The Mistletoe Inn

- 2015-11-17
- 2015-11-17
- angielski
- 1501119796
The second holiday love story in New York Times bestselling author Richard Paul Evans' Mistletoe Collection.
At thirty-two Kimberly Rossetti, a finance officer at a Lexus car dealership, has had her heart broken more times than she wants to remember. With two failed engagements, a divorce and again alone with no prospects, she hardly seems the type to dream of being a published romance author. Dreading another holiday alone, she signs up for The Mistletoe Retreat, a nine-day writing retreat in Burlington, VT. Deep inside Kimberly knows she's at a junction in her life and it's time to either fulfill her dream or let it go. The other reason she decides to attend the conference is because famed romance writer, H.T. Cowell, once the best selling romance writer in America, and the author whose books instilled in her the desire to be a writer, will be speaking in public for the first time in more than a decade.
In one of her breakout sessions Kimberly meets another aspiring writer, and one of the few men at the conference, Zeke, an intelligent man with a wry wit who seems as interested in Kimberly as he is in the retreat. As Kimberly begins to open up to him about her stories and dreams, she inadvertently reveals her own troubled past. As Zeke helps her to discover why her books fail to live up to their potential she begins to wonder if he's really talking more about her life than her literature. But as she grows closer to him, she realizes that Zeke has his own darkness, a past he's unwilling to talk about.
The theme of The Mistletoe Inn is that like literature, relationships must be lived with passion and vulnerability to succeed.
Kup The Mistletoe Inn w ulubionej księgarni
Oceny książki The Mistletoe Inn
1426 użytkowników ma tytuł The Mistletoe Inn na półkach głównych- Przeczytane 940
- 2018 66
- 2019 27
- 2017 18
- Świąteczne 16
- Richard Paul Evans 11

OPINIE i DYSKUSJE o książce The Mistletoe Inn
Interesująca i wzruszająca.
Interesująca i wzruszająca.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzyzwoita książka w świątecznym klimacie. Dla mnie dość przewidywalna, bez większych fajerwerków. Niemniej czytało mi sie całkiem dobrze.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejna książka, już mogę powiedzieć jednego z moich ulubionych pisarzy obyczajowo-romantycznej literatury, która wprowadziła mnie w fantastyczny klimat świąteczny. Spodobało mi się, że znów pojawia się wątek pisarzy. Co więcej wiele z tej opowieści koncentruje się na zjeździe zorganizowanym dla osób, które są pisarzami, bądź chcą nimi zostać, wydać swoją książkę, wejść w piękny świat magii literatury. Między tematem pisarskim znalazło się oczywiście miejsce na miłość. Ach, cóż to był za wspaniały wątek doświadczania zakochania, poszukiwanie bratniej duszy, bliskości drugiego człowieka i przyjaźni. Każdy z bohaterów pojawia się w tej książce z konkretnym przekazem,. Oni mają swój cel, ale też dają nam mądre wskazówki, z których możemy skorzystać w naszym życiu. Mocno dla mnie wybrzmiała także determinacja głównej bohaterki Kimberly, która już od dziecka nie miała łatwego życia, bo w tragicznych okolicznościach straciła mamę. Wychowana przez uroczego tatę, nauczyła się nie poddawać i walczyć o swoje marzenia. To właśnie ta umiejętność motywacji i szukania inspiracji, pozwoliła jej przezwyciężyć wszystkie przeszkody. I w końcu jak zaczęła słuchać serca, odzyskała prawdziwą siebie. Zapamiętam emocje każdej z tych postaci. Niebywale urokliwy hotelik, mam do dziś w wyobraźni. Jestem oczarowana historią i miejscem.
Kolejna książka, już mogę powiedzieć jednego z moich ulubionych pisarzy obyczajowo-romantycznej literatury, która wprowadziła mnie w fantastyczny klimat świąteczny. Spodobało mi się, że znów pojawia się wątek pisarzy. Co więcej wiele z tej opowieści koncentruje się na zjeździe zorganizowanym dla osób, które są pisarzami, bądź chcą nimi zostać, wydać swoją książkę, wejść w...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzyjemna historia :)
Przyjemna historia :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHotel pod jemiołą jest jedną z części serii Kolekcji pod jemiołą, które można spokojnie czytać w dowolnej kolejności. W 2020 roku przeczytałam Tajemnicę pod jemiołą, którą bardzo dobrze wspominam. Hotel pod jemiołą też będzie należał do tego rodzaju powieści, które polubiłam.
Kimberly jest kobietą po przejściach. Jako mała dziewczynka musiała uporać się z odejściem matki. Jako dorosła kobieta musiała zmierzyć się z dwukrotnie zerwanymi zaręczynami oraz nieudanym małżeństwem. Życiowe porażki spowodowały, że nie wierzy już w szczęście oraz miłość. Jednak na przekór temu w co nie wierzy, ma jedno marzenie – pragnie napisać powieść o miłości.
W urokliwym hotelu Pod jemiołą organizowany jest kurs dla początkujących pisarzy. Po namowach ojca, który w ostateczności stawia kobietę pod ścianą, Kimberly pojawia się tam. Na miejscu nawiązuje przyjaźń z pisarzem o imieniu Zake, który zraża do siebie kobietę, mówiąc jej co myśli o jej debiutanckiej książce. Czy do najważniejszej powieści – jej własnego życia – los dopisze szczęśliwe zakończenie?
Jeżeli chodzi o historie pełne ciepła, nadziei i wiary w lepsze jutro Evans nie ma sobie równych. Nie wszystkie jego książki z tych nowszych mnie równie mocno zachwycają, ale te starsze, zwłaszcza świąteczne już tak. Powieść Evansa zaprowadziła mnie tam gdzie chciałam – do miejsca w którym poczułam się bezpiecznie, swojsko i dobrze, po prostu dobrze. Gdybym miała się do czegoś przyczepić, to momentami irytowało mnie zachowanie głównej bohaterki. Nie mogę zdradzić o które sceny mi chodzi bo wjechałby tu za duży spojler. Za to postać Zake’a rozczulała mnie bez końca. Czy na świecie są jeszcze tacy fajni faceci? Ode mnie 8/10.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKimberly jest kobietą po przejściach. Jako mała dziewczynka musiała uporać się z odejściem matki....
Kim nie ma lekko. Właściwie ciągle w jej życiu coś sie psuje. Najpierw śmierć matki, kilka nieudanych związków co powoduje, że przestaje wierzyć iż w końcu uda jej się znaleźć szczeście i miłość. Mimo wszystko jej marzeniem jest napisanie książki oczywiście o miłości, w której jak widać wcale nie jest specem. Jej ojciec chcąc w jakiś sposób przyczynić się do szczęścia dziecka, próbuje pomóc i wysyła córkę na warsztaty pisarskie o których po cichu marzyła ale były zbyt drogie.
Po długich namowach i wręcz szantażu dziewczyna decyduje się jechać i chociaż w jakimś stopniu spróbować swojego szczęścia czy jak też uważa pecha, które ciągle ją spotyka. Najwazniejszym etapem w tych warsztatach ma być spotkanie autora dzieki, któremu zaczęła swoją przygodę z romansem i pojawiło się to marzenie. Jak sie okazało na miejscu nikt nie jest pewny czy autor się w ogóle pojawi. Kim jest zła, że istnieje taka możliwość i dyskutuje o tym z nowymi znajomymi, których poznała i się zaprzyjaźniła. Szczególnie z Zeke'm, który pokazuje jej wiele ciekawych rzeczy.
Książka lekka i ciekawa. Początek książki co prawda powiem szczerze dość mnie przeraził. Myślałam jak taki początek może mieć coś wspólnego ze świąteczną aura czy magia bo na taka książkę właściwie liczyłam patrząc na okładkę. W pewnym momencie można domyślić się zakończenia chociaż nie jest aż tak oczywiste. Czytało się to bardzo przyjemnie szczególnie, że niektóre rozdziały bardzo krótkie co spowodowało iż metoda "jeszcze tylko jeden rozdział" przesuwał strony książki wręcz w zastraszającym tempie. Okładka urocza i zachęcająca do sięgnięcia po tą pozycję. Można zatracić się na chwilę w cudownym świecie nie tylko książki ale magii przed świętami, która również się tam pojawia jednak nie w tak dużym stopniu jak przypuszczałam. Jeśli ktoś zna twórczość autora wie na co można liczyć, a dla tych co jeszcze nie mieli okazji, a lubią dobrą dawkę różnych emocji to zdecydowanie polecam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUwielbiam tego autora. Jego książki czyta się jednym tchem. Fabuła bardzo ciekawa, wciągająca i nieprzewidywalna. Bardzo poruszyła mnie ta książka. Jedna z moich ulubionych.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Hotel pod jemiołą" to drugi tom serii Kolekcja pod jemiołą,ale każda historia jest inna, dlatego można je czytać niezależnie od siebie.
Historię poznaje się z punktu narracji Kimberly. Czytałam rozdział za rozdziałem zaintrygowana co będzie dalej. Książka porusza wiele smutnych tematów jak śmierć, choroba czy nieudane małżeństwo,ale jest w niej też humor. Jedyne co mnie drażniło to szczegóły opisywanych posiłków. Okropnie mnie drażniło co bohaterowie zamówili do jedzenia. Nie o tym chciałam czytać. Mimo wszystko historia Kimberly zapadła mi w pamięć i jest to powieść o tym, że nigdy nie wiadomo co kogo spotka w życiu. Jest to powieść o nadziei,że jeszcze wszystko może się ułożyć. Lubię powieści tego autora i zamierzam sięgać po kolejne.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGłówna bohaterka Kimberly to kobieta po ciężkich przejściach, która chce spełnić swoje marzenie a mianowicie napisać powieść o miłości. Bierze udział w kursie dla początkujących pisarzy i poznaje tam Zek'a. Między nimi nawiązuje się więź...
Z powieściami tego autora nigdy się nie nudzę. Każda historia jest napisana tak, że nie można się oderwać. I tym razem było podobnie. Przeczytana w dwa dni. Polecam:)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzyjemna na zimowy wieczór, szybko się czyta.
Przyjemna na zimowy wieczór, szybko się czyta.