Mapomatyka. Jak mapy prowadzą nas i zwodzą

- popularnonaukowa
- Mapmatics. How we navigate the world through numbers
- 2025-10-10
- 2025-10-10
- Michał Rogalski
Mapy są fascynującym owocem związku matematyki i kartografii. Nie tylko pozwalają nam codziennie docierać do celu, ale też stanowią skuteczne narzędzie walki z przestępczością czy epidemiami. Ich rozwój na przestrzeni stuleci prowadził do odkrywania nowych obszarów nauki i technologii. Mapy mają moc.
Ale nie są neutralne. Kształtują wyobrażenia o świecie i wpływają na decyzje – także polityczne – chociaż żadna mapa nie daje pełnego obrazu rzeczywistości, a niektóre dramatycznie ją zniekształcają. Żeby mapy czytać mądrze i unikać pochopnych wniosków, trzeba rozumieć, jak i po co powstają.
Znakomita, wartka narracja, pełna przykładów z historii i współczesności, a także opowieści o ludziach, bez których do dziś gubilibyśmy drogę. Takiego pisania o nauce nam trzeba. Czytajcie, bo nie znajdziecie lepszej przewodniczki po krainie Mapomatyki.
Kup Mapomatyka. Jak mapy prowadzą nas i zwodzą w ulubionej księgarni
Oceny książki Mapomatyka. Jak mapy prowadzą nas i zwodzą
318 użytkowników ma tytuł Mapomatyka. Jak mapy prowadzą nas i zwodzą na półkach głównych- Chcę przeczytać 265
- Popularnonaukowe 3
- Nauka 2
- Mądra Książka Roku 1
- Rozwój 1
- Pop-nauk 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Mapomatyka. Jak mapy prowadzą nas i zwodzą
Absolutnie fantastyczna pozycja. Tak się powinno pisać książki popularnonaukowe. Odpowiednia proporcja między przekazywaniem wiedzy a gawędą, odpowiednia dawka wzorów i ciekawostek, tak aby nie znużyć a zdecydowanie zaciekawić czytelnika.
Dowiadujemy się przede wszystkim o zasadach tworzenia i przenoszenia map z powierzchni trójwymiarowych na płaskie i związanych z tym problemów z odwzorowaniem powierzchni (odwzorowanie Mercatora),co pewnie doprowadziło do zapędów Trumpa do zagarnięcia Grenlandii (gdyby dowiedział się, że wyspa jest sporo mniejsza niż na mapach, pewnie by się nią nie zainteresował:).
Przeczytamy również o okręgach wyborczych w USA i gerrymanderingu (pozdrawiam Podkast Amerykański:),ustalaniu przyczyn epidemii w dawnym Londynie, problemach ze spacerami w Królewcu, ustalaniu kierunku, w którym powinni się modlić muzułmanie, triangulacji czy o tym, dlaczego nie da się ustalić długości granic poszczególnych państw.
Wszystko to podane wyjątkowo przystępnie, mimo że co chwila pojawia się nazwisko kolejnego matematyka, który mapy traktował jako przyczynek do tworzenia kolejnych wielkich teorii. Mamy tu i Gaussa i jego twierdzenie wyborne, i Eulera z teorią grafów i inne jeszcze problemy matematyczne, powiązane mocniej lub słabiej z mapami.
Do tego autorka odwołuje się do szeregu ciekawych innych publikacji, więc co chwila zapisywałem sobie nowe źródła do zapoznania się z nimi.
Jestem zachwycony i chciałbym zdecydowanie więcej takich pozycji, właściwie na dowolny temat:)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutorka zgrabnie opowiada o mapach w ogólności i związanych z tym tematach polityczno-społecznych.
Dowiadujemy się przede wszystkim o...
Świetna książka popularnonaukowa, wizualnie przepiękna i Radio Naukowe wyrasta na moje ulubione wydawnictwo pod względem edytorskim. Dużo ciekawych opowieści, przekazanych w formie zrozumiałych przykładów z mapami i rysunkami. Szkoda, że autorka z naszego kraju nie pokusiła się o jakieś przykłady z Polski, bo skupia się na Stanach Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii. Duży minus też za fragment, który nie przystoi naukowcowi. Z jednej strony dobrze, że Rowińska przypomina o kobietach naukowcach, ale w pewnym momencie przekonania biorą górę nad faktami, gdy pół strony poświęca na swoje własne przekonanie o tym, że w stworzeniu odwzorowania Robinsona, Robinsonowi musiała pomagać kobieta i choć jak przyznaje autorka nie ma na to dowodów, to tak musiało być, bo o kobietach się często zapomina. Nie jest to naukowe podejście. Mimo więc tych kilku wad jest to pozycja, po którą zdecydowanie warto sięgnąć, łącząca w sobie historię, geografię, matematykę i fizykę.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka ciekawa ale miejscami wcale niełatwa. Przyda się znajomość matematyki na poziomie liceum i trochę samozaparcia. Bardzo ładnie wydana ale humaniści będą troszkę mieli pod górkę.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo ciekawy tytuł tłumaczący, wskazujący na różne zawiłości związanymi z mapami i powiązana z nimi matematyką czy fizyką. Autorka pokrótce przytacza odkrycia takich matematyków, naukowców jak Eratostenes, Gauss, Merkator, Koch, Euler, Mandelbrot i jeszcze kilku innych. Pokazuję wyzwania jakie stawia tworzenie różnych map, np. Ziemi czy państw. Opisuje też aspekty polityczne np. przesuwanie okręgów wyborczych na mapie czy zagrożeniu atakiem z innego państwa. Tłumaczy dlaczego mapa Londyńskiego metra została uproszczona. Wspomina o paradoksie linii brzegowej czy skalowaniu map. Jest tutaj nie mały zasób tematów i sporo osób znajdzie coś ciekawego dla siebie. Wszystko to opisane przystępnym językiem, mało wzorów. Książka ładnie wydana, jest dużo obrazków pomagających w tłumaczeniu.
Bardzo ciekawy tytuł tłumaczący, wskazujący na różne zawiłości związanymi z mapami i powiązana z nimi matematyką czy fizyką. Autorka pokrótce przytacza odkrycia takich matematyków, naukowców jak Eratostenes, Gauss, Merkator, Koch, Euler, Mandelbrot i jeszcze kilku innych. Pokazuję wyzwania jakie stawia tworzenie różnych map, np. Ziemi czy państw. Opisuje też aspekty...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPopularyzacja matematyki jest bardzo trudna. Autorka z lekkością pióra pokonała tę trudność. Podane przykłady są proste, ale nie prostackie. A w dodatku bardzo ciekawie dobrane.
Mam nadzieję, że to nie jest ostatnia książka autorki.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMam nadzieję, że to nie jest ostatnia książka autorki.
Podobnie jak autorka byłam dzieckiem, dla którego niekończące się przeglądanie atlasów było fascynującą rozrywką. Mapomatyka bardzo trafiła więc w mój gust i zdecydowanie się nie zawiodłam. Jest w niej dużo wiedzy, dużo ciekawostek, dużo nieoczekiwanych wniosków i dzięki temu dużo frajdy.
Dla mnie zdecydowanie książka roku 2025 :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDla mnie zdecydowanie książka roku 2025 :)
Dzieło na wskroś humanistyczne.
Z pomocą przybywa barwne grono bohaterek i bohaterów z krwi i kości, namacalnych, z wyzwaniami i pytaniami frapującymi ich samych czy im współczesnych.
Zaprogramowana przez Autorkę nawigacja prowadzi nieoczywistą trasą z egipskiej studni, przez m.in. królewieckie mosty i londyńskie metro, aż na Marsa.
Warto położyć palec na mapie i dać się wciągnąć.
Dzieło na wskroś humanistyczne.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutorka jest kompetentną przewodniczką, gdy czytelnik, z większą czy mniejszą nieśmiałością wkracza w gąszcz kątów, krzywych, płaszczyzn, grafów i fraktali.
Zaprogramowana przez Autorkę...