Dragon Wing

- 1990-01-01
- 1990-01-01
- angielski
- 0-553-28639-0
Dragon Wing (1990) is the first novel by Margaret Weis and Tracy Hickman in their Death Gate Cycle series.
Following the Rose of the Prophet trilogy, Margaret Weis and Tracy Hickman embarked on an ambitious seven-volume series that began with Dragon Wing. As described by the publisher, "Preeminent storytellers Margaret Weis and Tracy Hickman have redefined epic fantasy. Since the publication of their Dragonlance series, millions of readers have enjoyed their imaginative world-building, rich characterization, and intricate storylines. Now these bestselling authors bring their talents to one of the most innovative fantasy creations ever in Dragon Wing, the first volume in The Death Gate Cycle."
Kup Dragon Wing w ulubionej księgarni
- 2013 1
- 2018 1
- Science Fiction / Fantasy 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dragon Wing
Najlepsze książki jakie do tej pory czytałem.
Najlepsze książki jakie do tej pory czytałem.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzytane w oryginale. Sięgając po kolejne dzieło autorów mających w swoim dorobku takie ilości fantastycznych kolubryn jak tomy „Smoczej Lancy”, można spodziewać się przede wszystkim niezłego warsztatu i przeciętnego pomysłu. Moja prognoza okazała się skuteczna w 50%. Świat Arianusa potrafi bezczelnie i prostacko wciągnąć w swoje odmęty tak, że czasem znów czujemy się jak dzieci pochłaniające lekturę pełną dziwów. Maszyna o wielkości miasta obsługiwana przez czczące je krasnoludy (której cel istnienia jest rzecz jasna spowity podniecającą mgiełką tajemnicy) to jeden z prominentych przykładów.
Na całe szczęście czytelnik nie topi się w morzu wszechobecnych detali, jak to często bywa z fantastyką. Weis i Hickman bardzo sprawnie prowadzą narrację, nadając jej optymalne tempo i dostatecznie często rozładowując przez aplikowanie odświeżającej groteski i postaci kierujących się tak prostymi motywacjami, że jak tu nie poczuć do nich sympatii... Zwłaszcza kontrast między satyrą—wyrażającą się na przykład bardzo zgrabnymi wytworami lingwistycznymi, jakim jest slang używany przez krasnali—a powagą motywów poruszanych w świecie przedstawionym generuje przyjemny klimat powieści.
Mimo licznych zalet, książka nie jest odkrywcza i raczej nie poszerza horyzontów gatunku, to po prostu kolejny dobry wytwór zręcznych rzemieślników prozy. Zdarzają się też słabsze momenty, jak choćby momentami dość mocno naciągane dialogi. Polskie wydanie niestety nie zachęca: od okładki po fakt, że nie można go praktycznie nigdzie znaleźć. Szkoda, że tak wyszło - „Dragon Wing”, jak dźwięcznie brzmi tytuł oryginału, zdecydowanie zasługuje na porządną dystrybucję.
Czytane w oryginale. Sięgając po kolejne dzieło autorów mających w swoim dorobku takie ilości fantastycznych kolubryn jak tomy „Smoczej Lancy”, można spodziewać się przede wszystkim niezłego warsztatu i przeciętnego pomysłu. Moja prognoza okazała się skuteczna w 50%. Świat Arianusa potrafi bezczelnie i prostacko wciągnąć w swoje odmęty tak, że czasem znów czujemy się jak...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBrama Śmierci to seria, o której mało kto słyszał, a szkoda! Bardzo interesujący, nietypowo skonstruowany świat fantasy, barwni bohaterowie (ach ten bromance!) oraz kilka mrugnięć okiem od autorów, jeśli czytało się ich inne powieści (np. ze świata Dragonlance). Jedynym problemem dla polskiego czytelnika może być fakt, iż ostatnie 3 tomy nie zostały wydane w naszym kraju.
Brama Śmierci to seria, o której mało kto słyszał, a szkoda! Bardzo interesujący, nietypowo skonstruowany świat fantasy, barwni bohaterowie (ach ten bromance!) oraz kilka mrugnięć okiem od autorów, jeśli czytało się ich inne powieści (np. ze świata Dragonlance). Jedynym problemem dla polskiego czytelnika może być fakt, iż ostatnie 3 tomy nie zostały wydane w naszym...