Wszechświat – Maszyna czy Myśl?

Okładka książki Wszechświat – Maszyna czy Myśl? autora Michał Heller, Józef Życiński, 9788378861058
Okładka książki Wszechświat – Maszyna czy Myśl?
Michał HellerJózef Życiński Wydawnictwo: Copernicus Center Press popularnonaukowa
popularnonaukowa
2014-09-08
1988-01-01

Kup Wszechświat – Maszyna czy Myśl? w ulubionej księgarnii

Oceny książki Wszechświat – Maszyna czy Myśl?

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wszechświat – Maszyna czy Myśl?

Książka ta, co typowe dla Heller i Życińskiego, składa się głównie z historycznej opowieści o rozwoju nauki i filozofii na niej bazujących. Z założenia miała to być książka o filozofii mechanizmu i ona zajmuje większość jej stron. Z drugiej strony pojęcie mechanicyzmu rozciągnięto w niej choćby na pewne nurty w filozofii matematyki, więc ktoś może uznać, że jej treść to miszmasz opowieści o bardzo różnych sprawach, które autorzy z jakiegoś powodu chcieli opisać w jednym tomie. Jako panorama historyczna o rozwoju nauki i jej filozofii, jest to pozycja ciekawa, choć wiele zagadnień jest poruszonych tak skrótowo, że po jej lekturze może zostać duży niedosyt.

W opisie wydania z 2014 roku, można przeczytać, że w trzech rozdziałach dodanych do tego wydania jest omówiona intensywnie rozwijająca się teoria układów złożonych, ale tak naprawdę to prawie jej tam nie. Te rozdziały dyskutują głównie pojęcie „emergencji” i to czy można mu nadać konkretny sens.

Czym jest wszechświat? Jaki mechanizm go nakręca lub co nim steruje? Co leży u jego postawy? Co jest przyczyną jego istnienia? Dokąd zmierza? Kolejne rozważania z dziedziny ontologii, podjęte tym razem przez prof. Hellera i Życińskiego (Ś.p) . Język wyszukany i niezwykle trudny do zrozumienia dla przeciętnego Kowalskiego. Nie ma wątpliwości, że mamy do czynienia z erudycją klasy I. Nie ma wątpliwości, że chwytamy po literaturę naukową. Nie ma wątpliwości, że nie każdy dobrnie do końca tej książki. A, że połowy większość z nas nie zrozumie-to pewnik. Tak jest napisana. A może to celowe? Bo czy możemy być pewni odpowiedzi na powyższe pytania?

Trudna. Wiele rozdziałów napisanych jest językiem filozofii.

Trudna. Wiele rozdziałów napisanych jest językiem filozofii.

71 użytkowników ma tytuł Wszechświat – Maszyna czy Myśl? na półkach głównych
20 użytkowników ma tytuł Wszechświat – Maszyna czy Myśl? na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Wszechświat – Maszyna czy Myśl?

Józef Życiński
Józef Życiński
Polski duchowny katolicki, filozof nauki, teolog i publicysta. W latach 1966-1972 odbywał studia filozoficzno-teologiczne na Papieskim Wydziale Teologicznym w Krakowie (uwieńczone magisterium-licencjatem z teologii) oraz zdobywał formację kapłańską w Wyższym Częstochowskim Seminarium Duchownym w Krakowie. Święceń prezbiteriatu udzielił mu 21 maja 1972 w katedrze św. Rodziny w Częstochowie tamtejszy biskup diecezjalny Stefan Bareła. Od 1974 kontynuował studia na Papieskim Wydziale Teologicznym w Krakowie, uzyskując w 1976 doktorat z teologii na podstawie dysertacji Zagadnienia filozoficznych implikacji fizykalnych ujęć stanu szczególnego modeli kosmologicznych. Na Akademii Teologii Katolickiej w Warszawie otrzymał w 1977 magisterium z filozofii chrześcijańskiej, a w 1978 po przedłożeniu pracy Filozoficzne aspekty kosmologicznej osobliwości początkowej doktorat z filozofii. Odbył studia na Katolickim Uniwersytecie Ameryki w Waszyngtonie oraz na Uniwersytecie Katolickim w Louvain. W 1980 na podstawie rozprawy "Prostota i dyskonfirmowalność jako kryteria heurystyczne w kosmologii relatywistycznej" uzyskał na Papieskim Wydziale Teologicznym w Krakowie habilitację w zakresie filozofii nauki. W 1981 otrzymał tytuł profesora nadzwyczajnego, a w 1988 profesora zwyczajnego filozofii. W latach 1974-1978 pełnił funkcję prefekta, a w latach 1979–1983 prefekta studiów w Wyższym Częstochowskim Seminarium Duchownym w Krakowie. W seminarium prowadził wykłady m. in. z filozofii przyrody i filozofii nauki. Wykładał również historię filozofii w Instytucie Teologicznym w Częstochowie. W latach 1974-1978 był kolejno asystentem, adiunktem i starszym asystentem na Papieskim Wydziale Teologicznym (od 1981 Papieskiej Akademii Teologicznej). W 1980 założył Katedrę Logiki i Metodologii Papieskiego Wydziału Teologicznego w Krakowie, którą kierował do 1997. W latach 1982-1985 sprawował urząd prodziekana, zaś w latach 1988-1990 dziekana Wydziału Filozoficznego tejże uczelni. W 1988 został profesorem Papieskiej Akademii Teologicznej. Był członkiem Ośrodka Badań Interdyscyplinarnych, działającego na tej uczelni. Od 1998 do 2011 pełnił funkcję kierownika Katedry Relacji między Nauką a Wiarą na Wydziale Filozofii Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego. Prowadził gościnne wykłady w kraju i za granicą. Brał udział w krajowych i zagranicznych sympozjach na temat filozofii nauk szczegółowych (przyrodniczych i nauk o języku),filozofii Boga, a także refleksji nad człowiekiem i społeczeństwem. Jego zainteresowania naukowe dotyczyły: naturalizmu metodologicznego, teizmu ewolucjonistycznego, filozofii procesu, pola racjonalności, matematyczności przyrody, emergencji i ewolucjonizmu. Zajmował się również współczesną integracją europejską oraz stosunkiem Kościoła rzymskokatolickiego do Unii Europejskiej. Napisał ponad 50 książek i ok. 350 artykułów dotyczących problematyki filozofii oraz dialogu chrześcijaństwa z myślą współczesną. Publikował w krajowych i zagranicznych czasopismach specjalistycznych. Zainicjował wydawanie serii zeszytów "Zagadnienia Filozoficzne w Nauce" (Papieska Akademia Teologiczna w Krakowie) i jej angielskiej edycji "Philosophy in Science" (Papieska Akademia Teologiczna w Krakowie, Obserwatorium Watykańskie i Uniwersytet w Tucson),a także serii wydawniczej "Philosophy in Science Library" (Obserwatorium Watykańskie). Był członkiem: Europejskiej Akademii Nauki i Sztuki w Salzburgu, Rosyjskiej Akademii Nauk Przyrodniczych w Moskwie, Komisji Biologii Ewolucyjnej i Teoretycznej Polskiej Akademii Nauk oraz Komisji Filozoficznej Polskiej Akademii Nauk. Należał także do Rady Naukowej Fundacji Johna Templetona, przyznającej Nagrodę Templetona. Postanowieniem prezydenta RP Bronisława Komorowskiego z 17 lutego 2011 "za wybitne zasługi w działalności duszpasterskiej oraz osiągnięcia w pracy naukowej i dydaktycznej, za chrześcijańskie świadectwo humanizmu i tolerancji" został pośmiertnie odznaczony Krzyżem Wielkim Orderu Odrodzenia Polski. W 2005 otrzymał Złoty Medal "Zasłużony Kulturze Gloria Artis". W 1997 zostało mu nadane honorowe obywatelstwo Tarnowa. Otrzymał tytuł doctora honoris causa: Akademii Rolniczej w Lublinie (2004),Uniwersytetu Jagiellońskiego (2005) oraz Akademii Medycznej w Lublinie (2007). W 2004 został laureatem Nagrody im. Księdza Idziego Radziszewskiego. Został także uhonorowany: nagrodą Fenomeny „Przekroju" (2004),Medalem Świętego Jerzego "Tygodnika Powszechnego" (2005) i tytułem Człowieka Roku "Gazety Wyborczej" (2007).

Cytaty z książki Wszechświat – Maszyna czy Myśl?

Dodaj cytat z książki Wszechświat – Maszyna czy Myśl?

Ciekawostki historyczne