Wszechświat – Maszyna czy Myśl?

- popularnonaukowa
- 2014-09-08
- 1988-01-01
Czy prostota i złożoność wzajemnie się wykluczają? Dlaczego całość jest czymś więcej niż tylko sumą swoich części? Dlaczego nie wszystko można wyjaśnić prawami mechaniki klasycznej?
Mechanicyzm jest ciekawym przykładem systemu filozoficznego, który zarówno swe powstanie jak i swój spektakularny upadek zawdzięcza teoriom fizycznym. Powstał dzięki mechanice klasycznej, będącej źródłem jego siły oraz filozoficznej atrakcyjności; upadł dzięki mechanice kwantowej i teorii względności. Ale upadek filozofii mechanistycznej nie zakończył sporu o słuszność redukcjonistycznego sposobu myślenia.
Książka jest efektem twórczej współpracy dwóch wybitnych uczonych: Michała Hellera i Józefa Życińskiego. Profesorowie snują rozważania o ruchu jako sposobie wszelkiego istnienia, granicach racjonalności oraz poszukiwaniach ideału nauki, których nigdy nie należy porzucać.
Niniejsze wydanie jest wzbogacone o trzy rozdziały autorstwa Tadeusza Pabjana, charakteryzujące dokonania stosunkowo nowej gałęzi nauki, jaką jest teoria złożoności.
Kup Wszechświat – Maszyna czy Myśl? w ulubionej księgarni
Oceny książki Wszechświat – Maszyna czy Myśl?
71 użytkowników ma tytuł Wszechświat – Maszyna czy Myśl? na półkach głównych- Chcę przeczytać 46
- Popularnonaukowe 2
- Filozofia 2
- Czarny 1
- Nauka 1
- Heller et al. – chcę przeczytać 1
- Do zdobycia 1
- Historia idei 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wszechświat – Maszyna czy Myśl?
Książka ta, co typowe dla Heller i Życińskiego, składa się głównie z historycznej opowieści o rozwoju nauki i filozofii na niej bazujących. Z założenia miała to być książka o filozofii mechanizmu i ona zajmuje większość jej stron. Z drugiej strony pojęcie mechanicyzmu rozciągnięto w niej choćby na pewne nurty w filozofii matematyki, więc ktoś może uznać, że jej treść to miszmasz opowieści o bardzo różnych sprawach, które autorzy z jakiegoś powodu chcieli opisać w jednym tomie. Jako panorama historyczna o rozwoju nauki i jej filozofii, jest to pozycja ciekawa, choć wiele zagadnień jest poruszonych tak skrótowo, że po jej lekturze może zostać duży niedosyt.
W opisie wydania z 2014 roku, można przeczytać, że w trzech rozdziałach dodanych do tego wydania jest omówiona intensywnie rozwijająca się teoria układów złożonych, ale tak naprawdę to prawie jej tam nie. Te rozdziały dyskutują głównie pojęcie „emergencji” i to czy można mu nadać konkretny sens.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzym jest wszechświat? Jaki mechanizm go nakręca lub co nim steruje? Co leży u jego postawy? Co jest przyczyną jego istnienia? Dokąd zmierza? Kolejne rozważania z dziedziny ontologii, podjęte tym razem przez prof. Hellera i Życińskiego (Ś.p) . Język wyszukany i niezwykle trudny do zrozumienia dla przeciętnego Kowalskiego. Nie ma wątpliwości, że mamy do czynienia z erudycją klasy I. Nie ma wątpliwości, że chwytamy po literaturę naukową. Nie ma wątpliwości, że nie każdy dobrnie do końca tej książki. A, że połowy większość z nas nie zrozumie-to pewnik. Tak jest napisana. A może to celowe? Bo czy możemy być pewni odpowiedzi na powyższe pytania?
Czym jest wszechświat? Jaki mechanizm go nakręca lub co nim steruje? Co leży u jego postawy? Co jest przyczyną jego istnienia? Dokąd zmierza? Kolejne rozważania z dziedziny ontologii, podjęte tym razem przez prof. Hellera i Życińskiego (Ś.p) . Język wyszukany i niezwykle trudny do zrozumienia dla przeciętnego Kowalskiego. Nie ma wątpliwości, że mamy do czynienia z erudycją...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrudna. Wiele rozdziałów napisanych jest językiem filozofii.
Trudna. Wiele rozdziałów napisanych jest językiem filozofii.