku. Żeby przekonać się na własne oczy, o co tyle hałasu, musiałam więc sięgnąć po książkę Erin Watt. Czy było warto?
Ella Harper nie ma łatwego życia – nie zna swojego rodziciela, jej mama zmarła, a dziewczyna nie ma żadnych krewnych, którzy mogliby się nią zaopiekować. Musi jakoś wiązać koniec z końcem, dlatego po szkole pracuje w barach ze striptizem. Ciężka, niewdzięczna praca, ale dzięki niej ma co włożyć do garnka. Pewnego dnia w jej życie wdziera się tornado w postaci Calluma Royala, który oznajmia dziewczynie, że wie, kim był jej ojciec, oraz że ten ustanowił go opiekunem prawnym bohaterki. Jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki protagonistka zostaje przeniesiona do świata pełnego przepychu, świecidełek oraz… fałszywych ludzi.
Kolejna książka, w której pojawia się motyw wzięty z Kopciuszka? Nie do końca. Owszem, mamy tu wątek związany z zamianą biednego i ciężkiego życia na to bogatsze. Jednak niekoniecznie lepsze, bo pieniądze nie zawsze dają szczęście. W przypadku „Papierowej księżniczki” jest nawet odwrotnie, bowiem każdy z bogatych bohaterów został przedstawiony jako rozpuszczony, wredny i niepotrafiący sobie poradzić z problemami. W świecie, w którym czci się pieniądze, wszystko okazuje się udawane, sztuczne i niezdrowe.
Ella nie ma łatwego życia w nowym środowisku, staje się wrogiem numer jeden, mimo że nie zrobiła nic, by zasłużyć na złe traktowanie. Wszystkiemu winni są synowie jej opiekuna, zwłaszcza Reed, którzy są rozpuszczeni, zazdrośni i toksyczni. Zadawanie się z nimi to pierwszy krok do wywrócenia sobie życia do góry nogami.
Prawda jest taka, że bracia Royalowie to naprawdę toksyczni ludzie. Owszem, ich zachowanie nie wynika z niczego, zostało ono umotywowane, jednak nic nie wytłumaczy tego, jak odnoszą się do Elli. A traktują ją paskudnie. Jeśli chodzi o obraz kobiety w „Papierowej księżniczce”, ten rzeczywiście nie jest sielankowy. Ale nie obrywa się tylko płci pięknej, bo także panowie nie zostali ukazani w jasnych kolorach, sami Royalowie wyznają przedmiotowe podejście do kobiet – obrażają je, traktują jak zabawki, nie szanują uczuć.
To właśnie sposób traktowania płci pięknej poróżnił czytelników pozycji Watt. I wcale się nie dziwię, zwłaszcza że książka, przynajmniej na pierwszy rzut oka, wydaje się na taką kierowaną do nastoletnich odbiorców. Jednak za dużo w niej przemocy, wulgarnych zachowań i czynów godnych potępienia, by polecić ją takiemu gronu czyteników.
Seksualność, trudne relacje (rodzinne i międzyludzkie),toksyczne związki czy nawet patologiczne zachowania – „Papierowa księżniczka” nie należy do książek łatwych i przyjemnych w odbiorze. Ona daje do myślenia, ale nie każdemu spodoba się sposób, w jaki to robi.
Toksyczna? Bardzo możliwe. Kontrowersyjna? Na pewno. Źle napisana? Niekoniecznie. Jedno jest jednak pewne, mimo wszystkich wad tej pozycji ciekawi mnie, jak potoczą się dalsze losy jej bohaterów, dlatego na pewno sięgnę po kontynuację „Papierowej księżniczki”.
Monika Katriona Doerre
Oceny książki Papierowa księżniczka
4162 użytkowników ma tytuł Papierowa księżniczka na półkach głównych- Przeczytane 2 340
- Chcę przeczytać 1 788
- 2018 131
- 2019 73
- E-book 26
- 2020 23

OPINIE i DYSKUSJE o książce Papierowa księżniczka
„Papierowa księżniczka” Erin Watt to powieść młodzieżowa z wyraźnym wątkiem obyczajowym i romantycznym, która opowiada o nagłej zmianie życia i zderzeniu dwóch zupełnie różnych światów. Książka pokazuje, jak trudno odnaleźć się w nowej rzeczywistości, gdy wszystko, co znane, zostaje nagle odebrane. Fabuła pełna jest emocji, napięcia i konfliktów między bohaterami.
Główną bohaterką jest Ella Harper, dziewczyna, która od najmłodszych lat musiała radzić sobie sama. Jest silna, uparta i nieufna wobec ludzi, ponieważ życie wielokrotnie ją rozczarowało. Po śmierci matki trafia pod opiekę Calluma Royala, a jej życie nagle zmienia się nie do poznania. W nowym domu poznaje jego synów, a szczególnie Reeda Royala, który od początku jest wobec niej wrogo nastawiony. Reed jest arogancki, zamknięty w sobie i przyzwyczajony do władzy oraz bogactwa. Relacja Elli i Reeda jest pełna napięcia, sprzecznych emocji i walki o własną niezależność. Pozostali bracia Royal również odgrywają ważną rolę, tworząc trudne, momentami toksyczne otoczenie dla głównej bohaterki.
Styl Erin Watt jest dynamiczny i prosty, dzięki czemu książkę czyta się szybko i z zainteresowaniem. Autorki skupiają się na emocjach bohaterów, ich reakcjach i wewnętrznych przemianach, nie unikając trudnych tematów, takich jak samotność, brak poczucia bezpieczeństwa czy walka o akceptację. „Papierowa księżniczka” to historia o sile charakteru, potrzebie przynależności i poszukiwaniu własnego miejsca w świecie. Mimo kontrowersyjnych zachowań bohaterów książka wciąga i zostawia czytelnika z ciekawością, co wydarzy się dalej.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGłówną...
Zachowanie głównej bohaterki jest tak irytujaco głupie, że kilka razy chciałam odłożyć te pozycję. Dokończyłam tylko że względu na piątkę braci- ich zachowanie wzbudza ciekawość, szkoda że ich historia jest zapewne umieszczona w kolejnych tomach po które na pewno nie sięgne...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa "papierowa" to się wzięła chyba od banknotów, co? A księżniczka chyba od Kopciuszka w wersji XXI wieku, gdzie Royal to nie książę, lecz nazwisko, a pieniądze znaczą wszystko?
Rany, alez ta książka była głupia. Tu nawet nie chodzi o kontrowersje wokół, a raczej o to, że tutaj nie ma żadnej fabuły. Mamy bohaterkę, która jest biedna i pracuje jako striptizerka (bo rozumiem, że nikt się nie skapnął, że ma 17 lat i chodzi do szkoły),więc pojawia się typ, który zabiera ją do willi... i to już. Koniec fabuły. Tam poznaje chłopców, którzy są wredni/chamscy/za to jacy przystojni. I się zakochuje, bo mięśnie to wszystko, czego od życia potrzeba.
Plus taki, że szybko się czyta. I jeszcze większy plus za to, że historia ginie w pamięci równie szybko, co szacunek głównej bohaterki do samej siebie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRany, alez ta książka była głupia. Tu nawet nie chodzi o kontrowersje wokół, a raczej o to, że tutaj nie ma żadnej fabuły. Mamy bohaterkę, która jest biedna i pracuje jako striptizerka (bo...
Z pewnością nie jest to książka nad wyraz wybitna. Autorka rodziny Monet chyba zaczerpnęła z niej wątek, bo fabuły wydają się być zbliżone.
Główna bohaterka czasami irytuje swoim zachowaniem, ale idzie się z tym oswoić. Przybrani nowi bracia Royal są szczerze mówiąc stuknięci. Władza im uderzyła do głów. Reed wraz z Gideonem rządzą bandą braci, w której skład wchodzi jeszcze Easton oraz dwóch bliźniaków.
Biorąc się za lekturę liczyłam na lekki romans osadzony w realiach nastoletniego życia i było to na co liczyłam. Książka w sam raz na jeden wieczór.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGłówna bohaterka czasami irytuje swoim zachowaniem, ale idzie się z tym oswoić. Przybrani nowi bracia Royal są szczerze mówiąc stuknięci. Władza im uderzyła do głów. Reed wraz z Gideonem rządzą bandą braci, w której skład wchodzi...
Nie ma tutaj niczego nowego, ale to nie szkodzi, bo jest wszystko, czego przy takiej książce potrzeba: seksowny bad boy, atrakcyjny kopciuszek i kupa hajsu na kij wie co. Najlepsza ze wszystkich trzech części przetłumaczonych na polski.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzeczytam ostatnio, drugi raz! Wiedziałam, że to była dobra książka. Tak, podobała mi się.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toElla Harper miała ciężkie życie - ciągłe przeprowadzki, brak stabilizacji, matka będąca striptizerką, która umiera na raka. Ella została sama a mimo to się nie poddawała. Gdy Callum Royal ją odnajduje i stwierdzi, że jest prawnym opiekunem, świat Elli staje na głowie. Nagle przeprowadza się do wielkiej rezydencji, gdzie otrzymuje w pakiecie pięciu przybranych braci, którzy bynajmniej nie są do niej dobrze nastawieni... A zwłaszcza jeden z nich - Reed wydaje się darzyć ją szczególną nienawiścią.
Ella Harper miała ciężkie życie - ciągłe przeprowadzki, brak stabilizacji, matka będąca striptizerką, która umiera na raka. Ella została sama a mimo to się nie poddawała. Gdy Callum Royal ją odnajduje i stwierdzi, że jest prawnym opiekunem, świat Elli staje na głowie. Nagle przeprowadza się do wielkiej rezydencji, gdzie otrzymuje w pakiecie pięciu przybranych braci, którzy...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMiędzynarodowy fenomen? Serio?
Ta powieść jest tak mocno średnia, że nie mogę uwierzyć, że ktoś nazwał ją fenomenem. Już wiem na czym wzorowała się autorka: ,,Rodziny Monet", ponieważ fabuła na początku jest prawie identyczna. Bohaterowie irytują do granic możliwości, bracia są ordynarni, chamscy i myślą tylko o jednym. Zachowania głównej bohaterki również wołają o pomstę do nieba. Pierwszy raz trafiłam na książkę, w której wszyscy bohaterowie są wkurzający.
Chociaż znalazłam w niej jeden plus, bo fabuła niby jest totalnie niepoprawna, ale bardzo wciąga i intryguje. Ma pikantne sceny, ale czasem przewidywalne.
Nie polecam i nie zabieram się za kolejne części.
Międzynarodowy fenomen? Serio?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa powieść jest tak mocno średnia, że nie mogę uwierzyć, że ktoś nazwał ją fenomenem. Już wiem na czym wzorowała się autorka: ,,Rodziny Monet", ponieważ fabuła na początku jest prawie identyczna. Bohaterowie irytują do granic możliwości, bracia są ordynarni, chamscy i myślą tylko o jednym. Zachowania głównej bohaterki również wołają o pomstę...
Czytało się ciężko, bezsensowne porównywanie wszystkiego do królestwa bo zaraz to nie ma znaczenia. Denerwujący bohaterowie - wszyscy. Zbyt mało prawdopodobne wydarzenia i ogólnie ciężko coś dobrego o tym powiedzieć.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie czytałam zbyt wielu książek nędznych, więc nie posiadam porównania jednak to jakie piekło przeżyłam czytając to jest szczytem - wstyd mi przyznać że miałam to w ręce. Przyznaje nie przeczytałam całej co nie zmienia faktu że już od pierwszych stron dominuje język wulgarny, ja płakałam czytając to. Fabuła nie ma sensu, wygląda niczym wyciągnięta z wattpada (co w zasadzie by mnie nie zdziwiło),a główna bohaterka ma poziom inteligencji na poziomie ameby, ładnie ujmując. Potrzebowałam odmóżdżacza, ale ta książka zrobiła mi papke z mózgu. Nadmienie jeszcze że brak wyraźnych ostrzeżeń wiekowych na okładce jest śmiechu warte, a sama okładka bardziej sugeruje jakoby miała być to fantastyka na którą liczyłam...
Nie czytałam zbyt wielu książek nędznych, więc nie posiadam porównania jednak to jakie piekło przeżyłam czytając to jest szczytem - wstyd mi przyznać że miałam to w ręce. Przyznaje nie przeczytałam całej co nie zmienia faktu że już od pierwszych stron dominuje język wulgarny, ja płakałam czytając to. Fabuła nie ma sensu, wygląda niczym wyciągnięta z wattpada (co w zasadzie...