Na Jowisza 2! Nadal uzupełniam Jeżycjadę

Okładka książki Na Jowisza 2! Nadal uzupełniam Jeżycjadę autora Emilia Kiereś, Małgorzata Musierowicz, 9788327663702
Logo Lubimyczytac Patronat
Logo Lubimyczytac Patronat
Okładka książki Na Jowisza 2! Nadal uzupełniam Jeżycjadę
Małgorzata MusierowiczEmilia Kiereś Wydawnictwo: HarperCollins publicystyka literacka, eseje
publicystyka literacka, eseje
2021-10-13
2021-10-13

Kup Na Jowisza 2! Nadal uzupełniam Jeżycjadę w ulubionej księgarnii

Wyróżniona opinia i

Na Jowisza 2! Nadal uzupełniam Jeżycjadę

Oceny książki Na Jowisza 2! Nadal uzupełniam Jeżycjadę

OPINIE i DYSKUSJE o książce Na Jowisza 2! Nadal uzupełniam Jeżycjadę

Jak to jest z prozą Małgorzaty Musierowicz, wie chyba każdy czytelnik "w pewnym wieku".
Albo kocha się Jeżycjadę i czeka na kolejne tomy (mimo iż bohaterowie są coraz młodszymi ludźmi),albo w ogóle nie zaciekawiła i żadne achy i ochy nie przekonają.
Należę do grupy osób darzących serię... pewnym sentymentem, "Na Jowisza 2" przeczytałam więc (podobnie jak tom pierwszy) z przyjemnością. Książka (właściwie solidne tomiszcze) jest ładnie wydana, oprócz opisów, wewnątrz znajdziemy też szkice, zdjęcia, przedruki fragmentów korespondencji, komentarze dotyczące zarówno Jeżycjady jaki i życia Autorki i jej rodziny i inne urocze drobiazgi.
Mimo sporej objętości książki, czyta się ją zaskakująco szybko. Przyjemna lektura, do której można wracać, kiedy przyjdzie niespodziewana ochota "zajrzeć do Borejków".

Zachwyciłam się pierwszą częścią, zachwyciłam się drugą...chcę zachwycić się trzecią. To pozycja, do której wiem, że do końca życia będę wracać. Pełna wartości, które zanikają w obecnym świecie. Przepisów, miłości do natury, rodziny, Poznania. Jako wierna fanka Jeżycjady muszę wybrać się tam śladami jej bohaterów. Ale chyba jednak wybiorę się tam śladami Małgorzaty Musierowicz. Jej świat jest o wiele ciekawszy!

Niestety, względnie mało o Jeżycjadzie, natomiast książka generalnie będąca swoim własnym peanem na cześć Autorki, dla mnie męcząco "chwalebnie-czołobitewna" nad znajomościami i inteligenckim życiem Autorki. Znudziła mnie już w połowie tym swoistym samochwalstwem. Szkoda, bo 1 część bardzo mi się podobała.

325 użytkowników ma tytuł Na Jowisza 2! Nadal uzupełniam Jeżycjadę na półkach głównych
97 użytkowników ma tytuł Na Jowisza 2! Nadal uzupełniam Jeżycjadę na półkach dodatkowych

Okładka książki Poczytaj mi, mamo. 15 bajek na 100 lat Helena Bechlerowa, Wanda Chotomska, Maria Kowalewska, Tadeusz Kubiak, Barbara Lewandowska, Hanna Łochocka, Małgorzata Musierowicz, Joanna Papuzińska, Janina Porazińska, Elżbieta Szeptyńska, Julian Tuwim, Danuta Wawiłow
Okładka książki Na Jowisza! Uzupełniam Jeżycjadę Emilia Kiereś, Małgorzata Musierowicz
Na Jowisza! Uzupełniam Jeżycjadę Emilia Kiereś, Małgorzata Musierowicz
Okładka książki Poczytaj mi, mamo. Księga piąta Wiera Badalska, Adam Bahdaj, Wanda Chotomska, Barbara Lewandowska, Małgorzata Musierowicz, Ewa Skarżyńska, Julian Tuwim
Okładka książki Poczytaj mi, mamo. Księga ósma Jan Brzechwa, Czesław Janczarski, Jerzy Kierst, Lucyna Krzemieniecka, Hanna Łochocka, Małgorzata Musierowicz, Zdzisław Nowak, Artur Oppman, Joanna Papuzińska

Cytaty z książki Na Jowisza 2! Nadal uzupełniam Jeżycjadę