Struktura rewolucji metanaukowej

- filozofia, etyka
- 2013-02-23
- 2013-02-23
Po raz pierwszy prezentujemy polskiemu odbiorcy dzieło, w którym Józef Życiński przedstawia summę swoich wieloletnich badań na gruncie filozofii nauki. W erudycyjnym i usystematyzowanym wywodzie Życiński pokazuje ukryte mechanizmy rządzące ewolucją nauki od jej początków aż po czasy nam współczesne.
Józef Życiński skupił swoją uwagę na jednej rewolucji, i to nie rewolucji przebiegającej w nauce, lecz rewolucji, jaka dokonała się w poglądach na naukę, czyli na rewolucji metanaukowej. Została ona wywołana przez dwie wielkie rewolucje naukowe uwieńczone (ale nie zakończone) powstaniem teorii względności i mechaniki kwantowej. Jeszcze raz okazało się, że nauka jest „częścią większej całości”. To, co się dzieje w nauce, ma oddźwięk – niekiedy bardzo daleko idący – w szeroko rozumianej przestrzeni kultury; szeroko rozumianej, bo obejmującej duże obszary życia współczesności. (…) Życiński zawsze głęboko przeżywał piękno naukowej przygody – piękno i element transcendencji: „Mimo niedoskonałości i braków prawdziwa nauka ma swoje piękno, które ujawnia się w przeobrażeniu tajemnicy w informację”. Samo to przeobrażenie jest piękne i tajemnicze.
Kup Struktura rewolucji metanaukowej w ulubionej księgarni
Oceny książki Struktura rewolucji metanaukowej
48 użytkowników ma tytuł Struktura rewolucji metanaukowej na półkach głównych- Chcę przeczytać 33
- Filozofia 3
- Ebookpoint.pl 1
- Filozofia/Metodologia 1
- (o)magija/psychologia/filozofia 1
- Kupione-2020 1
- Copernicus Center 1
- Przeczytane w 2013 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Struktura rewolucji metanaukowej
Książka, a właściwie perspektywa z jakiej opisuje się problemy religii, świata bytów niematerialnych, czy samego Boga nie jest zapewne pierwszym wyborem chrześcijanina. Tym jest zapewne treść Biblii, czy przede wszystkim Ewangelii. Nie da się jednak ukryć, że wiele problemów osób wierzących powstaje na styku treści i nauk Kościoła i tego co dawkuje od wieków świat nauki, a już nauk współczesnych w szczególności. Przecież to wszystko co czytamy w Księdze Rodzaju i w treści całego Pisma Świętego stoi w zasadniczej sprzeczności z tym, co stanowi istotę naukowego opisu genezy, powstania, ale i opisu świata materialnego i samych ludzi.
I książki Józefa Życińskiego (wiele pisany z prof. Józefem Hellerem) w zasadzie nie podważają tego co "zapodaje" rewolucja naukowa wieków ostatnich. Życiński to ma wszystko w zasadzie w jednym paluszku i z konkretnymi naukowymi odkryciami i teoriami się zgadza. Życiński w swoich książkach - w tej w szczególności - próbuje wyciągnąć z dorobku coś więcej. Próbuje w te suche i wyprane z życia naukowe prawdy wlać trochę życia, a przede wszystkim ducha. Nawet dosłownie. Próbuje również dowieść, że doskonałość wiedzy naukowej to złuda, chociaż nie prowadzi ona wcale do odrzucenia jej prawd szczątkowych i tym samym uznania za priorytet spekulacji filozoficznych próbujących zebrać te wszystkie prawdy do kupy. Zebrać do kupy i nadać im sensowny, czy racjonalny kształt.
Życiński uważa, że gatunek homo sapiens musi po prostu wkalkulować w swoje wszystkie ziemskie poczynania coś takiego jak niepewność, bo wszelkie poznawcze uzurpacje człowieka są po prostu mrzonką. Człowiek jest tylko człowiekiem.
Nie czyta się łatwo, ale spróbować nie zaszkodzi. Można podzielić książkę na etapy. A etapy mogą mieć też lotne finisze, chociaż są momenty górzyste, czyli trzeba się liczyć że z przerzutki trzeba będzie również zrobić użytek.