Książki. Magazyn do Czytania nr 4 (73) / sierpień 2025

Kup Książki. Magazyn do Czytania nr 4 (73) / sierpień 2025 w ulubionej księgarnii

Oceny książki Książki. Magazyn do Czytania nr 4 (73) / sierpień 2025

OPINIE i DYSKUSJE o książce Książki. Magazyn do Czytania nr 4 (73) / sierpień 2025

Artykuły różnych autorów są sobie bardzo nierówne. Można przeczytać coś wartościowego, a następnie natrafić na coś bardzo kiepskiego. A i tak najbardziej raziły mnie braki w zastosowaniu interpunkcji w wielu miejscach, literówki... W magazynie o literaturze nie powinno coś takiego mieć miejsca.

Ależ mnie uśmiechnął wywiad z Osmanem 🖤

Ależ mnie uśmiechnął wywiad z Osmanem 🖤

Ten dwumiesięcznik jest dla mnie przede wszystkim źródłem informacji o nowościach książkowych, poza tym można w nim znaleźć parę interesujących artykułów. Patronem tego wydania jest Jarosław Iwaszkiewicz, ale nie dowiedziałem się nic nowego o tym wielkim pisarzu.

Trochę o treściach, które mnie zainteresowały. Po pierwsze mamy duży wywiad z Australijczykiem, Geraldem Murnane (może przyszłym noblistą?),którego 'Równiny' właśnie się ukazały, pozycja z pewnością warta przeczytania.

Bardzo ciekawy jest artykuł prof. Czaplińskiego – to jeden z bardzo niewielu literaturoznawców, którego czytam z przyjemnością – o nurcie ludowym w polskiej prozie współczesnej. Wynotowałem z niego nazwisko Mariana Pilota, zupełnie nie znam tego autora.

Z zainteresowaniem przeczytałem tekst Piotra Cieślińskiego o dotychczas nierozwiązanych wielkich problemach matematycznych. Do pracy nad jednym z nich, równaniem Naviera-Stokesa zaprzęgnięto sztuczną inteligencję, ciekawe co wymyśli?

Do polecanych nowości podchodzę sceptycznie, ale parę sobie wynotowałem: 'Hiroszima' Herseya (bardzo dobra jest opowieść o tej książce),'O' Liukkonena, 'Wyrok' Szatrawskiej, 'Wyznawcy władzy' Stewart, 'Nielegałowie' Walkera, tylko kiedy je czytać?

Jako zdecydowanie najważniejszy w tym wydaniu oceniam artykuł Biserki Čejović o literaturze young adult zatytułowany „Nieważne, co czytają, byle czytali?” Pisze tam autorka o ostatnim fenomenie czytelnictwa wśród młodzieży. Oto ponad połowę z 7% Polaków czytających siedem lub więcej książek rocznie stanowi młodzież, głównie młode dziewczyny. A czytają właśnie książki young adult autorstwa Weroniki Marczak, Kasi Barlińskiej i innych autorek, które się wypromowały na wattpadzie. Autorka sięgnęła po te pozycje i wrażenia ma okropne: po pierwsze fatalna redakcja, czy raczej brak redakcji: „drewniany styl, wybrakowane słownictwo, literówki, błędy rzeczowe”. Po drugie to książki niesamowicie nudne. Po trzecie wreszcie bardzo dużo w nich wulgaryzmów, pijaństwa, przemocy; ta ostatnia często jest traktowana przez bohaterów jako dowód miłości: „Przemoc jest nieustannie i bezkrytycznie romantyzowana i idealizowana”. Zacząłem czytać z ciekawości niektóre z tych książek, całkowicie podzielam opinię autorki. Zatem pytanie postawione w tytule artykułu jest całkiem zasadne. Konkluduje pani Čejović mając nadzieję, że literatura young adult z czasem zacznie dojrzewać i stanie się lepsza; nie jestem takim optymistą...

Niestety, większość tekstów w tym wydaniu (np. o Emily Dickinson, o serialach, o programie tv 'Saturday Night Live', itd.) zupełnie mnie nie zainteresowała. W sumie numer oceniam jako średni.

20 użytkowników ma tytuł Książki. Magazyn do Czytania nr 4 (73) / sierpień 2025 na półkach głównych
17 użytkowników ma tytuł Książki. Magazyn do Czytania nr 4 (73) / sierpień 2025 na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Książki. Magazyn do Czytania nr 4 (73) / sierpień 2025

Okładka książki Od Asiuni do Joanny. Życie pod Bajdułem Joanna Papuzińska, Anna Sobowiec
Od Asiuni do Joanny. Życie pod Bajdułem Joanna Papuzińska, Anna Sobowiec
Okładka książki Opowieści biblijne Anna Gensler, Grzegorz Gortat, Grzegorz Kasdepke, Maria Ewa Letki, Jarosław Mikołajewski, Joanna Papuzińska, Eliza Piotrowska, Wojciech Widłak, Marcin Wroński
Okładka książki Zabawianki Agnieszka Frączek, Danuta Gellnerowa, Maria Konopnicka, Joanna Papuzińska, Marcin Przewoźniak, Małgorzata Strzałkowska, Julian Tuwim
Joanna Papuzińska
Joanna Papuzińska
Prozaik, poetka, autorka bajek i wierszy dla dzieci. Ukończyła Wydział Dziennikarski na UW. Debiutowała w 1964 na łamach prasy literackiej. Jest znaną autorką książek i wierszy dla dzieci, z których niektóre cieszą się kultową wręcz popularnością, takich jak "Nasza mama czarodziejka", "Rokiś" czy "Czarna jama". Wykłada jako profesor na Uniwersytecie Warszawskim, ma w swoim dorobku wiele rozpraw i artykułów z dziedziny krytyki literackiej, czytelnictwa, bibliotekoznawstwa i literatury dziecięcej oraz słuchowisk radiowych. Była inicjatorem powstania i redaktorem naczelnym miesięcznika „Guliwer” (do 2002 r.). Współpracuje z wieloma czasopismami dla dzieci.

Książki. Magazyn do Czytania nr 3 (72) / 2025 Wojciech Orliński
Książki. Magazyn do Czytania nr 3 (72) / 2025
Wojciech Orliński Juan Gómez-Jurado Piotr Kofta Naomi Alderman Joanna Tokarska-Bakir Joan Didion Marcin Sendecki Piotr Cieśliński Renata Lis Ryszard Koziołek Dariusz Nowacki Redakcja magazynu Książki Maciej Robert Ernesto Gonzales Percival Everett Agnieszka Sowińska Robert Stefanicki Weronika Murek Miłada Jędrysik Maciej Jakubowiak Agata Pyzik Anna S. Dębowska Izabella Adamczewska Monika Ochędowska Michał Nogaś Igor Rakowski-Kłos Biserka Ćejović Agnieszka Misiak
Super się czytało, ostatnio albo te numery lepsze, albo ja dojrzalsza, albo nie wiem, retrogradacja Marsa, haha. Bardzo dużo poleceń dobrych książek, autorów, dodane już na półkę "chcę przeczytać" lub wręcz już na moją półkę podręczną do czytania :) Wyjątkowo fajne artykuły, mam wrażenie, że jakieś takie lżejsze, jakby "na lato"? O ploteczkach, o solidarności narodu, o niewiedzy, o kolonizacji Marsa (oooooooo, jakże mi się to podobało!),o PR dyktatorów, o snach nazistów, o CIA, o Kingu (akurat ostatnio czytałam sporo jego książek),polecajki książek na plażę czy tam w inne góry, o Ednie O'Brien (nie miałam pojęcia o jej istnieniu, a jawi się jako ktoś totalnie dla mnie),o tym, jak podejść do niechęci do czytania dziecka. Dobre wywiady (bardzo dobre),z: Percivalem Everettem (temat retellingu dobrze pociągnęły zresztą Panie felietonistki moje ulubione),Juanem Gomezem-Jurado, Naomi Alderman. Niezmiennie milutko, że są recenzje kryminałów i fantasy, bardzo doceniam. Udany numer bardzo, proszę czytać.
Mylengrave - awatar Mylengrave
Książki. Magazyn do Czytania nr 6 (75) / grudzień 2025 św. Hildegarda z Bingen
Książki. Magazyn do Czytania nr 6 (75) / grudzień 2025
św. Hildegarda z Bingen Tomasz Kwaśniewski Marek Bieńczyk Janusz Rudnicki Wojciech Orliński Georgi Gospodinow Marcin Szczygielski Piotr Kofta Elżbieta Cherezińska Dylan Thomas Marcin Sendecki Piotr Cieśliński Mirosław Maciorowski Renata Lis Dariusz Nowacki Redakcja magazynu Książki Olga Wróbel Katarzyna Boni Agnieszka Sowińska Weronika Murek Agata Pyzik Karolina Sulej Anna S. Dębowska Maciej Jarkowiec Izabella Adamczewska Andrzej Dragan Justyna Suchecka Monika Ochędowska Michał Nogaś Igor Rakowski-Kłos Emilia Dłużewska Natalia Szostak Marcin Świątkowski Biserka Ćejović Marta Górna
Bardzo jestem zachwycona, ach ach. Lubię takie zestawienia, podsumowania, wyliczanki, a w tym numerze jest ich ogrom. Wyjątkowo inspirujący numer, mnóstwo polecajek sobie dodałam na półkę. W tym wydaniu mężczyźni zdominowali numer, to o nich są głównie artykuły, z nimi wywiady. Nie wszystkie były dla mnie szalenie interesujące, ale powiedzmy, że względnie jestem zadowolona. Szalenie zaciekawił mnie artykuł o Denisie Johnsonie, a akurat mam w kolejce jego książkę "Syn Jezusa", więc świetnie się składa. Mimo iż nie interesuję się wybitnie historią, to wywiad z Mirosławem Maciorowskim na temat Powstańców i nie tylko bardzo mnie zaciekawił - szczególnie to, co ma do powiedzenia o Dmowskim i Piłsudskim. Prof. Andrzej Dragan prawi o AI, nie w jakiś porywający sposób, ale pewnie mam zboczenie zawodowe. O życiu Melchiora Wańkowicza mało wiedziałam, a teraz się dowiedziałam i baaaaaardzo to szokuje! Wywiad z Marcinem Świątkowskim ożywczy, zwłaszcza, że to autor polskiej fantastyki. Bardzo na plus artykuł o stylu Cherezińskiej, o nieznanym dla mnie życiu Yoko Ono przed Lennonem, również o Ursuli Le Guin, wyjątkowo świetny (bo zawsze jest świetny!) felieton Sucheckiej i Szostak na temat Sarah Jessici-Parker i Bookera. Bardzo stymulująca recenzja książki Faulknera i polecenia książek od Renaty Lis. Na plus jak zawsze recenzje "ciemne strony", czyli kryminałów i thrillerów. Polecam mocno! Idealna lektura pod kocyk i spoglądanie na śnieg za oknem :)
Mylengrave - awatar Mylengrave
Książki. Magazyn do Czytania nr 1 (70) / 2025 Wojciech Orliński
Książki. Magazyn do Czytania nr 1 (70) / 2025
Wojciech Orliński Jacek Podsiadło Katarzyna Surmiak-Domańska Magdalena Środa Hilary Mantel Eugeniusz Tkaczyszyn-Dycki Natalia Malek Marcin Sendecki Dorota Wodecka Józef Wilkoń Piotr Cieśliński Jakub Szamałek Renata Lis Redakcja magazynu Książki Olga Wróbel Lydia Davis Katarzyna Boni Agnieszka Sowińska Dariusz Nowacki Weronika Murek Miłada Jędrysik Agnieszka Dauksza Karolina Sulej Ottessa Moshfegh Maciej Jarkowiec Urszula Pieczek Katarzyna Sawicka-Mierzyńska Igor Rakowski-Kłos Emilia Dłużewska Natalia Szostak Claudia Durastanti Biserka Ćejović Radosław Czyż
Szczególnie przypadły mi do gustu: Wojciech Orliński „Gdzie jesteście cyberpesymiści?” – jak ocalić demokrację przed internetem? Piotr Cieśliński „Wszystko się zgadza do dziesiątego miejsca po przecinku” – absolutnie fascynujące, choć …poza granicą mojego pojmowania Miłada Jędrysik „Czyńcie Ziemię Muskom poddaną” – wokół „Historii świata w siedmiu tanich rzeczach” Karolina Sulej Żyjąc, zauważ, że żyjesz” – o tym że prowadzenie notatek/dziennika może mieć wpływ na samopoczucie z Józefem Wilkoniem rozmawia Agnieszka Sowińska „Dwa tygodnie albo pięć minut” Jacek Podsiadło „Księga Hipopotama czli gdzie są dzieci?” – o Księdze Hioba Maciej Jarkowiec „Oto, co znaczy queer” – William S Burroughs Emilia Dłużewska „Dlaczego właśnie pan Darcy – czy Jane Austen wykreowała model ”moja miłość go zmieni” z Otessą Moshfegh rozmawia Janusz Kurkiewicz „Lata relaksu i odpoczynku”
monikawa - awatar monikawa
oceniła na73 miesiące temu
Nowa Fantastyka 519 (12/2025) Agnieszka Hałas
Nowa Fantastyka 519 (12/2025)
Agnieszka Hałas Redakcja miesięcznika Fantastyka Jan Waletow Davide Camparsi Paweł Domownik Andrea Porcu
Numer 519 NF to trochę klasyczny przypadek: coś tu błyszczy, coś tu kompletnie siada, a całość trzyma się gdzieś pośrodku. Z publicystyki zdecydowanie na plus wywiad z Terry Gilliamem. Jest ciekawie, momentami przewrotnie, dokładnie tak jak można się po nim spodziewać. To jeden z tych materiałów, dla których w ogóle warto sięgnąć po numer. Jeśli chodzi o prozę polską — niestety słabo. Agnieszka Hałas i „Największe marzenie artysty” to przykład opowiadania, które warsztatowo się broni. Wszystko jest na swoim miejscu, napisane sprawnie, bez potknięć. Problem w tym, że historia zwyczajnie przynudza. Czytasz i niby jest dobrze, ale nic z tego nie zostaje. Paweł Domownik z „Demonem pod murami Jerozolimy” wypada jeszcze gorzej — tekst do zapomnienia właściwie w trakcie czytania. Oba opowiadania spokojnie można zamknąć oceną: 4/10. Za to proza zagraniczna ratuje ten numer. „Taxi bez wezwania” Jana Weletowa to zdecydowanie najlepszy punkt programu. Trochę wehikuł czasu do realiów sowieckich — rzecz dla ludzi zafascynowanych tym klimatem, ale jednocześnie bardzo trzeźwa w wymowie. Zabawne, okrutne i momentami aż za celne. 9/10 i jeden z powodów, żeby w ogóle kupić ten numer. „Dzień, w którym nadszedł deszcz” Andrei Porcu to z kolei solidna postapokalipsa — świat cofnięty niemal do czasów neandertalczyków, ludzie błąkający się po zgliszczach i strefach. Dobrze napisane, klimatyczne, tylko że… gdzieś już to było. Mimo to trzyma poziom. 8/10. Na drugim biegunie mamy „Gałąź za gałęzią” Davide Camparsi — tekst, który równie dobrze mógłby nie istnieć. 3/10 i szybkie zapomnienie. Ten numer stoi na dwóch mocnych zagranicznych opowiadaniach i solidnej publicystyce. Reszta niestety ciąży w dół. Czy warto? Tak — ale wybiórczo albo z pełną świadomością, że połowa zawartości przeleci przez głowę bez śladu. Ocena końcowa: 6/10
Nowa Fantastyka 520 (01/2026) Redakcja miesięcznika Fantastyka
Nowa Fantastyka 520 (01/2026)
Redakcja miesięcznika Fantastyka Sabine Baring-Gould Łukasz Borowiecki Anna Maria Vanitachi Szymon Majcherowicz Rafał Łoboda Suzan Palumbo
Numer 520 Nowa Fantastyka zaczyna się obiecująco — i co najważniejsze, tym razem dowozi. To jeden z tych numerów, gdzie wreszcie proza polska robi robotę i ciągnie całość w górę. Na start mamy nowe nazwisko: Magdalena Anna Sakowska. I dobrze — świeża krew się przydaje, zwłaszcza że ten numer w dużej mierze stoi właśnie na polskich tekstach. Co prawda dwa z nich to laureaci konkursu NF z zeszłego roku, ale jeśli mają taki poziom — nie ma co narzekać. Publicystyka trzyma wysoki poziom. Wyróżnia się szczególnie materiał o Westeros i relacja z planu Rycerza Siedmiu Królestw — coś dla fanów Gry o tron i całego tego świata. Jest też tekst o filmie osadzonym w klimatach Fallout — również daje radę. Gorzej wypada artykuł o retrofuturyzmie — zdecydowanie za bardzo przegadany i zwyczajnie nudny. Komiks Ćma… no niestety. Rysunki naprawdę świetne, ale fabularnie to zaczyna siadać coraz bardziej. Historyjki są słabe i coraz trudniej się tym bronić. W tym momencie już serio wolę klasycznego Filutka — przynajmniej wie, czym chce być. --- Proza polska — główny powód, żeby kupić ten numer I tu się dzieje. „Dzieci wszechdżungli” Rafała Łobody (pierwsze miejsce konkursu) to absolutny killer. Nowa planeta, niesamowite formy życia, krzyżówki ludzi z czymś zupełnie obcym — a przy tym świetna dynamika i poczucie świeżości. To nie tylko dobry pomysł, ale też bardzo dobrze opowiedziana historia. 10/10 „Wojna numer 785” — świat, w którym konflikty zbrojne są czymś tak naturalnym jak pogoda. Koncepcja prosta, ale trafiona i dobrze rozegrana. 8/10 „Ogrzej mnie” Szymona Majcherowicza — balans między grozą a fantastyką. Nic wybitnego, ale solidne rzemiosło i da się czytać bez bólu. 5/10 I na koniec „Zdmuchnij świeczkę i wypowiedz życzenie” (Vanitachi… nazwisko trudniejsze niż sam tekst do zniesienia). Niestety — tu się wszystko rozjeżdża. 1/10 --- Proza zagraniczna — tym razem wyraźnie słabsza I tu następuje zmiana ról, bo zagranica tym razem nie dowozi. „Margery z Quether” Sabine Baring-Gould — rzecz stylizowana na XIX wiek, historia wampirzycy sprzed 300 lat. Taki trochę Dracula w wersji bardziej anglikańskiej niż gotyckiej. Zaskakująco dobrze się to czyta, ale jest rozwlekłe i momentami męczące. 6/10 „Douen” Suzan Palumbo — opowieść o duchach dzieci i nawiedzonych domach. Problem w tym, że całość brzmi, jakby była pisana językiem sześciolatki. Da się przeczytać, ale trudno zrozumieć, skąd nagrody. 6/10 (maks) --- Podsumowanie Numer 520 to odwrotność poprzedniego — tym razem to polska proza robi robotę i momentami wchodzi na naprawdę wysoki poziom. Publicystyka też daje radę, choć nie wszystko. Zagranica tym razem wyraźnie odstaje, a komiks zaczyna ciążyć. Ale mimo wszystko — to jeden z lepszych numerów ostatnich miesięcy. Ocena końcowa: 7/10
Nowa Fantastyka 516 (09/2025) Aleksandra Janusz
Nowa Fantastyka 516 (09/2025)
Aleksandra Janusz William Fryer Harvey Lavie Tidhar Redakcja miesięcznika Fantastyka
Publicystyka na poziomie „standard fantastykowy”. Dobra, solidna, ale poza obowiązkowymi nazwiskami nic szczególnie nie wybija się ponad normę. Za to wreszcie dział „Fantastyka z lamusa” naprawdę mnie wciągnął. Artykuł o motywie książki i filmów o Tunelu do przyszłości na srebrnym ekranie z początku XX wieku — rewelacja. Temat tak mnie zainteresował, że doczytałem jego kontynuację w kolejnym numerze. I tam dopiero jest sztos. Proza – trzy długie teksty i wszystkie trzymają poziom. 🇵🇱 „Nie wiedźma” – Aleksandry Janusz Opowiadanie nagrodzone w zeszłym roku Nagrodą im. Janusza A. Zajdla za najlepsze polskie opowiadanie. Czy wybitne? Moim zdaniem — nie. Czy dobre? Zdecydowanie tak. A może nawet „plus dobre”. Motywy słowiańskie, wierzenia, bogowie — klimaty znane i już nieraz przerabiane, choćby u Mai Lidii Kossakowskiej i innych polskich autorek. Momentami miałem wrażenie deja vu. Ale całość jest sprawnie napisana, fabularnie poukładana i zwyczajnie dobrze się to czyta. 7/10. 🌍 „Robot” – Lavie Tidhar I to jest właśnie „to coś”. W świecie, w którym napisano już dziesiątki — jeśli nie setki — opowiadań o robotach i sztucznej inteligencji, Tidharowi udało się zrobić coś świeżego. Kilka tysięcy lat z życia robota geriatrycznego. Skala czasowa robi robotę (nomen omen),a koncept jest naprawdę odkrywczy. Autor pokazuje ewolucję świata, ludzi i samej maszyny w sposób, który nie nuży, a wręcz hipnotyzuje. Mam wrażenie, że Tidhar w krótkiej formie jest mocniejszy niż w powieściach. 8/10. 🕰 „Potwór o pięciu palcach” – William F. Harvey Klasyczna „perła z lamusa”. Styl pachnie myszką — i to czuć od pierwszego akapitu. Dla jednych wada, dla innych klimat. To właśnie ta historia, w której poznajemy literacki pierwowzór słynnej Rąsi z Rodziny Addamsów. Dzisiaj czyta się to już bardziej jako ciekawostkę historyczną niż tekst, który realnie straszy. Ale warto znać źródło. 5/10. Podsumowanie Numer wyraźnie równy. Bez fajerwerków w publicystyce, za to z naprawdę mocną prozą — szczególnie zagraniczną. Jeśli ktoś miałby sięgnąć po jeden jesienny numer „w ciemno”, ten spokojnie można polecić.
ocenił na71 miesiąc temu
Nowa Fantastyka 515 (08/2025) Henry Lion Oldi
Nowa Fantastyka 515 (08/2025)
Henry Lion Oldi Wojciech Szyda Andrzej Miszczak Adrianna Filimonowicz Redakcja miesięcznika Fantastyka Katarzyna Rupiewicz Marcin Bartosz Łukasiewicz Ivan Ledesma Premee Mohamed
No cóż — prawie półroczne opóźnienie w lekturze, ale w końcu dotarłem do numeru 515 (sierpień 2025) magazynu Nowa Fantastyka. I co tu dużo mówić — otrzymaliśmy numer raczej przeciętny, jak to bywa z „Fantastyką”. Na szczęście publicystyka jak zwykle trzyma poziom. Na uwagę — poza standardowo dobrze piszącymi Aleksandra Klenczar, Łukasz Orbitowski i Rafał Kosik — zasługują: Artykuł Sławomir Wasiński o filmie Władca Pierścieni: Wojna Rohirrimów. Kawał dobrej roboty. Nie sądziłem, że ten film jest aż tak innowacyjny — a jednak da się go obronić ciekawą analizą. Łukasz Czarniecki pisze o komiksach Superman jako narzędziu walki z ksenofobią i Ku Klux Klanem. Bardzo interesujący kontekst historyczny — takie teksty lubię. Ponownie zachwyca Dariusz Jemielniak — tym razem o próbach wydłużania życia i dążeniu do nieśmiertelności przez miliarderów oraz dyktatorów. Publicystyka na najwyższym poziomie. Proza polska Niestety — tu bywało boleśnie. Wojciech Szyba o Chrobrym – 1/10. Dla mnie bełkot i to męczący. To nie opowiadanie bardziej jak pół artykuł na zamówienie pisany przez zmęczonego człowieka. „Rdza” Marcin Bartosz Łukasiewicz – 2/10. Podobny problem: forma nie udźwignęła pomysłu. I nagle pojawia się Andrzej Miszczak, który na jednej stronie robi to, czego nie udało się kilkunastu poprzednikom. „Służba i obowiązek” – krótkie, celne, treściwe. 7/10. „Jak tyn wiater” Katarzyna Rupiewicz – fantasy w klimacie gwary śląskiej. Rzecz raczej dla koneserów starosłowiańskich klimatów. Doceniam styl, choć to nie do końca moja bajka – 5/10. Proza zagraniczna I tu następuje wyraźna poprawa. Prawie wybitnie. „Kaligula. Projekt ‘Kali’” duetu Henry Lion Oldi – ukraińskie science fiction bitewne. Dobrze napisane, dynamiczne, pomysłowe. Czytając, miałem skojarzenia z Wieczną wojną, tylko w ukraińskim wydaniu. Chcę więcej! 10/10. „Solą, morzem, światłem gwiazd” autorstwa Premee Mohamed. Gdybym zobaczył samo nazwisko, pewnie przeszedłbym obojętnie, obawiając się egzotycznej, ciężkiej symboliki. A tymczasem dostałem historię jak z najlepszych opowiadań Ursula K. Le Guin: uczeń, mistrz, smoki i piękna, klasyczna narracja fantasy. Więcej nie zdradzę — 8/10. „Osobiście” Iván Ledesma — temat lęku przed bezpośrednim kontaktem i życia przez komunikatory. Niestety bardzo przeciętne, wtórne, gdzieś już to czytałem. Do zapomnienia – 4/10. Podsumowanie Numer wyraźnie nierówny. Publicystyka ratuje całość, proza zagraniczna błyszczy, polska — niestety tym razem zawodzi (z jednym chlubnym wyjątkiem). Średnia? Solidna „fantastykowa” norma.
ocenił na61 miesiąc temu

Cytaty z książki Książki. Magazyn do Czytania nr 4 (73) / sierpień 2025