Fizjologia smaku
272 str.
4 godz. 32 min.
- Kategoria:
- językoznawstwo, nauka o literaturze
- Tytuł oryginału:
- Physiologie du gout ou méditations de gastronomie transcendante
- Wydawnictwo:
- Państwowy Instytut Wydawniczy
- Data wydania:
- 2003-01-01
- Data 1. wyd. pol.:
- 2003-01-01
- Liczba stron:
- 272
- Czas czytania
- 4 godz. 32 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 83-06-02498-2
- Tłumacz:
- Joanna Guze
- Tagi:
- esej
Anthelme Brillat - Savarin był francuskim prawnikiem. Sprawował urząd sędziego oraz pełnił wysokie funkcje państwowe. W 1825 roku opublikował Fizjologię smaku, która od razu została obwołana utworem najwyższego lotu. Jest to lekka, dowcipna, pełna anegdot opowieść o kulturze kulinarnej - dziedzinie, w której Francuzi wiodą prym od stuleci.
Dodaj do biblioteczki