Rachunek za szczęście, czyli caffe latte

- literatura obyczajowa, romans
- Kawiarenka za rogiem (tom 3)
- 2025-09-24
- 2019-10-02
Kawiarenka za rogiem to miejsce, do którego chce się wracać!
Miłka próbuje poradzić sobie z problemami w kawiarence, ale niełatwo myśleć o pracy, gdy życie osobiste znowu się komplikuje. Na dodatek tajemniczy właściciel kamienicy robi wszystko, by doprowadzić do zamknięcia lokalu. Co na to Tymon? Kto będzie dla Miłki wsparciem w trudnych chwilach? Czy pani Wera wywróży bohaterce dobrą przyszłość? A może przepowie kolejne problemy? Wiele emocji, codzienne zmagania i nieoczekiwane wydarzenia, a do tego aromatyczna kawa i bohaterowie, których znacie i lubicie. Zapraszamy do Kawiarenki za rogiem!
Kup Rachunek za szczęście, czyli caffe latte w ulubionej księgarni
Oceny książki Rachunek za szczęście, czyli caffe latte
994 użytkowników ma tytuł Rachunek za szczęście, czyli caffe latte na półkach głównych- Przeczytane 722
- 2019 32
- 2020 18
- 2020 16
- 2021 14
- 2022 12

OPINIE i DYSKUSJE o książce Rachunek za szczęście, czyli caffe latte
Lekka książka na leniwe popołudnie, ale...
Lekka książka na leniwe popołudnie, ale...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPomijając, że główna bohaterka robi się coraz bardziej naiwna, ale ok, to dlaczego jest tyle błędów? Literówki, kot w poprzednich tomach nazywa się Włóczęga, a teraz Wędrowiec, właściciele wynajmowanego pokoju w poprzednich częściach to Cieślikowie, a teraz nagle Dobrzańscy... Rany jak to irytuje. Korekta to czytała przed wydrukiem?
Czyta się szybko jednak książka nudna i przewidywalna .
Czyta się szybko jednak książka nudna i przewidywalna .
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo ciepła, refleksyjna kontynuacja serii *„Kawiarenka za rogiem”*, w której autorka po raz kolejny zabiera nas do magicznego miejsca pełnego aromatu kawy i życiowych historii. W tej części losy bohaterów splatają się jeszcze mocniej, a czytelnik zagłębia się w ich codzienne zmagania z emocjami, wyborami i pragnieniami.
Główna bohaterka, Agata, rozwija swoją kawiarnię, ale też coraz bardziej angażuje się w sprawy osób, które odwiedzają jej lokal. Każda filiżanka kawy staje się pretekstem do szczerych rozmów, czasem trudnych, czasem pokrzepiających. Pojawiają się też nowe postaci, nowe wyzwania i niespodziewane zwroty akcji.
Karolina Wilczyńska w lekki, a jednocześnie mądry sposób opowiada o tym, że szczęście ma swoją cenę – często emocjonalną, ale warto o nie zawalczyć. To książka pełna ciepła, nadziei i empatii – idealna na chwilę relaksu z kubkiem ulubionej kawy.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGłówna bohaterka, Agata, rozwija swoją kawiarnię, ale...
Cała seria "Kawiarenka za rogiem" podobała mi się bardzo. Jest to ciepła, pełna nadziei i bardzo pozytywna historia. Główna bohaterka Miłka jest wyjątkowo dobrym człowiekiem ale i niestety dość naiwnym, co przyniosło jej sporo problemów.
Mimo tego cudownie byłoby jakby tacy ludzie byli wśród nas.
Co urzekło mnie w tej serii? Przemyślenia, które są przekazywane przez panią Werę - wróżkę. Są one cały czas aktualne i myślę, że mogą posłużyć jako dobry przykład dla każdego z nas, a zwłaszcza tych, którzy boją się zaryzykować aby spełnić swoje marzenia. Strach może nas sparaliżować ale może też być motywem do działania.
,,-Strachu nie czują tylko głupcy - odparła wróżka. - Każdy, kto ma choć trochę rozumu, będzie go czuł. Ale strach jest potrzebny. Ostrzega nas przed niebezpieczeństwem, pozwala się na nie przygotować i przed nim obronić. Warto polubić strach."
"Nie dla każdego wygoda i bezpieczeństwo są najważniejsze. Bo siedzenie cały czas w strefie komfortu niczego nie uczy i nie rozwija. Tylko walka z przeciwnościami daje siłę i satysfakcję".
Bardzo polecam całą serię ^^
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMimo tego cudownie byłoby jakby tacy ludzie byli wśród nas.
Co urzekło mnie w tej serii? Przemyślenia, które są przekazywane przez panią...
Takie mocne 6, bo ta seria coś w sobie ma. Niby banalna, przewidywalna historia, ale ma swój urok i magię. Pierwszą część wysłuchałam jako audiobook, druga i trzecia były tylko w ebooku i jak nie znoszę ebooków to tutaj przeczytałam ekspresowo. Zakończenie było do przewidzenia od samego początku, główna bohaterka denerwująca swoją naiwnością i żyjąca niedomówieniami. Jednak cała historia bardzo ciepła i pokrzepiająca :)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUwielbiam kawę, więc tytuły całej serii od razu przyciągnęły moją uwagę i nie zawiodłam się. To ciepła, przyjemna historia, po której ma się ochotę usiąść w małej kafejce z kubkiem kawy, lub herbaty w dłoni. Idealna lektura na spokojny, relaksujący wieczór.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWłaśnie skończyłam czytać serie "Kawiarenka za rogiem". Pierwsza część była ciekawa i z chęcią siegnęłam po drugi tom, które mnie rozczarował i uważam, że jest najsłabszy. Jednak mimo wszystko stwierdziłam, że przeczytam tom trzeci, po którym mam mieszane uczucia. Z jednej strony, ta książka jest trochę lepsza niż poprzednia. Ale z drugiej z każdą przeczytaną stroną główna bohaterka irytowała mnie coraz bardziej. Miłka na początku wydawała się normalna, inteligentną młodą kobietą, no może trochę pogubioną. Jednak w trzecim tomie jej zachowanie jest kompletnie nieracjonalnie, chwilami zachowuje się jak nastolatka, która o wszystko się obraża. Szczególnie to jej obrażanie się za coś co w jej mniemaniu miało miejsce, choć nie miała na to żadnych dowodów.
Poza tym autorka nie wiadomo dlaczego zmieniła nazwisko ludziom, którzy wynajmowali Miłkce mieszkanie i to inne nazywanie kota? Jak można się tak pomylić?
Dużym plusem jest to, że książki szybko się czyta. Dobra pozycja na lekkie czytanie, gdy nie chce się za bardzo wysilać umysłu.
Właśnie skończyłam czytać serie "Kawiarenka za rogiem". Pierwsza część była ciekawa i z chęcią siegnęłam po drugi tom, które mnie rozczarował i uważam, że jest najsłabszy. Jednak mimo wszystko stwierdziłam, że przeczytam tom trzeci, po którym mam mieszane uczucia. Z jednej strony, ta książka jest trochę lepsza niż poprzednia. Ale z drugiej z każdą przeczytaną stroną główna...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNo i skończyłam moją przygodę z Miłką i Kawiarenką.
Ta seria napewno nie bedzie długo w mojej pamięci...
Nie będę opisywać o czym jest,żeby nie spojlerować poprzednich części.
Daje 7/10
Zaczytanego książkoholicy ❤️📖
No i skończyłam moją przygodę z Miłką i Kawiarenką.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNapewno tą część szybko mi sie czytało, a czy było fajnie? No troche było, jednak bystra inaczej Miłka dalej denerwowała... Niby taka dorosła a czasem jak dziecko we mgle po prostu.
Ta seria napewno nie bedzie długo w mojej pamięci...
Nie będę opisywać o czym jest,żeby nie spojlerować poprzednich części.
Daje 7/10...
To najsłabszy tom. Właściwie nic ciekawego się nie dzieje. No i autorka w ostatnim tomie zapomniała, jak nazwała kota. W poprzednich tomach kot nazywał się Włóczęga. Teraz jest Wędrowcem.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKawiarenka za rogiem. Rachunek za szczęście, czyli caffé latte - Karoliny Wilczyńskiej to trzeci tom cyklu powieści.
Tytuł intrygujący. Kto zapłacił taki rachunek,
czy musimy płacić za szczęście, czy ono będzie wtedy wiecznie trwać? Przeczytajcie
o dalszych losach Miłki i jej siostry Wiki, a także ich rodziców, przyjaciół, rodzącej się nowej miłości, odrodzonej na nowo przyjaźni.
Dla wszystkich, którzy mają obawy przed podejmowaniem ryzykownych decyzji autorka włożyła w usta wróżki te słowa:
Przeczytajcie ten tom, dużo się w nim dzieje.
Uważam, że przemyślenia w różki to nie tylko rodzaj psychoterapii dla głównej bohaterki, ale może pełnić pewną rolę psychoterapii dla czytelników, którzy są zbyt samokrytyczni wobec siebie i boją się zmienić swoje życie.
Polecam wszystkie tomy powieści ,,Kawiarenka za rogiem" - Przyjemnego czytania! ☺️
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTytuł intrygujący. Kto zapłacił taki rachunek,