Whisky. Leksykon smakosza
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Tytuł oryginału:
- Whiski Classified. Choosing Single Malts by Flavour
- Wydawnictwo:
- Wydawnictwo RM
- Data wydania:
- 2022-10-05
- Data 1. wyd. pol.:
- 2022-10-05
- Liczba stron:
- 272
- Czas czytania
- 4 godz. 32 min.
- Język:
- polski
- Tłumacz:
- Piotr Kresak
- Tagi:
- Alkohole whisky
O whisky napisano wiele książek, ale "Whisky. Leksykon smakosza" to pozycja wyjątkowa. W praktyczny sposób opisuje whisky słodową – ręcznie wytwarzaną, najszlachetniejszą spośród różnych rodzajów tego trunku.
David Wishart wprowadza autorski system klasyfikacji oparty na profilu smakowym, według którego każdej whisky nadaje się punktację w 12 podstawowych wymiarach aromatu i smaku. Opisuje profile i nuty smakowe ponad 100 łatwo dostępnych whisky słodowych, pomagając w wyborze trunku odpowiedniego na daną okazję. Przedstawia też ponad 100 wartych uwagi gorzelni whisky słodowych. Kiedy bowiem pochłonie Cię pasja do whisky, zapragniesz odwiedzać ulubione destylarnie, spotykać się z pracującymi tam ludźmi i próbować trunków z wyselekcjonowanych beczek!
Nowe wydanie to:
- przegląd najważniejszych whisky słodowych,
- prezentacja destylarni z całej Wielkiej Brytanii i Irlandii – nie tylko ze Szkocji,
- informacje zweryfikowane przez przedstawicieli branży whisky.