CK kuchnia

Robert Makłowicz Wydawnictwo: Znak kulinaria, przepisy kulinarne
kulinaria, przepisy kulinarne
2002-01-01
1995-01-01

Kup CK kuchnia w ulubionej księgarnii

Oceny książki CK kuchnia

OPINIE i DYSKUSJE o książce CK kuchnia

Ta książka przypomniała mi nieustające plebiscyty na temat – kto jest królem gawędy kulinarnej i dlaczego to jest Makłowicz.

Świat Pana Roberta to olbrzymi placek terenu na południe od Krakowa i Lwowa, obejmujący Sarajewo, Triest, Lublanę, Kluz, Pragę, Zagrzeb i całą masę innych miejscowości należących niegdyś do Austro-Węgier. W oczach Makłowicza mocarstwo Habsburgów wciąż żyje i warto się w nim rozsmakować – dosłownie i w przenośni. Zakończenie książki zresztą wskazuje na doniosłą rolę Autora w zachowaniu kulinarnego dziedzictwa Monarchii (xD).

Teoretycznie to rodzaj książki kucharskiej, gdzie każdy rozdzialik zaczyna się smakowitą i nieraz pieprzną anegdotą na temat życia w CK Monarchii a kończy równie smakowitym przepisem na regionalne danie.

Kwiecisty język narratora nie ma sobie równych i nie wiadomo, czy lepiej śledzić różne typy potrawek czy gulaszy, czy raczej pozostać przy tych opowiadankach, piętrowych metaforach i homeryckich porównaniach. Wyobraźmy sobie choćby sałatkę selerową działającą lepiej niż hiszpańska mucha wielkości słonia – zjesz i szalejesz niczym alpejski wiatr!

A kuchnia Austro-Węgier rzeczywiście jest fascynująca i przebogata, tak jak kraje zjednoczone pod jednym berłem Franciszka Józefa. Potrafi być delikatna i lekka jak zupa poziomkowa, rybna niczym słynna zupa halaszle, ziemniaczano-knedlikowa i mięsna, mięsna, mięsna!

Mnóstwo w tych przepisach najróżniejszych dziczyzn, cielęcinek, drobiu i wieprzowiny wszelakiej. Cały czas lawirujemy między śnieżnobiałymi górami smalcu, jeziorami tłustej śmietanki, słoninką pociętą w ozdobne grzebienie, czerwoną mgłą węgierskiej papryki, aromatem leśnych grzybów i wielkimi głowami kiszonej kapuchy. Nnno, delikatnie mówiąc nie jest to kuchnia zalecana w sanatoriach i na oddziałach dietetyki.

Ale delikatny rosołek z wątrobianymi kluseczkami, przegryziony gulaszem segedyńskim, popity wybornym tokajem i uwieńczony płonącymi naleśniczkami Gundel – to arcyrozkosz nie tylko dla arcyksięcia!

Doskonała książka utrzymana w typowym dla najbardziej znanego entuzjasty dawnych Austro-Węgier stylu. Mimo zawartych tam przepisów, publikację należy traktować nie tyle jako książkę kucharską, co jako bardzo ciekawą i wciągającą gawędę o kuchni C.K. Monarchii.

Miałam okazję wysłuchać w formie audioboka, czytanego przez samego autora. Kapitalna historia, mniej poprawna politycznie niż typowa telewizyjna narracja prezentowana w programach kulinarnych, pełna anegdot i ciekawostek serwowanych przez wiernego fana epoki cesarza Frantza Josefa :)

293 użytkowników ma tytuł CK kuchnia na półkach głównych
88 użytkowników ma tytuł CK kuchnia na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki CK kuchnia

Okładka książki Europa. Opowieści podróżne Anna Arno, Dorota Chojnowska, Piotr Jagielski, Jarosław Klejnocki, Marcin Kydryński, Robert Makłowicz, Jarosław Mikołajewski, Katarzyna Nizinkiewicz, Marek Pernal, Małgorzata Rejmer, Michał Rusinek, Andrzej Stasiuk, Witold Szabłowski, Krzysztof Varga, Adam Wajrak, Paulina Wilk

Cytaty z książki CK kuchnia

Dodaj cytat z książki CK kuchnia