Całun dla pielęgniarki

Shroud for a Nightingale
2004-01-01
2004-01-01
Blanka Kuczborska

Kup Całun dla pielęgniarki w ulubionej księgarnii

Oceny książki Całun dla pielęgniarki

OPINIE i DYSKUSJE o książce Całun dla pielęgniarki

Interesujący kryminał.

Interesujący kryminał.

Książka w zasadzie świetnie napisana, doskonale poprowadzony wątek i zbudowany klimat, ale samo rozwiązanie zagadki i zakończenie jakieś nijakie.

Jak głosi napis na okładce, jest to "kryminalne misterium, nawiązujące do najlepszych klasycznych tradycji". I rzeczywiście powieść przywodzi na myśl twórczość m.in. Agathy Christie, tym bardziej, że akcja toczy się w latach 70-tych ubiegłego stulecia, dość odległych dla współczesnego czytelnika. Kryminalna intryga jest spójna, a cała powieść, która wyszła spod pióra kobiety, przeczy stereotypowi, że mężczyźni dominują w świecie historii kryminalnych.

497 użytkowników ma tytuł Całun dla pielęgniarki na półkach głównych
118 użytkowników ma tytuł Całun dla pielęgniarki na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Całun dla pielęgniarki

P.D. James
P.D. James
Angielska pisarka, autorka powieści kryminalnych. Wykształcenie zdobyła w Cambridge High School. Od 1949 do 1968 pracowała w państwowej służbie zdrowia jako administrator, a zdobyte doświadczenie pomogło jej stworzyć realistyczne tło powieści Całun dla pielęgniarki, Czarna wieża i Zmysł zabijania. W 1968 rozpoczęła pracę w Ministerstwie Spraw Wewnętrznych, najpierw w wydziale medycyny sądowej, następnie w wydziale policji kryminalnej. W 1979 przeszła na emeryturę. Jest członkiem Królewskiego Towarzystwa Kultury, członkiem zarządu BBC i członkiem zarządu Instytutu Brytyjskiego. Należała do Arts Council, instytucji dotującej działalność kulturalną, i była przewodniczącą literackiej komisji doradczej od 1988 do 1992. Służyła jako sędzia pokoju w Middlesex i w Londynie. P. D. James dwukrotnie zdobyła Silver Dagger Award, nagrodę stowarzyszenia autorów powieści kryminalnych, a w roku 1987 przyznano jej Diamond Dagger Award za całokształt twórczości. W 1983 otrzymała Order Imperium Brytyjskiego i od 1991 jest dożywotnim członkiem Izby Lordów. Od ponad dwudziestu pięciu lat jest wdową, ma dwoje dzieci i pięcioro wnucząt.

Cytaty z książki Całun dla pielęgniarki

Dodaj cytat z książki Całun dla pielęgniarki