cytaty z książki "Ja, Jedi"
katalog cytatów
[+ dodaj cytat]
Po pierwsze, porcje powinny być małe. Jeśli będą mieli ochotę na więcej, pomyślą, że było dobre. Po drugie, nazwa dania powinna być możliwie egzotyczna i sugerować, że zawiera ono niezwykłe przyprawy. Snoby poświęcą mnóstwo czasu na sprawdzenie, czy mają dość wyrobione podniebienie, by wyczuć w smaku dwie molekuły ithoriańskiego szafranu. Nie ośmielą się też skrytykować twojej potrawy ze strachu, że ktoś uzna ich za prostaków. Po trzecie, potrawy, które powinno się gotować, podawaj surowe, a to, co należy podać na ciepło - podaj na zimno. Pomyślą wtedy, że to coś specjalnego. Po czwarte - i to właśnie jest najważniejsze - powiedz im, że przyrządziłeś to danie specjalnie dla nich. Tylko Gamorreanin odważy się zaprotestować, że spotka go taki honor.
- Ilu Korelian potrzeba, żeby wymienić panel jarzeniowy? - Spojrzałem na Timmser, siedzącą przy drugim stoliku, ale tylko wzruszyła ramionami. - Żadnego! Jak w pokoju jest ciemno, nie widać, że oszukują w Sabaka!
- A wiecie, dlaczego tylu Korelian daje się zesłać na Kessel?
Remart zmrużył oczy.
- Bo są głupi?
- Nie, stęsknili się za resztą rodziny!
Z mojej lewej strony Luke rozprawiał się z resztą Jensaarai z niebywałą wprawą i łatwością. Uświadomiłem sobie, iż jedyna pomoc, jakiej potrzebował ode mnie na Courkrus tamtej nocy, gdy zmierzyliśmy się z pozostałymi wysłannikami bractwa, to potrzymanie płaszcza.