Książki. Magazyn do Czytania nr 4 (73) / sierpień 2025

- 2025-08-26
- 2025-08-26
- 20833881
W numerze 4/2025:
Gwiazda amerykańskiej fantasy Rebecca F. Kuang: Nieśmiertelność byłaby przekleństwem. Po co się starać, skoro mamy nieograniczoną ilość czasu?
7 zagadek królowej nauk, czyli matematyki, Na razie rozwiązano tylko jedną, a wciąż czekają miliony dolarów nagród
oraz
Półka z nowościami „Usta-usta” Antoine’a Wilsona, czyli thriller, który wciąga jak Hitchcock, najsłynniejszy reportaż w historii (o Hiroszimie),„patotreści” według Mai Staśko, opowieść Grażyny Plebanek o jej babci, którą już niby dobrze znacie z tekstów Hanny Krall, nowa książka Mateusza Górniaka, Shaun Walker o rosyjskich nielegałach – i jeszcze sporo więcej
Luksus telewizyjny. Kiedy lęk i stres wywołują niemal każdy aspekt egzystencji, uciekamy w bajki – nie jest jednak dobrze, gdy cała popkultura staje się taką bajką. O pięknych i bogatych bohaterach najpopularniejszych seriali pisze Agata Pyzik
Nobel dla Australii? Sprawy, które mnie interesują, są trudne do omówienia z kimś innym i w zasadzie skupiam się na nich wyłącznie sam – wyznaje Michałowi Nogasiowi Gerald Murnane, od lat na krótkiej liście akademików szwedzkich
Ex oriente lux. Dlaczego pewne odkrycie dokonane na Jedwabnym Szlaku przed ponad stu laty wywróciło do góry nogami europejskie wyobrażenie o historii świata, pisze Joanna Tokarska-Bakir
Sponsor numeru. Dlaczego Jarosław Iwaszkiewicz nie dowierzał, gdy Tuwim i Słonimski posłali po niego, by stawiał się pod Picadorem „w ważnym interesie"
Plotki z wyższej półki. Jak można zdobyć książkę z odręcznymi notatkami Nicka Cave’a, dlaczego w Anglii spierają się o to, ile prawdy musi być w prozie autobiograficznej, o najbardziej spektakularnej księgarni świata oraz rekordowych osiągnięciach literatury z Korei Południowej. Plus Marcin Sendecki zahacza i o kosmos, i o futbol
Co nas (przeważnie) zachwyca. Z podziwem o „O", powieści totalnej z Finlandii, bardziej sceptycznie o nowej powieści Filipa Zawady, z uznaniem o debiutanckich „Trzewiach" Aleksandry Paduch
Przegląd prasy kulturalnej. Rękę na magazynowym pulsie trzyma Igor Rakowski-Kłos
Ciemne strony. Richard Osman, autor „Czwartkowego Klubu Zbrodni", opowiada Łukaszowi Grzymisławskiemu, jak się załatwia ze Stevenem Spielbergiem ekranizację własnej książki. Plus wiele kryminalnych nowości wszelkiego typu poleca Marta Górna
Czyli o literaturze SF i fantasy. Tym razem głównie o Tolkienie – Radosław Czyż rozmawia z Nickiem Groomem, badaczem twórczości oxfordzkiego mistrza, o tym, co najbardziej szokujące w sadze o Śródziemiu
Rozkład jazdy na jesień. Po pierwsze: Konkurs Chopinowski, ale muzyki – różnej i w mistrzowskich wykonaniach – będzie można posłuchać nie tylko w Filharmonii Narodowej. A ponadto już czas na werdykty ważnych nagród literackich
Dla młodszych. Nasza stała sekcja z nowościami dla dzieci i nastolatków. W tym numerze m.in.: Joanna Papuzińska o dzieciństwie w odbudowującej się Warszawie, a Biserka Čejović jest bez litości dla wielu polskich książek produkowanych z myślą o młodszych dorosłych
"Książki. Magazyn do Czytania" - dużo dobrego do czytania!
Kup Książki. Magazyn do Czytania nr 4 (73) / sierpień 2025 w ulubionej księgarni
Oceny książki Książki. Magazyn do Czytania nr 4 (73) / sierpień 2025
20 użytkowników ma tytuł Książki. Magazyn do Czytania nr 4 (73) / sierpień 2025 na półkach głównych- Przeczytane 17
- 2025 5
Tagi i tematy do książki Książki. Magazyn do Czytania nr 4 (73) / sierpień 2025
Cytaty z książki Książki. Magazyn do Czytania nr 4 (73) / sierpień 2025
Dodaj cytat z książki Książki. Magazyn do Czytania nr 4 (73) / sierpień 2025
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Książki. Magazyn do Czytania nr 4 (73) / sierpień 2025
Artykuły różnych autorów są sobie bardzo nierówne. Można przeczytać coś wartościowego, a następnie natrafić na coś bardzo kiepskiego. A i tak najbardziej raziły mnie braki w zastosowaniu interpunkcji w wielu miejscach, literówki... W magazynie o literaturze nie powinno coś takiego mieć miejsca.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAleż mnie uśmiechnął wywiad z Osmanem 🖤
Ależ mnie uśmiechnął wywiad z Osmanem 🖤
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTen dwumiesięcznik jest dla mnie przede wszystkim źródłem informacji o nowościach książkowych, poza tym można w nim znaleźć parę interesujących artykułów. Patronem tego wydania jest Jarosław Iwaszkiewicz, ale nie dowiedziałem się nic nowego o tym wielkim pisarzu.
Trochę o treściach, które mnie zainteresowały. Po pierwsze mamy duży wywiad z Australijczykiem, Geraldem Murnane (może przyszłym noblistą?),którego 'Równiny' właśnie się ukazały, pozycja z pewnością warta przeczytania.
Bardzo ciekawy jest artykuł prof. Czaplińskiego – to jeden z bardzo niewielu literaturoznawców, którego czytam z przyjemnością – o nurcie ludowym w polskiej prozie współczesnej. Wynotowałem z niego nazwisko Mariana Pilota, zupełnie nie znam tego autora.
Z zainteresowaniem przeczytałem tekst Piotra Cieślińskiego o dotychczas nierozwiązanych wielkich problemach matematycznych. Do pracy nad jednym z nich, równaniem Naviera-Stokesa zaprzęgnięto sztuczną inteligencję, ciekawe co wymyśli?
Do polecanych nowości podchodzę sceptycznie, ale parę sobie wynotowałem: 'Hiroszima' Herseya (bardzo dobra jest opowieść o tej książce),'O' Liukkonena, 'Wyrok' Szatrawskiej, 'Wyznawcy władzy' Stewart, 'Nielegałowie' Walkera, tylko kiedy je czytać?
Jako zdecydowanie najważniejszy w tym wydaniu oceniam artykuł Biserki Čejović o literaturze young adult zatytułowany „Nieważne, co czytają, byle czytali?” Pisze tam autorka o ostatnim fenomenie czytelnictwa wśród młodzieży. Oto ponad połowę z 7% Polaków czytających siedem lub więcej książek rocznie stanowi młodzież, głównie młode dziewczyny. A czytają właśnie książki young adult autorstwa Weroniki Marczak, Kasi Barlińskiej i innych autorek, które się wypromowały na wattpadzie. Autorka sięgnęła po te pozycje i wrażenia ma okropne: po pierwsze fatalna redakcja, czy raczej brak redakcji: „drewniany styl, wybrakowane słownictwo, literówki, błędy rzeczowe”. Po drugie to książki niesamowicie nudne. Po trzecie wreszcie bardzo dużo w nich wulgaryzmów, pijaństwa, przemocy; ta ostatnia często jest traktowana przez bohaterów jako dowód miłości: „Przemoc jest nieustannie i bezkrytycznie romantyzowana i idealizowana”. Zacząłem czytać z ciekawości niektóre z tych książek, całkowicie podzielam opinię autorki. Zatem pytanie postawione w tytule artykułu jest całkiem zasadne. Konkluduje pani Čejović mając nadzieję, że literatura young adult z czasem zacznie dojrzewać i stanie się lepsza; nie jestem takim optymistą...
Niestety, większość tekstów w tym wydaniu (np. o Emily Dickinson, o serialach, o programie tv 'Saturday Night Live', itd.) zupełnie mnie nie zainteresowała. W sumie numer oceniam jako średni.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrochę o treściach, które mnie zainteresowały. Po pierwsze mamy duży wywiad z Australijczykiem, Geraldem...
Absolutnie superancki numer. Czytałam z wielką przyjemnością!
Dowiedziałam się sporo o Iwaszkiewiczu, Kuang, Carrollu.
Milutko się czytało newsy, recenzje książek, a ile z nich dodałam sobie na półkę po tej lekturze magazynu! Chyba jak nigdy. Jak zawsze super felieton Sucheckiej i Szostak. Ciekawe artykuły o SNL, nierozwiązanych równaniach, bogactwie w serialach. Świetne wywiady z Murnane, Rankine (wspaniały, piękny!),Osmanem, Groomem.
Przyzwoite artykuły o anty-memach, listach Emily Dickinson, wyjątkowo w tym numerze pierwszy raz nawet rubryka "przegląd prasy" może być.
Cieszę się, że magazyn pisze o kryminałach, thrillerach, fantasy, to naprawdę dobra zmiana. A naprawdę niczego mu nie zabiera z prestiżu. W tym wydaniu polecam gorąco artykuł "Nieważne co czytają, byle czytali?", bardzo ważny, potrzebny, ale zabrakło mi w nim jeszcze jednego zagrożenia (bo artykuł je wymienia) - za dużo seksu w książkach dla dzieci (!)/młodzieży.
Nie przypadł mi do gustu artykuł o chłopomanii, ale pewnie dlatego, że nienawidzę wsi, w sensie czytać o niej oczywiście, oglądać, unikam tematu jak tylko mogę.
Krzyżóweczka milutka <3
Absolutnie superancki numer. Czytałam z wielką przyjemnością!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDowiedziałam się sporo o Iwaszkiewiczu, Kuang, Carrollu.